Ξεκίνησε το φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης ORANGE WATER στα Χανιά. Οι δράσεις περιλαμβάνουν δύο εκθέσεις και ένα affiliated project με τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Συγκεκριμένα για το διάστημα 8-28 Αυγούστου παρουσιάζεται στην χτισμένη περί το 1630 εκκλησία του Αγίου Ρόκκου στην πλατεία της Σπλάτζιας, η έκθεση φωτογραφίας  των Φίλιππου Τσιτσόπουλου και Barbara De Vries. Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση των δύο διακεκριμένων φωτογράφων καθημερινά από τις 20:00 έως τις 00:00.

Στις 18 Αυγούστου θα ανοίξει η δεύτερη έκθεση του φεστιβάλ στα Χανιά, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο. Πρόκειται για μια έκθεση ζωγραφικής  σε επιμέλεια της Βασιλικής Βαγενού όπου συμμετέχουν οι εικαστικοί John Sikking, Γιώργος Παπαγεωργίου, Anutosh και Νίκος Μόσχος. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 4 Σεπτέμβρη με ωράριο καθημερινό από τις 9:00 έως τις 00:00. Και στις εκθέσεις των Χανίων όπως άλλωστε και σε όλες τις δράσεις του φεστιβάλ στην Αθήνα, την Πάρο και την Κρήτη η είσοδος είναι δωρεάν.

Απόσπασμα από το κείμενο της Βασιλικής Βαγενού για την έκθεση στον Ιστιοπλοϊκό:

«Αν ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης παραγωγής τέχνης εμβαθύνει ολοένα στη σημασία της έννοιας της μνήμης, εξομοιώνοντας την κατά κάποιο τρόπο και με την ίδια την υλικότητα και ύπαρξη του έργου τέχνης, αυτό οφείλεται μερικώς στην αναγνώριση της πολύπτυχης και αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στην μνήμη και την εικόνα: η πρώτη ως προϋπόθεση για τη διατήρηση, την επεξεργασία (σύνθεση-αποδόμηση, απόρριψη-επιλογή, αρχειοθέτηση) και την τελική διατύπωση της δεύτερης με εικαστικά μέσα, και η δεύτερη ως βασικό συστατικό και «απόδειξη» της λειτουργίας της πρώτης. Μέσα σε αυτήν τη σχέση συμβιώνουν η γνώση και η εμπειρία, η συλλογική και η προσωπική, οι πολλαπλοί δρόμοι της αντίληψης της πραγματικότητας του κόσμου και του Εαυτού, και η σύγχρονη επιθυμία να αποτελέσει η ιστορική μνήμη έναν αντίποδα στοχασμού απέναντι στις αβεβαιότητες, τις απειλές και τις αδυναμίες κατανόησης της εποχής. Είναι η ίδια η πολυπλοκότητα της οριακής φύσης της μνήμης με τις αμφισημίες και τις έμφυτες συγκρούσεις και εντάσεις της που δίνει στον καλλιτέχνη τις επιλογές της διαφορετικής χρήσης της και καθιστά το ίδιο το έργο τέχνης χώρο κριτικού διαλόγου και έρευνας, συνεχούς αντιπαράθεσης και διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.»

Την Κυριακή 9 Αυγούστου ολοκληρώθηκε στο Γυαλί Τζαμισί η εγκατάσταση του Άγγελου Αντωνόπουλου “Carusel” που αποτέλεσε affiliated project του Orange Water με τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Οι δράσεις του φεστιβάλ συνεχίζονται στο Ηράκλειο, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου έως τις 24 Αυγούστου ενώ στην Πάρο οι εκθέσεις ολοκληρώνονται την Πέμπτη 13 του μήνα στη Μαρίνα και τον Άγιο Αθανάσιο στη Νάουσα και στο Κοινοτικό Μέγαρο Λευκών στις Λεύκες. Την Κυριακή 9 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσέλευση κόσμου το finissage της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη της Πάρου στην Παροικιά.

Το Orange Water είναι το Ελληνο- Ολλανδικό εικαστικό φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης που εξελίσσεται σε 10 χώρους πολιτισμού στην Αθήνα, την Πάρο και την Κρήτη. Υπό την Αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού και της Ολλανδικής Πρεσβείας, αποτελεί μια γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των δύο χωρών. Το γενικό εννοιολογικό πλαίσιο είναι το «Τοπίο Μνήμης» ενώ παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοπροβολές, φωτογραφίες, performing  και εγκαταστάσεις που εκτείνονται από τον ρεαλισμό και την Conceptual Art μέχρι την απόλυτη αφαίρεση. Τη διοργάνωση του Φεστιβάλ έχουν αναλάβει οι εικαστικοί Αποστόλης Ζολωτάκης και Κέλλυ Αθανασιάδου οι οποίοι εδώ και 3 περίπου χρόνια επιμελούνται εικαστικές εκθέσεις με  Έλληνες και Ολλανδούς καλλιτέχνες. Το κείμενο του καταλόγου υπογράφει η Δρ. Ντόρα Ρογκάν.

Υπό την Αιγίδα της Ολλανδικής Πρεσβείας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού.