Την Τρίτη 18 Αυγούστου 2015 στην πανέμορφη αυλή του Πολυχώρου Χυτήριο θα προβληθεί η ταινία «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι», μια δημιουργία του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς.

Η ταινία είναι παραγωγής του 1959 και αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου του Τένεσι Γουίλιαμς, το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο Γκορ Βιντάλ.

Μετά τον θάνατο του νεαρού Σεμπάστιαν, η μητέρα του, Βάιολετ Βέναμπλ (Κάθριν Χέπμπορν) ζει ανάμεσα στα παράξενα φυτά του γιου της, αρνούμενη να δεχτεί την πραγματικότητα γύρω απ’ τις συνθήκες θανάτου του. Η κυρία Βέναμπλ λάτρευε παθολογικά τον γιο της και συντηρούσε, όλα τα χρόνια που έζησαν μαζί, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα τους.

Κάθε καλοκαίρι οι δυο τους ταξίδευαν μαζί για να γνωρίσουν τον κόσμο και για να μπορέσει ο Σεμπάστιαν να γράψει το “Θερινό” του ποίημα. Το περσινό όμως καλοκαίρι, για πρώτη φορά η κυρία Βέναμπλ δεν τον συνόδεψε εκείνη στις διακοπές του, αλλά η νεαρή ξαδέρφη του Κάθριν (Ελίζαμπεθ Τέιλορ) που επωμίστηκε ακούσια στην αρχή κι εκούσια στη συνέχεια ως μην έχουσα κι άλλη επιλογή, τον ρόλο που κατείχε μονοπωλιακά ως τότε η κυρία Βέναμπλ.

Εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι ο Σεμπάστιαν πέθανε σε κάποια παραθαλάσσια τοποθεσία της Ισπανίας κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Όταν η σοκαρισμένη Κάθριν αφηγείται την πραγματικότητα πάνω στο θάνατο του Σεμπάστιαν, η κυρία Βέναμπλ αρνείται να την πιστέψει και η Κάθριν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί φρενοβλαβής και να κλειστεί στο δημόσιο ψυχιατρείο, όπου ο διακεκριμένος νευροχειρούργος Τζον Κιούκροβιτς (Μοντγκόμερι Κλιφτ) προτίθεται να της κάνει λοβοτομή προκειμένου να την βγάλει από το παραλήρημά της. Τι συνέβη όμως στην πραγματικότητα το περασμένο καλοκαίρι;

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς, έχοντας κερδίσει τέσσερα βραβεία Όσκαρ και παρουσιάζοντας μας θρυλικές ταινίες, όπως το “All About Eve” του 1950, το “Guys and Dolls” του 1955, αλλά και την “Cleopatra” του 1963, μεταφέρει το 1959 στη μεγάλη οθόνη το θεατρικό έργο του Τένεσι Γουίλιαμς. Ο Μάνκιεβιτς, έχει εδώ στη διάθεση του τρεις κορυφαίους ηθοποιούς. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Μοντγκόμερι Κλιφτ και η Κάθριν Χέπμπορν, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία εντυπωσιακή, δραματική ιστορία μυστηρίου.

Τόσο η Χέπμπορν, όσο και η Τέιλορ κέρδισαν με την ερμηνεία τους μια υποψηφιότητα για Όσκαρ στην Κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου – αλλά η νικήτρια εκείνη την χρονιά ήταν η Σιμόν Σινιορέ για την ερμηνεία της στο φιλμ “Ανεμοστρόβιλος του Πάθους” (Room At The Top, 1959) – ενώ η ταινία απέσπασε άλλη μια υποψηφιότητα στην κατηγορία Best Art Direction-Set Decoration, Black-and-White, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει κάποιο αγαλματίδιο.