Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ένας λάτρης της ποίησης στο Μέγαρο

Ένας λάτρης της ποίησης στο Μέγαρο
Η σταθερή σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με την ποίηση αποτυπώνεται μέσα από μία ξεχωριστή συναυλία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι ένας συνθέτης κυριολεκτικά στρατευμένος στον έμμετρο λόγο. Ένας λάτρης της ποίησης που την υπηρετεί με επαναστατικό ρομαντισμό εδώ και δεκαετίες. Οι δημιουργίες του, πασίγνωστα τραγούδια αλλά και έργα κλασικής φωνητικής μουσικής σε στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών, αποτελούν ένα απόλυτα ισορροπημένο κράμα συναισθήματος και δομής.

Το ειδικά επιλεγμένο πρόγραμμά της συναυλίας περιλαμβάνει τρία αντιπροσωπευτικά έργα φωνητικής μουσικής του συνθέτη (Κιγκλίδωμα Ι σε ποίηση Γ. Ρίτσου, Μικρές Τρωαδίτισσες σε ποίηση Ευριπίδη/Κ. Βάρναλη και Η Γη τσακισμένο καράβι σε ποίηση Γ. Κοζία με παρεμβολές στίχων του Γουίλιαμ Μπλέικ που θα ακουστεί σε πρώτη εκτέλεση) ενώ διανθίζεται από δύο έργα μουσικής δωματίου: τη σουίτα για πιάνο Καλημέρα σας κύριε Χατζιδάκι, γραμμένη για τον ποιητή της ζωής και της μουσικής, συνομιλητή πολλών ιδιαίτερων προσωπικών στιγμών του και το Ballet Music για πιάνο, εμπνευσμένο και αφιερωμένο στις τρεις κόρες του.

Τα έργα ερμηνεύουν οι πιανίστες Νέλλη Σεμιτέκολο και Καλλιόπη Γερμανού. Τραγουδά η μέτζο σοπράνο Αγγελική Καθαρίου ενώ ο Γιάννης Μαργαρίτης αναλαμβάνει το ρόλο του αφηγητή. Η συναυλία – στο πλαίσιο της Σειράς Μουσικές του 20ου και του 21ου αιώνα – αποτελεί μέρος του Κύκλου συναυλιών με τίτλο Ποίηση και Μουσική , μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται το έργο σύγχρονων Ελλήνων συνθετών που έχουν μελοποιήσει σπουδαίους ποιητές.

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Μπετόβεν - Τσαλαχούρης: Ένας συναρπαστικός μουσικός διάλογος στο Μέγαρο Μουσικής
17.01.2017 14:26
Ένας μουσικός διάλογος ανάμεσα στο χτες και το σήμερα με τους μουσικούς της διάσημης πλέον Καμεράτα-ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη.
Ξεκινά η προπώληση για τη συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου στο Μέγαρο Μουσικής
23.09.2016 10:13
Αρχίζει την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου η προπώληση των εισιτηρίων για την πολυαναμενόμενη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου με έργα Φρανκ, Ραχμάνινοφ και Ρίμσκι-Κόρσακοφ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Τουγκάν Σοχίεφ.
Γνωστοί και άγνωστοι θησαυροί IV: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
05.05.2016 13:42
Πολυσχιδής αρχιμουσικός και παιδαγωγός, ο Γερμανός Κρίστοφ Πόππεν είναι πλέον, όχι μόνον ένας συχνός συνεργάτης, αλλά κι ένας μεγάλος φίλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία τον ευγνωμονεί για την προσφορά του και την παρουσία του που αναμένεται πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον.
Μνήμη: Συναυλία από τους Εx Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.04.2016 13:33
Συνεχίζοντας την παράδοση των ετήσιων εκδηλώσεών του για το Θείο Πάθος, το Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζει τον φετινό Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα, με το κορυφαίο σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, το οποίο θα παρουσιάσει τη συναυλία με τίτλο «Μνήμη» το Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Ένας αιώνας από τη γέννηση του Ανρί Ντυτιγιέ: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
11.03.2016 11:57
Η σπουδαία Γαλλίδα βιολοντσελίστα Εμμανυέλ Μπερτράν επανεμφανίζεται με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ερμηνεύοντας, υπό τη μπαγκέτα του αρχιμουσικού και διευθυντή της Κ.Ο.Θ. Γιώργου Βράνου, το Κοντσέρτο «Ένας ολόκληρος κόσμος μακριά» του συμπατριώτη της Ανρί Ντυτιγιέ (1916-2013).