Η Weird Wave παρουσιάζει στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015 την ταινία «Σε Ακολουθεί» (It Follows) του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ.

Η πιο τρομακτική ταινία των τελευταίων ετών, το «Σε Ακολουθεί» αναδείχθηκε σε πραγματικό κινηματογραφικό φαινόμενο που παρέσυρε σε έναν ανεπανάληπτο εφιάλτη τους θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο, από το δύσπιστο κοινό και τους κριτικούς στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου έκανε την πρεμιέρα του, μέχρι τους πιο φανατικούς θαυμαστές του σινεμά τρόμου.

Ένα ημίγυμνο κορίτσι τρέχει ουρλιάζοντας έξω από το σπίτι της, προσπαθώντας να ξεφύγει από έναν θανάσιμο κίνδυνο που μόνο εκείνη μπορεί να δει, ενώ οι δικοί της την κοιτούν έκπληκτοι. Ο πανικός την οδηγεί ως την παραλία όπου αφήνει ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα, λίγο πριν το πτώμα της βρεθεί φριχτά παραμορφωμένο. Με αυτόν τον ανατριχιαστικό πρόλογο, το «Σε Ακολουθεί» μας προσγειώνει απότομα στον αλλόκοτο κόσμο του, τον οποίο στοιχειώνει μία αγνώστου προελεύσεως υπερφυσική απειλή που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και ακολουθεί μέρα-νύχτα το στόχο της, αθέατη σε όλους εκτός από το θύμα.

Για τη 19χρονη Τζέι (Μάικα Μονρόε), τα μόνα πράγματα που θα έπρεπε να την απασχολούν αυτό το φθινόπωρο είναι το σχολείο, τα αγόρια και τα σαββατοκύριακα στη λίμνη. Έπειτα από μια φαινομενικά αθώα ερωτική συνεύρεση, όμως, βρίσκεται να καταδιώκεται από τη φρικαλέα αυτή κατάρα, εφιαλτικά οράματα που μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε ανθρώπινη μορφή, μετατρέποντας ακόμα και τις πιο οικείες φιγούρες σε πιθανούς δολοφόνους της. Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα, η Τζέι θα αναζητήσει τη βοήθεια των φίλων της σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ανατρέψει την τρομερή της μοίρα.

Με απαράμιλλο στυλ και αβάσταχτο σασπένς, εμπνευσμένες επιρροές από κλασικές ταινίες τρόμου όπως οι δημιουργίες του Τζον Κάρπεντερ και ένα δυσοίωνο ηλεκτρονικό σάουντρακ από τους Disasterpeace, ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ συνδυάζει μια πρωτότυπη ιδέα με μια αποτελεσματική αλληγορία για την εφηβεία και τη σεξουαλικότητα, σε ένα δαιμονικά ευφυές φιλμ καταδικασμένο να μείνει κλασικό και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μελλοντικές ταινίες του είδους.

Σκηνοθεσία, σενάριο: Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ

Παραγωγή: Ρεμπέκα Γκριν, Λάουρα Ντ. Σμιθ, Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ, Ντέιβιντ Κάπλαν, Έρικ Ρόμεσμο

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μάικλ Γκιουλάκις

Μοντάζ: Χούλιο Σ. Πέρεζ IV

Μουσική: Disasterpeace

Πρωταγωνιστούν: Μάικα Μονρόε, Κιρ Γκίλκριστ, Ντάνιελ Ζοβάτο, Τζέικ Γουίρι, Ολίβια Λουκάρντι, Λίλι Σέπε

Διάρκεια: 100 λεπτά

2014 – ΗΠΑ

Βραβεία & Φεστιβάλ

– Συμμετοχή στην Eβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών

– Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

– Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Τορόντο

– Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας

– Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Λονδίνου

– Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σάντανς

– Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου του Όστιν

Η γένεση της ταινίας

Το 2010, ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ πραγματοποίησε το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό και σεναριακό του ντεμπούτο με το «The Myth of the American Sleepover», το οποίο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στο Φεστιβάλ του SXSW και στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, όπου πρωτοπροβλήθηκε. Τοποθετημένη σε μια απροσδιόριστη χρονική περίοδο, η ταινία αποτύπωνε με υπέροχα ποιητικό τρόπο τη λαχτάρα και τη σύγχυση της εφηβείας, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι η επόμενη ταινία του Μίτσελ θα ήταν μια ταινία τρόμου.

