Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Τσιτσάνης ο μέγας!: Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Τσιτσάνης ο μέγας!: Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Το 2015 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη και το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών τιμάει τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη μ’ ένα πρωτότυπο μουσικό αφιέρωμα , την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015, στις 21:00.

 

Ο γνήσια λαϊκός και διαχρονικά επίκαιρος μουσικός τρόπος του Βασίλη Τσιτσάνη θα ξεδιπλωθεί με ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο σ’ αυτό το μουσικό αφιέρωμα.

 

Ο Νίκος Ορδουλίδης με το "Λαϊκό Πιάνο " συνοδευόμενος στο τραγούδι από τη Μαρία Ψειροπούλου θα δώσει μια διαφορετική διάσταση στα κομμάτια του Τσιτσάνη, ενώ σε κλασικά, αλλά όχι και τόσο δεδομένα, μονοπάτια θα βαδίσει το Σύνολο Ρεμπέτικης Μουσικής Κατεύθυνσης Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

Το σχήμα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο οποίο συμμετέχουν οι φοιτητές Κωνσταντίνα Πετρινιώτη, Εύα Μισοκέφαλου, Γιάννης Διονυσίου , Νίκος Σαριλάκης, Άρης Καλιακούδας, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και Αποστόλης Αποστολίδης, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Λευτέρη Τσικουρίδη, θα παρουσιάσει μια συναυλία με προπολεμικά τραγούδια του συνθέτη (πριν από το 1940) επιμένοντας στο ύφος των πρώτων ηχογραφήσεων των τραγουδιών. Αξίζει να σημειωθεί πως η συναυλία θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει σε CD ως η πρώτη δισκογραφική παραγωγή του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών!

 

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος ο Νίκος Ορδουλίδης με το "Λαϊκό Πιάνο" και η ερμηνεύτρια Μαρία Ψειροπούλου αποκαλύπτουν κρυμμένες πτυχές στο έργο του Τσιτσάνη. Τραγούδια - σταθμοί της λαϊκής μας μουσικής σε διασκευές που αποκαλύπτουν νέες μουσικές παραμέτρους. Ο πιανίστας Νίκος Ορδουλίδης θα επαναφέρει το «λαϊκό πιάνο» στη θέση που του αρμόζει, καθώς το πιάνο ως μουσικό όργανο ήταν παρόν στα σπουδαία λαϊκά πάλκα αλλά και στη δισκογραφία της αστικής λαϊκής μουσικής εδώ και πολλά χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις
Οι Πρατσινάκη 5 στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών
23.08.2016 13:02
Πρατσινάκη 5, πέντε αδέρφια ενώνουν τις φωνές τους και τραγουδούν με τη δική τους, ξεχωριστή αισθητική την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών.
#Be One Concert: Αλίκη Χρυσοχού και Όλγα Ξανθοπούλου στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών
09.08.2016 12:28
Οι φωνές των ταλαντούχων υψίφωνων Αλίκης Χρυσοχού και Όλγας Ξανθοπούλου ενώνονται σε μια μαγική βραδιά υψηλών αισθήσεων, την Τρίτη 23 Αυγούστου 2016 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2016.
Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2016… μέρος δεύτερον
27.07.2016 14:19
Το δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2016 έρχεται κουβαλώντας την αρμύρα του καλοκαιριού και φέρνοντας κάτι από το ευφρόσυνο αεράκι του φθινοπώρου.
Μικρό Φεστιβάλ 2016 στη Μονή Λαζαριστών
23.06.2016 11:44
Το Μικρό Φεστιβάλ επιστρέφει στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών και ετοιμάζεται να υποδεχτεί όχι μόνο τους μικρούς του φίλους, αλλά και όλες και όλους που συγκινούνται και εμπνέονται από την αυθεντικότητα της μουσικής, του θεάτρου και της κούκλας…
Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2016: Οι πρώτες εκδηλώσεις
09.06.2016 15:37
Η μουσική ιστορία της Μονής Λαζαριστών συνεχίζεται για ένα ακόμη καλοκαίρι, μ’ ένα πρόγραμμα εκλεκτικών συγγενειών και με μεγάλα ονόματα της ελληνικής και ξένης σκηνής.