Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση - Τιμητικό αφιέρωμα στο ζωγράφο και χαράκτη Παναγιώτη Γράββαλο 1933-2014 στη Ρόδο

Έκθεση - Τιμητικό αφιέρωμα στο ζωγράφο και χαράκτη Παναγιώτη Γράββαλο 1933-2014 στη Ρόδο

Το Δ.Σ του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, ομόφωνα αποφάσισε να αποτίνει την πρέπουσα και οφειλόμενη τιμή στον αείμνηστο Παναγιώτη Γράββαλο, τον άνθρωπο – καλλιτέχνη που  τόσα πολλά πρόσφερε στη Δημοτική μας Πινακοθήκη .

    

Για το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, ο αείμνηστος εξαίρετος Καλλιτέχνης δεν ήταν ο οιοσδήποτε δημιουργός. Διετέλεσε Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής για 26 συναπτά έτη από το 1982 έως και το 2008! Όλα αυτά τα χρόνια αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο από την καθημερινότητά του  προκειμένου να τιμήσει τη θέση την οποία κατείχε. Εργάστηκε και προσπάθησε με την βοήθεια και τις γνωριμίες του να πραγματοποιηθούν στη πόλη μας εκθέσεις από γνωστούς και εξαίρετους καλλιτέχνες , Βοήθησε τα μέγιστα στον εμπλουτισμό της συλλογής της Πινακοθήκης με έργα που δωρίσθηκαν είτε αγοράσθηκαν. Βαθύς γνώστης της καλλιτεχνικής αξίας και του πλούτου των συλλογών του Μουσείου διέβλεπε τις τεράστιες δυνατότητες εκτόξευσής του στο εικαστικό στερέωμα της χώρας μας.  Γι΄αυτό δεν παρέλειπε ποτέ να τονίζει ότι: «Η προσφορά του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη ιστορικά και πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να πάρει την θέση που του αρμόζει στη σύγχρονη Ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης».  Αποκορύφωμα της αγάπης του για την Ρόδο την οποία αποκαλούσε «δεύτερη πατρίδα», αποτέλεσε το γεγονός της δωρεάς 150 δικών του έργων χαρακτικής, 650 βιβλίων για την βιβλιοθήκη της πινακοθήκης, τριών έργων χαρακτικής Κυπρίων Χαρακτών, και μίας εκτυπωτικής πρέσας βαθυτυπίας.

    

Αποφασίσθηκε λοιπόν για να τιμηθεί η μνήμη του Παναγιώτη Γράββαλου, να διοργανωθεί έκθεση με τα έργα που χάρισε στο Μουσείο μας, με το τίτλο «Τιμητικό αφιέρωμα στο ζωγράφο και χαράκτη Παναγιώτη Γράββαλο 1933- 2014». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015 στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου και ώρα 20.30.

    

Την προηγούμενη ημέρα Πέμπτη 27 Αυγούστου, ημερομηνία της γέννησής  του,  ώρα 13.00,  θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη «Α. Ιωάννου» στη πλατεία Σύμης τιμητική εκδήλωση . Στη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης θα δοθεί το όνομα του Παναγιώτη Γράββαλου σε έναν από τους εκθεσιακούς χώρους, υλοποιώντας έτσι πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Θα δοθεί συνέντευξη τύπου με την παρουσία του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου, της συζύγου του αείμνηστου καλλιτέχνη και της Προέδρου της καλλιτεχνικής μας επιτροπής κας. Αθηνάς Σχινά. Θα κληθούν να παρευρεθούν, όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι, οι προηγούμενοι Πρόεδροι του Μουσείου και τα Μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων. Ανοιχτή είναι επίσης η εκδήλωση για όποιον θέλει να παρευρεθεί.

 

Βιογραφικό

 

Ο Παναγιώτης Γράββαλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1933. Σπούδασε  με υποτροφία του  στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Μετά το 1960 σπούδασε και ασχολήθηκε με τις Γραφικές Τέχνες. Δίδαξε στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών της Σχολής Δοξιάδη κοντά στο χαράκτη Α. Τάσσο, με τον οποίο και συνεργάστηκε για τη σχεδίαση πολλών ελληνικών και ξένων γραμματοσήμων. Το 1971 σε παγκόσμιο διαγωνισμό στη Βαρσοβία, βραβεύτηκε αφίσα του με αθλητικό περιεχόμενο με το Α’ βραβείο.  Έχει βραβευτεί διεθνώς για πολλά γραμματόσημά του. Από το 1986 ήταν καλλιτεχνικός σύμβουλος στην Ιονική Τράπεζα όπου δημιούργησε τη συλλογή χαρακτικής, επιμελήθηκε τις εκδόσεις της και προετοίμασε τη λειτουργία του Μουσείου Χαρακτικής και Γραφικών Τεχνών της ίδιας τράπεζας. Έργα του υπάρχουν σε πολλά Μουσεία χαρακτικής, γραφικών τεχνών και φιλοτελισμού σε όλο τον κόσμο. Στο διάστημα 1997-2004, ασχολήθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ως Καλλιτεχνικός Σύμβουλος. Από το 1997 μέχρι και την έναρξη των Αγώνων, σχεδίασε πάρα πολλές από τις καρφίτσες πέτου  που κυκλοφόρησαν. Σχεδίασε επίσης τα 24 επίσημα Συλλεκτικά Νομίσματα που εξέδωσε το Νομισματοκοπείο της Τράπεζας Ελλάδος, από τα οποία 8 Χρυσά και 16 Ασημένια. Επιμελήθηκε καλλιτεχνικά τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά μετάλλια των Αγώνων.