Αν και απόλυτα τρομακτικό, το «Σε Ακολουθεί» είναι ωστόσο αναμφίβολα προϊόν της ίδιας δημιουργικής δύναμης που κρυβόταν πίσω από το «The Myth of the American Sleepover». «Υποθέτω ότι δεν ήταν ένα μεγάλο άλμα για μένα στο μυαλό μου», δήλωσε ο σκηνοθέτης για αυτή την απρόσμενη στροφή. «Αγαπώ τις ταινίες τρόμου. Θέλω να κάνω πολλές διαφορετικές ταινίες και μου αρέσει η ιδέα τού να παίζεις με τα είδη. Θεώρησα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να πάρω το ύφος του “Myth” και να φανταστώ χαρακτήρες με μια παρόμοια αίσθηση, και να τους βάλω σε μια τρομακτική κατάσταση και να δω πώς θα αντιδρούσαν. Προσπάθησα να σκιαγραφήσω τα πορτρέτα τους με αυθεντικά χαρακτηριστικά σαν αυτά που προσπάθησα να δώσω στους χαρακτήρες του “Myth” – δεν σκέφτηκα ότι επειδή πρόκειται για ταινία τρόμου αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ήθελα να είναι άνθρωποι για τους οποίους νοιαζόμουν».

Οι χαρακτήρες στο «Σε Ακολουθεί» – όλοι έφηβοι – μοιάζουν ιδιαίτερα συγγενικοί με τους προκατόχους τους στο «The Myth of the American Sleepover». Η Τζέι (Μάικα Μονρόε) είναι μια μαθήτρια κολεγίου που ζει στα προάστια του Ντιτρόιτ. Έχει έναν στενό κύκλο φίλων, ο οποίος περιλαμβάνει τη Γιάρα (Ολίβια Λουκάρντι), τον Πολ (Κιρ Γκίλκριστ) και την αδελφή της Κέλι (Λίλι Σέπε), που όλοι τους βρίσκονται σε κίνδυνο όταν η Τζέι αρχίζει να καταδιώκεται από μια ειδεχθή υπερφυσική οντότητα αγνώστου προέλευσης.

Η αρχική ιδέα της ταινίας – αυτή της Τζέι που ακολουθείται, αργά αλλά σταθερά, από ένα τέρας – προήλθε από εφιάλτες που ο ίδιος ο Μίτσελ είχε ως παιδί. «Θυμάμαι να έχω εφιάλτες όπου κάτι σε ακολουθεί, και στον εφιάλτη είναι κάπως αργό αλλά επίμονο. Στο όνειρο, βρισκόμουν στον παιδότοπο του σχολείου. Με κάποιο τρόπο ήξερα ότι πρόκειται για ένα τέρας. Τότε άρχιζα να τρέχω μακριά. Θα έτρεχα για ένα ολόκληρο τετράγωνο και θα περίμενα για μια στιγμή, και τότε θα εμφανιζόταν και θα συνέχιζε να περπατά προς το μέρος μου. Είναι η ιδέα ότι κάτι σε καταδιώκει αδιάκοπα και ξέρει πάντοτε που είσαι. Ο εφιάλτης αυτός παρέμεινε πάντα στο μυαλό μου. Κάποια στιγμή ως ενήλικας είχα την ιδέα να χτίσω γύρω του μια ταινία. Έγραψα το σενάριο πραγματικά γρήγορα – πήρε περίπου μια εβδομάδα».

