Σε συνέχεια της έκθεσης έργων φωτογραφίας μαθητών Γυμνασίων της Θήβας που έγινε τον περασμένο Μάιο, το φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών προχωράει στην 10η πράξη του με την έκθεση έργων φωτογραφίας, αυτή τη φορά, των πολιτών της Θήβας, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015 στις 20:00. Θέμα της έκθεσης αποτελεί η αναζήτηση της ταυτότητας του κατοίκου μιας από τις πιο αρχαίες πόλεις της Ευρώπης, που κατοικείται αδιαλείπτως 4.000 χρόνια.

Το κείμενο του Νίκου Στεργίου που ακολουθεί και συνοδεύει τις εξαιρετικές φωτογραφίες του, μας δίνει μια μικρή γεύση των όσων πρόκειται να συναντήσουμε στο υπέροχο Νεοκλασικό κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων που φιλοξενεί την έκθεση.

«Metamorfosis

Μετά από λήθαργο αιώνων, τα λίθινα γλυπτά της νέας έκθεσης του Μουσείου Θηβών, μεταμορφώνονται. Απώλεσαν χώματα, σκόνη, άλατα και επικαθήσεις. Κομμάτια διάσπαρτα ενώθηκαν ξανά όπως τη στιγμή της δημιουργίας τους. Κινήθηκαν από τα υπόγεια ετών, στις αίθουσες του μέλλοντός τους. Αλλά ακόμα δεν είναι ορατά στο κοινό τους καθώς η τελική τους εμφάνιση έχει προσωρινά «αποσιωπηθεί». Βρίσκονται σε μια μεταβατική φάση που θα παραμείνει χαμένη πληροφορία για τους μελλοντικούς επισκέπτες. Λίγο πριν την τελική τους θέση και έκθεση, πραγματοποιούν την ύστατη μεταμόρφωσή τους: από «αντικείμενο» σε «γλυπτό». Το νάυλον κουκούλι τους τα σφίγγει, τα περιορίζει και ταυτόχρονα τα αναθεωρεί στην όψη και την υφή τους. Σαν μια κάψουλα που έχει συγκεράσει όγκους, διαστάσεις και υλικά σε μια νέα ψευδαίσθηση.

Και αυτή, είναι η μοναδική καταγραφή…»

Με την εξαιρετική συνδρομή του Συλλόγου Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής Έκφρασης « Ελείτροχος », του Λυκείου Ελληνίδων Θήβας και πολιτών της Θήβας.

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.