Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ένα ορατόριο για τα θαύματα

Ένα ορατόριο για τα θαύματα
Η Εβελίνα Παπούλια στο ρόλο της θρυλικής Ζαν Ντ’ Αρκ και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σε ρόλο αφηγητή και βασιλιά, υπό τη σκηνοθετική οδηγία του Σταύρου Τσακίρη παρουσιάζουν το ροκ ορατόριο Ζαν Ντ΄Αρκ του Βελισάριου Capocci στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια παράσταση σε ρυθμούς ροκ και σε κλίμα γκόθικ ακολουθεί τα βήματα της ηρωίδας της Γαλλίας, η οποία αποφάσισε να απαρνηθεί την ηρεμία της απλής ζωής και να ντυθεί με πανοπλία στρατιώτη για να διώξει τον κατακτητή. Οδηγός της η πίστη. Ένα πυρακτωμένο θαύμα η ίδια, καταδικασμένο να καεί μέσα στις ίδιες του τις φλόγες,  θύμα της κρατικής αλλά και της εκκλησιαστικής εξουσίας, που αποσιωπούσαν την αλήθεια και έτρεμαν τη διαφορετικότητα. 

Η Ιωάννα της Λορένης-Ζαν Ντ΄ Αρκ θα καεί στην πυρά για να αγιοποιηθεί στα σύγχρονα χρόνια και να ανακηρυχθεί Αγία της Καθολικής Εκκλησίας, προστάτιδα της Γαλλίας. Αυτή η γυναίκα – το κορίτσι – μύθος και πρότυπο για τη δύναμη και την αποφασιστικότητά της, σύμβολο  μαχητικότητας θα εμπνεύσει τους απλούς ανθρώπους αλλά και τους δημιουργούς διαχρονικά.  

Η παράσταση ακολουθεί το δρόμο της ηρωίδας και μεταφέρει το μήνυμα της στην εποχή μας μέσα από ρυθμούς ροκ και με τη μπάντα επί σκηνής. Με ηλεκτρικούς ήχους του σήμερα, ανάμεσα σε καλώδια και μηχανήματα, άγγελοι και δικαστές, βασιλιάδες και άγιοι συνδέονται μουσικά και διηγούνται την ιστορία μιας γυναίκας που έγινε στάχτη στο βωμό της πίστης της. Της πίστης στα θαύματα, στα θαύματα του Θεού, στα θαύματα των ανθρώπων.

Στην παράσταση εκτός από τους γνωστούς πρωταγωνιστές του θεάτρου και του λυρικού τραγουδιού,  συμμετέχουν σε ρόλους Δικαστών και Αγγέλων και καλλιτέχνες μη βλέποντες, οι οποίοι με την παρουσία τους δίνουν το δικό τους - ταιριαστό με το έργο - μήνυμα ζωής,  ενώ οι  βίντεο-αρτ προβολές, και τα ιδιαίτερα κοστούμια προσφέρουν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό χώρο  δημιουργώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τρόπο  παρουσίασης της παράστασης.

Πρωταγωνιστούν επίσης οι:  Κώστας Ζάχαρακης, Αγγελική Καθάριου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου. Συμμετέχουν οι: Χρήστος Καρνάβας, Λουκία Κυριαζή, Μπάμπης Κουτσοπέτρος, Ευθύμης Λιατός, Νίκος Αλεξίου, Όλγα Νικολαΐδου, Αντώνης Αντωνάκος, η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Νίκος Σκαλκώτας με Μαέστρο τον Γιώργο Παζαΐτη, και επταμελής ορχήστρα .

  
H ενορχήστρωση του έργου του Αντώνη Μιτζέλου.

  

Σχετικές ειδήσεις
31.10.2016 17:20
Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή των παραστάσεων από το κοινό και τους κριτικούς "Tο ‘21" του Άρη Μπινιάρη επιστρέφει ανανεωμένο. Από 31 Οκτωβρίου δίνεται ξανά η ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να δει την παράσταση αυτή, καθώς επιστρέφει δυναμικά στο Θέατρο Πορεία. Μια ρηξικέλευθη ματιά στην Ελληνική Επανάσταση υπό τη μορφή ροκ ορατόριου, που πηγαίνει ακόμα πιο μακριά τη φόρμα που ο ιδιοφυής νέος δημιουργός εγκαινίασε με το «Θείο Τραγί».
Women of Passion, Women of Greece: για 2η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ
02.09.2016 10:17
Η θεατρική παράσταση “Women of Passion, Women of Greece”, που συγκίνησε Έλληνες και ξένους θεατές με την ευαίσθητη σκηνοθετική ματιά, το δυνατό κείμενο, τη μοναδική ερμηνεία, τη ζωντανή μουσική και το εντυπωσιακό οπτικό περιβάλλον συνεχίζει έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων στο Θεατρικό Βαγόνι της Αμαξοστοιχίας από το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 στις 19:15.
Young Lear, της Ιόλης Ανδρεάδη στην Πειραιώς 260
17.05.2016 12:11
Η Ιόλη Ανδρεάδη παρουσιάζει στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2016, την παράσταση Young Lear, βασισμένη στον Βασιλιά Ληρ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Julius, του Κωνσταντίνου Χατζή για λίγες παραστάσεις στο Black Box
22.03.2016 15:31
Μετά από την θερμή υποδοχή κοινού και κριτικών, η Ομάδα Χρώμα και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής, παρουσιάζουν την παράσταση "Julius" με την Αγλαΐα Παππά και τον Γιάννη Χαρτοδιπλωμένο στους δύο ρόλους του έργου, στο BlackBox στη Θεσσαλονίκη.
The encounter, του Simon McBurney στη Στέγη
08.03.2016 14:22
Ανήσυχος ερευνητής της θεατρικής αφήγησης, της νέας τεχνολογίας και της οπτικοακουστικής φόρμας, ιδρυτής της θρυλικής ομάδας Complicite, ο δραματουργός, σκηνοθέτης και ηθοποιός Σάιμον Μακ Μπέρνυ έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, για 3 παραστάσεις, στις 1, 2 & 3 Απριλίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, με το The Encounter.