Ο Μίτσελ είναι θαυμαστής του σινεμά τρόμου, και καθώς το φιλμ άρχιζε να παίρνει μορφή, αυτός και το βασικό συνεργείο του βυθίστηκαν σε πολυάριθμα δείγματα του είδους. «Έβλεπα το “Μωρό της Ρόζμαρι”, τη “Λάμψη”, κάποιες ταινίες του Κρόνενμπεργκ. Τη “Νύχτα με τις Μάσκες”, τον “Τρόμο της Μαύρης Λίμνης”, το “Μπλε Βελούδο”, το “Μάτια Χωρίς Πρόσωπο”, την “Απειλή”, τη “Μακάβρια Εισβολή”. Αυτές είναι ταινίες που μελετούσα. Υπάρχει επίσης μια μικρή επιρροή από τον Χίτσκοκ σε σχέση με το πώς χρησιμοποιήσαμε την υποκειμενική οπτική. Υπήρξαν επίσης μερικοί φωτογράφοι στο έργο των οποίων ανατρέξαμε, όπως ο Γκρέγκορι Κρούντσον και ο Τοντ Χίντο».

Καθώς το «Σε Ακολουθεί» άρχισε να διαμορφώνεται, ο Μίτσελ επιφορτίστηκε με το καθήκον να βρει την ηθοποιό που θα ερμήνευε την Τζέι, έναν εξαιρετικά δύσκολο ρόλο, που απαιτούσε ιδιαίτερη σωματική δύναμη και συναισθηματικές εξάρσεις. Ανακάλυψε την πρωταγωνίστριά του στο πρόσωπο της Μάικα Μονρόε, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε εμφανιστεί στο «At Any Price» του Ραμίν Μπαχρανί, στο «Labor Day» του Τζέισον Ράιτμαν, στο «Οι Ύποπτοι Φορούσαν Γόβες» της Σοφία Κόπολα και στο «The Guest» του Άνταμ Γουίνγκαρντ. «Η Μάικα πρόβαρε το ρόλο και ήταν φανταστική» είπε σχετικά ο Μίτσελ. «Υπήρχε μια ευαισθησία σ’ αυτήν. Υπήρχε μια σκηνή όπου η αντίδρασή μου ήταν “Θεέ μου, το φτωχό κορίτσι”. Πήγε πέρα απ’ ό,τι είχα βάλει στο χαρτί. Υπήρχε μια ένταση σ’ εκείνη».

 

Για τη Μονρόε, το να εμπιστευτεί τον Μίτσελ ήταν εύκολο χάρη στην αφοσίωσή του στο να εκτελέσει το όραμά του για την ταινία. «Είχα εντυπωσιαστεί από το πώς μιλούσε για την ταινία και το πόσο τον άγγιζε προσωπικά. Όταν μου μετέφερε όλες τις πληροφορίες για το πώς ήθελε να μοιάζει η ταινία, είχα μείνει άφωνη από το πόσο συγκεκριμένα ήταν όλα, από τις λεπτομέρειες. Σκέφτηκα από μέσα μου, αυτός ο τύπος είναι ξεχωριστός. Αυτός ο τύπος είναι διαφορετικός από τους άλλους. Με προσέλκυσε και αυτός και ο ρόλος».

Βιογραφικό του σκηνοθέτη και σεναριογράφου

Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ και ζει στο Λος Άντζελες. Το 2002 σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία «Virgin». Το μεγάλου μήκους σεναριακό και σκηνοθετικό του ντεμπούτο, «The Myth of the American Sleepover», έκανε πρεμιέρα το 2010 στο Φεστιβάλ του SXSW, όπου κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Στη συνέχεια, η ταινία έκανε τη διεθνή της πρεμιέρα στο τμήμα Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, όπου ήταν η μοναδική αμερικανική συμμετοχή ανάμεσα στις επτά μεγάλου μήκους ταινίες του συγκεκριμένου προγράμματος. Το φιλμ απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και περιλήφθηκε στη λίστα με τις πέντε καλύτερες ταινίες της χρονιάς στο «Ebert Presents: At the Movies».

Το «Σε Ακολουθεί» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Μίτσελ και προβλήθηκε επίσης στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών. Γρήγορα αναδείχθηκε σε καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, με τους κριτικούς να την περιγράφουν ως μια από τις καλύτερες και πιο τρομακτικές ταινίες των τελευταίων ετών.

Φιλμογραφία

2014 Σε Ακολουθεί (It Follows)

2010 The Myth of the American Sleepover

2002 Virgin (μικρού μήκους)