Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Βασίλης Βρεττός: Mise en abyme / ο εαυτός μέσα στον εαυτό

Βασίλης Βρεττός: Mise en abyme / ο εαυτός μέσα στον εαυτό

Ξεκινώντας τις φωτογραφικές μου αναζητήσεις για την ενότητα «Mise en Abyme / Ο Εαυτός Μέσα στον Εαυτό», εστίασα στον άνθρωπο και στην καθημερινή του προσπάθεια για επιβίωση μέσω της εργασίας του.

Οι  40 φωτογραφικοί ήρωες που επιλέξαμε μαζί με την Ίριδα Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης, όλοι άνθρωποι του πολιτισμού, αποκαλύπτουν πιστεύω στον φωτογραφικό φακό πολλές μη αναμενόμενες πτυχές του εαυτού τους.

Πάντοτε με ενθουσίαζε η ιδέα της backstage αποτύπωσης των πραγμάτων και μου προξενούσε ιδιαίτερη εντύπωση η αποκάλυψη ότι οι άνθρωποι που συναντούσα κυρίως στην επαγγελματική μου πορεία, από διαφορετικά επαγγέλματα και καταβολές ο καθένας, στις συζητήσεις που είχαμε κατ’ ιδίαν, παρουσίαζαν μια διαφορετική εικόνα για τον εαυτό τους, είτε ως θέλω είτε ως απλή φαντασίωση.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να ξεκινήσω μια διαδρομή αποτυπώνοντας τον άλλο εαυτό των φωτογραφιζόμενων, καλώντας τους να σκηνοθετήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Δημιουργήθηκε λοιπόν αυτό το project, όπου η κάθε εικόνα μαζί με το συνοδευτικό κείμενο που ο καθένας μας έδωσε χειρόγραφα είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία.

Αυτό το οποίο μου έδωσε τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση και που παράλληλα το θεωρώ σημαντική εμπειρία είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι που συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο project μου προσέφεραν πραγματικά μια διαφορετική εικόνα από εκείνη που τους καθιέρωσε στο χώρο τους και ως προς αυτό τους ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη. Συνοδοιπόρο στο ταξίδι αυτό είχα τη φίλη μου Ίριδα Κρητικού που με βοήθησε στην επιλογή των προσώπων και ανέλαβε την επιμέλεια των κειμένων. Και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ελληνικό Φεστιβάλ και ιδιαίτερα στον Γιώργο Λούκο και τους συνεργάτες του που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί το εγχείρημα αυτό.Info: Ο Βασίλης Βρεττός σπούδασε και εργάστηκε σαν μηχανικός αεροσκαφών. Το 1994 ίδρυσε την εταιρεία ACCENT που αναλάμβανε ολοκληρωμένα φωτογραφικά  project για διαφημιστικές εταιρείες, δισκογραφικές εταιρίες και περιοδικά.Έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Μπενάκη , τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Πειραιώς,την PRC για τη ψηφιοποίηση των συλλογών κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως για την καταγραφή των εργασιών ανέγερσης και την μεταφορά και τοποθέτηση των εκθεμάτων και με την Ελληνοαμερικάνικη ένωση για την αντιγραφή έργων τέχνης. Επίσης έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει εκδώσει επτά φωτογραφικά λευκώματα.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 33

Σχετικές ειδήσεις
Νίκος Σούλης: Room18
25.11.2016 15:54
Το Room18 αποτελεί ένα πρόγραμμα που εξετάζει την αρχιτεκτονική της φιλοξενίας μέσα από τρεις αλληλένδετες ενέργειες: Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Σχεδιασμού - Έκθεση - Έκδοση. Ο Διαγωνισμός είχε ως ζητούμενο τον σχεδιασμό ενός αστικού δωματίου ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων, όπου θα επαναπροσδιορίζονται οι δεδομένες ελληνικές προδιαγραφές, απαραίτητες για την αδειοδότηση ξενοδοχείων.
Άρτεμις Ποταμιάνου: Το Ανοίκειο μέσα από το έργο εννέα εικαστικών
14.11.2016 11:29
Η εικαστικός και επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου, γράφει για τις διαφορετικές οπτικές της έννοιας του ανοίκειου, με αφορμή την έκθεση «Back to the basics: Uncanny», την οποία φιλοξενεί η ENIA Gallery.
Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης: Sterna Art Project 2016
03.08.2016 12:30
Το Sterna Art Project έχει σχεδιαστεί ως ένας ενεργός χώρος συγκέντρωσης καλλιτεχνών. Από το 2014, ο οργανισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη γεωγραφική θέση της Νισύρου και προωθεί τη σύνδεση μεταξύ των καλλιτεχνών και του νησιού. Τα διεπιστημονικά του προγράμματα φιλοξενίας και εκθέσεων έχουν στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη της δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης με την παράλληλη αμφισβήτηση των αντιλήψεων για το τι συνιστά σύγχρονη εικαστική κουλτούρα.
Νατάσσα Πουλαντζά: Ανασκευάζοντας τον χρόνο
27.05.2016 12:47
Το κύριο εκφραστικό μου μέσο είναι η ζωγραφική, χωρίς να τη δεσμεύω πάντα στις δύο διαστάσεις και στη χρήση κλασικών υλικών και τεχνικών. Συνήθως, ως πρώτη ύλη στη δουλειά μου, χρησιμοποιώ φωτογραφικό υλικό που προέρχεται είτε από «σκηνοθετημένες» λήψεις στον χώρο του εργαστηρίου μου είτε από υλικό το οποίο συλλέγω από τον Τύπο και το διαδίκτυο.
Βασίλης Γεροντάκος: In praise of dreams
21.03.2016 15:47
Από την πολλή μας αφοσίωση στην πραγματικότητα, ο ουρανός παραμένει ουρανός και η θάλασσα θάλασσα, χωρίς τις προεκτάσεις της δυνατότητας του βλέμματος, σε σημείο που να αντιλαμβανόμαστε την παρουσία τους,άλλος από το χρώμα,άλλος από την λάμψη, αλλά η ουσία τους να μας διαφεύγει.Έτσι το νόημα υποκαθίσταται από μια στερεότυπη αντίληψη μιας ορθολογικής τοποθέτησης.Φτάνουμε στο σημείο λοιπόν, να θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα, όλα αυτά που συνθέτουν την ζωή μας, και τα οποία δεν έχουν αρχή και τέλος αφού είναι ανεκτίμητα.