Η σταθερή σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με την ποίηση αποτυπώνεται μέσα από μία ξεχωριστή συναυλία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι ένας συνθέτης κυριολεκτικά στρατευμένος στον έμμετρο λόγο. Ένας λάτρης της ποίησης που την υπηρετεί με επαναστατικό ρομαντισμό εδώ και δεκαετίες. Οι δημιουργίες του, πασίγνωστα τραγούδια αλλά και έργα κλασικής φωνητικής μουσικής σε στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών, αποτελούν ένα απόλυτα ισορροπημένο κράμα συναισθήματος και δομής.

Το ειδικά επιλεγμένο πρόγραμμά της συναυλίας περιλαμβάνει τρία αντιπροσωπευτικά έργα φωνητικής μουσικής του συνθέτη (Κιγκλίδωμα Ι σε ποίηση Γ. Ρίτσου, Μικρές Τρωαδίτισσες σε ποίηση Ευριπίδη/Κ. Βάρναλη και Η Γη τσακισμένο καράβι σε ποίηση Γ. Κοζία με παρεμβολές στίχων του Γουίλιαμ Μπλέικ που θα ακουστεί σε πρώτη εκτέλεση) ενώ διανθίζεται από δύο έργα μουσικής δωματίου: τη σουίτα για πιάνο Καλημέρα σας κύριε Χατζιδάκι, γραμμένη για τον ποιητή της ζωής και της μουσικής, συνομιλητή πολλών ιδιαίτερων προσωπικών στιγμών του και το Ballet Music για πιάνο, εμπνευσμένο και αφιερωμένο στις τρεις κόρες του.

Τα έργα ερμηνεύουν οι πιανίστες Νέλλη Σεμιτέκολο και Καλλιόπη Γερμανού. Τραγουδά η μέτζο σοπράνο Αγγελική Καθαρίου ενώ ο Γιάννης Μαργαρίτης αναλαμβάνει το ρόλο του αφηγητή. Η συναυλία – στο πλαίσιο της Σειράς Μουσικές του 20ου και του 21ου αιώνα – αποτελεί μέρος του Κύκλου συναυλιών με τίτλο Ποίηση και Μουσική, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται το έργο σύγχρονων Ελλήνων συνθετών που έχουν μελοποιήσει σπουδαίους ποιητές.