    

Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών, συμμετείχε σε όλες τις εκθέσεις της, όπως και σε εκείνες του Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης, της Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη και της Ομάδας Κέντρο Χαρακτικής.

    

Υπήρξε ένας από τους ιδιαίτερα σημαντικούς ζωγράφους, χαράκτες, σχεδιαστές και εικονογράφους της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Εκτός από καλλιτέχνης, υπήρξε αξιόλογος δάσκαλος και άνθρωπος, με έντονη, όσο και πολύπλευρη κοινωνική και πολιτισμική δραστηριότητα, έχοντας  - παράλληλα με την ενασχόληση στην τέχνη του -  υπηρετήσει και σε τομείς (που εικαστικά είχε εξειδικευθεί) με συνέπεια κι υπευθυνότητα, χαρακτηριστικά που τον ανέδειξαν άλλωστε  σε υψηλές διοικητικές θέσεις , στις οποίες υπηρέτησε πάντοτε με ζήλο κι αφοσίωση, με  σεμνότητα και γνώση, με δικαιοκρισία κι οργανωτικό πνεύμα. Εκτός των πολλών προσεκτικά δομημένων εκθέσεων που πραγματοποίησε και των ευμενέστατων σχολίων που δίκαια κατέκτησε, τόσο  από τους ειδικούς της τέχνης, όσο και από το κοινό, ο Παναγιώτης Γράββαλος ξεχώρισε επίσης, για τις απαράμιλλες σειρές γραμματοσήμων, που με ταλέντο κι έμπνευση πραγματοποίησε, καταλαμβάνοντας  - για όλα τα προαναφερθέντα γνωρίσματά του, ιδιαίτερα για την ποιότητα  που αποπνέουν τα έργα του, -  μια αδιαμφισβήτητα μοναδική θέση στην σύγχρονη εικαστική ιστορία του τόπου μας και όχι μόνον, αφ’ ης στιγμής ήταν καλλιτεχνικά αναγνωρισμένος και στο εξωτερικό.

    

Τα έργα του διακρίνονται για την εσωτερικά συγκροτημένη τους δομή, για τις εξαιρετικές τους σχεδιαστικές αρετές, για τις ποιότητες και την αισθαντικότητα των χρωμάτων τους, για την σαφήνεια και την περιεκτική λακωνικότητα των θεμάτων τους, για τον ελεγχόμενό τους λυρισμό κι επίσης για μια ποιητική ελεγεία που ακόμη και σήμερα αποπνέουν, καθώς έχουν αποδείξει ότι αντέχουν στον χρόνο κι ανταποκρίνονται στα περισσότερα υπαρξιακά αιτήματα της εποχής μας.

Σχετικές ειδήσεις
Unreality, έκθεση των Παναγιώτη Γκρίτζου και Δημήτρη Κόκορη στο Booze
03.02.2017 10:58
Το BOOZE παρουσιάζει την ομαδική έκθεση των Παναγιώτη Γκρίτζου και Δημήτρη Κόκορη με τίτλο ''Unreality” και σας προσκαλεί στα εγκαίνια την Πέμπτη 9/02/2017 στις 20:30.
Κώστας Λούστας - Ζωγραφική (1933-2014): έκθεση στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα
05.10.2016 10:41
Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Κώστα Λούστα (1933-2014) η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα παρουσιάζει έργα του ζωγράφου από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας, ένας αριθμός εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.
Liminal States: ομαδική έκθεση στο  Fo Kia Nou 24/7 Contemporary Art Space
15.09.2016 16:53
Ο χώρος τέχνης Fo Kia Nou 24/7 υπό την νέα διεύθυνση του Παναγιώτη Βούλγαρη και της Mary Cox ξεκινά για τρίτη χρονιά την καλλιτεχνική του δραστηριότητα παρουσιάζοντας την έκθεση Liminal States των Ρωξάνη Γιάννου και Μάριου Τριχά σε επιμέλεια Παναγιώτη Βούλγαρη.
Η Πέτρα Που Ήξερε Πως θα Γίνει Κεφάλι: έκθεση του Παναγιώτη Μαρίνη στη gallery genesis
14.06.2016 17:03
Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση του Παναγιώτη Μαρίνη, “Η Πέτρα Που Ήξερε Πως θα Γίνει Κεφάλι”, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ, του Παναγιώτη Βελιανίτη στην Πειραιώς 260
30.05.2016 17:02
Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί στην Πειραιώς 260 την διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση του Παναγιώτη Βελιανίτη, με τίτλο Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ.