Τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015, το Κέντρο Χορού & Οπτικών Τεχνών Κinetics και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζουν τη Διαδραστική Εικαστική Δράση CHATROOMS I σε εικαστική επιμέλεια της Κατερίνας Ντινοπούλου στο Κέντρο Χορού & Οπτικών Τεχνών Κinetics.

Το CHATROOMS I αποτελεί παραστατική εικαστική εγκατάσταση και διαδραστική ψηφιακή παράσταση χορού, στα πλαίσια της οποίας το ψηφιακό είδωλο λειτουργεί ως προέκταση του φυσικού σώματος, στοχεύει στη σύζευξη πραγματικότητας και φαντασίας, καθώς επίσης στο αισθητικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που δημιουργεί η οπτική συνύπαρξή τους.

Οι σωματικές εικόνες δύο χορευτών που βρίσκονται σε διαφορετικές θέσεις στο χώρο, καταγράφονται με βιντεοκάμερα σε πραγματικό χρόνο ταυτόχρονα, και μέσω ενός τοπικού δικτύου διαδραστικών συστημάτων προβάλλονται αλληλεπικαλυπτόμενες σε μία οθόνη φυσικών διαστάσεων. Οι χορευτές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους διαχειριζόμενοι τις ψηφιακές τους εικόνες δημιουργώντας ένα εικονικό χορευτικό ντουέτο.

Οι θεατές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν την εμπειρία της δράσης συμμετέχοντας ενεργά, αντικαθιστώντας τον χορευτή που βρίσκεται στον ένα από τους χώρους και μέσω κινητικού αυτοσχεδιασμού να αλληλεπιδράσουν με τον χορευτή στον άλλο χώρο.

Χορευτές: Ξένια Κυριακοπούλου & Νεφέλη Σταμούλη

Καλλιτέχνες Ήχου: Vernon Francis & Μαρία Παπαδομανωλάκη

Χορογράφος: Κατερίνα Ντινοπούλου

Η Επιμελήτρια και Χορογράφος Κατερίνα Ντινοπούλου σημειώνει: «Στο πλαίσιο μιας διαδραστικής τηλεματικής παράστασης, ο ερμηνευτής επηρεάζει και επιδρά άμεσα στην κίνηση της ψηφιακής σωματικής του προβολής, καθώς και το αντίστροφο, κάτι που απαιτεί τη συνεργασία και συνύπαρξη μιας διπλής επίγνωσης όσον αφορά το φυσικό του σώμα στον σκηνικό χώρο και το ψηφιακό σώμα στον εικονικό χώρο που προβάλλεται σε οθόνη.

 

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του CHATROOMS I, ταυτόχρονοι παροντικοί χρόνοι συνυπάρχουν σε διαφορετικούς χώρους, καθώς τα φυσικά σώματα εξερευνούν το ένα το άλλο σε πραγματικό χρόνο μέσω μετάδοσης βίντεο των ψηφιακών τους σωμάτων. Ωστόσο, η καθυστέρηση της ζωντανής μετάδοσης του σήματος σε μία μακρινή τοποθεσία έχει ως αποτέλεσμα το ψηφιακό σώμα να λειτουργεί ως «ηχώ» της δράσης του φυσικού σώματος και ακόμα ως μια οπτική ανάμνηση μιας στιγμής που τώρα είναι παρελθόν. Παρελθόν και παρόν συνυπάρχουν καθώς οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν ποιότητες κίνησης ψηφιακών λογισμικών ως χορογραφικά στοιχεία, διαστέλλοντας την αίσθηση του χρόνου. Ίσως αυτό είναι ότι πιο κοντινό μπορεί να υπάρξει στο να αλληλεπιδράσει κάποιος και να χορέψει με το παρελθόν.

 

Στο CΗΑΤROOMS I, η κινησφαίρα κάθε συμμετέχοντος επεκτείνεται στον εικονικό χώρο μιας οθόνης προβολής και συνδέεται με την ψηφιακή του εικόνα, καθώς επίσης αλληλεπικαλύπτεται με την κινησφαίρα ενός δεύτερου συμμετέχοντος πάνω στην ίδια οθόνη. Αυτή η αλληλοεπικάλυψη προκαλεί αισθητική αταξία και μια οφθαλμαπάτη, επειδή δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ όρασης και αφής. Αυτή η ευχάριστη ψευδαίσθηση γίνεται ακόμα πιο δυνατή, καθώς διαστρωματώνονται οι εικόνες από δυο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Επηρεάζεται η αντίληψη της βαρύτητας του χώρου και του χρόνου, συγχωνεύοντας μια πραγματική με μια ονειρική κατάσταση».

Η Διαδραστική Εικαστική Δράση CHATROOMS I αποτελεί μέρος της σειράς δράσεων «Όπου κοιτάς μαζί μου» και εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων», συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Κέντρο Χορού & Οπτικών Τεχνών Κinetics και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.