Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Όσοι παρακολούθησαν το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου | Molyvos International Music Festival μιλούν για μία πραγματική μεταμόρφωση. Για τρεις ημέρες, 19, 20 & 21 Αυγούστου, ο γοητευτικός οικισμός της Λέσβου πλημμύρισε από τις μελωδίες των 21 νέων, κορυφαίων ερμηνευτών κλασικής μουσικής τόσο στο Βυζαντινό Κάστρο όπου πραγματοποιήθηκαν οι βραδυνές συναυλίες όσο και μέσα στα παραδοσιακά καλντερίμια όπου κατά την διάρκεια της ημέρας παρουσιάζονταν απροειδοποίητα μικρές μουσικές συναντήσεις.

Το νησί αγκάλιασε το Φεστιβάλ. Σε όλες τις συναυλίες το κάστρο ήταν κατάμεστο. Το κοινό, ντόπιοι αλλά και επισκέπτες από όλο τον κόσμο ενθουσιάστηκαν. “Έχω συνηθίσει να ακούω μουσική τέτοιου υψηλού επιπέδου στις αίθουσες της Γερμανίας και της Αυστρίας. Ότι θα άκουγα τέτοια μουσική στο Κάστρο του Μολύβου δεν το περίμενα!”  ήταν ένα από τα σχόλια. Ορισμένοι ακροατές, λάτρεις της κλασικής μουσικής, δήλωσαν ότι επισκέφτηκαν την Λέσβο μόνο για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ.

Η διακεκριμένη παγκοσμίως σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν, που φέτος υποστήριξε τον θεσμό συμμετέχοντας αφιλοκερδώς στην 4η Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ, εντυπωσιασμένη απο τις ερμηνείες είπε: “Αν ο Μότσαρτ άκουει από πάνω, είμαι σίγουρη ότι θα χορεύει! “. Κι αυτό γιατί οι μουσικοί γεμάτοι ενέργεια και πάθος έδωσαν νέα πνοή στα έργα που ερμήνευσαν και μετέδωσαν μία φρεσκάδα και μία ζωντάνια στο κοινό που παρακολούθησε.

Ο πρόεδρος του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ”, Σταύρος Μπένος αφού παρακολούθησε τις συναυλίες δήλωσε με ενθουσιασμό “Ένας νέος θεσμός γεννήθηκε, φρέσκος, καινοτομικός, υψιπετής με γερά θεμέλια, αφού στηρίζεται στη μεγάλη αγκαλιά ενός τόπου ιστορικού και των ανθρώπων του”.

Το Φεστιβάλ παρέμεινε πιστό στον στόχο του να κάνει την κλασική μουσική πιο προσιτή σε ανθρώπους όλων των ηλικιών με πρωτότυπες εκδηλώσεις, διαδραστικά δρώμενα μέσα στο χωριό του Μολύβου και ειδικά διαμορφωμένες συναυλίες. Συγκεκριμένα, στην συναυλία για παιδιά και νέους, οι μουσικοί κατέβηκαν από την σκηνή και συνομίλησαν με τους μικρούς ακροατές, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν να παίξουν τα όργανα ορχήστρας. Και βέβαια οι μικροί μαγεύτηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδρυτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου είναι τρεις ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι με όραμα και αγάπη για την μουσική, οι Ελληνογερμανίδες πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν και ο Δημήτρης Τρύφων, επιχειρηματίας με καταγωγή από την Λέσβο που παρά τις δυσκολίες του φετινού καλοκαιριού, έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Και οι τρεις ευχαρίστησαν το κοινό, τους μουσικούς, τους τεχνικούς, τους εθελοντές, την οργανωτική ομάδα αλλά και τους φορείς και χορηγούς για την βοήθεια τους και έδωσαν ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ευχαριστεί την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την ευγενική της υποστήριξη. Επίσης τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου “The Other Aegean” και τον Δήμο Λέσβου-Δημοτική Ενότητα Μύθημνας για την πολύτιμη συνεργασία τους.

Φωτό: Θάλεια Κυμπάρη

Σχετικές ειδήσεις
Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου: Απολογισμός 2016 και Σχέδια για το 2017
28.12.2016 17:19
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου κάνει τον απολογισμό του για το 2016 και μας αποκαλύπτει τα σχέδιά του για το 2017.
5ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού & Μουσικής “EARTHDANCERS - Χορευτές του Κόσμου”
21.07.2016 11:50
Το Διεθνές Φεστιβάλ “EARTHDANCERS” πιο δυναμικό και εντυπωσιακό από ποτέ, έρχεται το καλοκαίρι του 2016 να πλημμυρίσει με μουσικές, ήχους και χρώματα από όλο τον κόσμο, τους πολιτιστικούς χώρους και τα θέατρα όπου θα φιλοξενηθεί.
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Συνθέρμια plus 2016
13.06.2016 12:52
Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής “Συνθέρμια”, θεσμός που ξεκίνησε το 2005 από το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης (Δ.Ω.Θ.) με σκοπό την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και δημιουργών της ελληνικής σύγχρονης λόγιας μουσικής, συνεχίζει τη δράση του διευρύνοντας τους ορίζοντες της πολιτιστικής του παρέμβασης.
2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου: Σταυροδρόμια - Crossroads
03.06.2016 11:41
Είναι νέοι, ταλαντούχοι, εμφανίζονται στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου και αυτό το καλοκαίρι θα συναντηθούν στην Λέσβο, για να δημιουργήσουν μοναδικά μουσικά σύνολα στέλνοντας ένα μήνυμα συνεργασίας και αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ταξιδεύει σε Θεσσαλονίκη, Βερολίνο και Ντύσελντορφ
02.03.2016 17:07
Μέσα σε δύσκολες συνθήκες για την χώρα μας και ιδιαίτερα για το νησί της Λέσβου, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) συνεχίζει δυναμικά τις δραστηριότητες του στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποδεικνύοντας ότι η μουσική έχει την δύναμη να εμψυχώσει, να εμπνεύσει, να συνδέσει και να ενώσει τους ανθρώπους.