Η Moment to Moment Acting Company and School διοργανώνει στο Ηράκλειο το πρώτο διεθνές εργαστήρι υποκριτικής στην τεχνική Meisner. Το εργαστήρι θα έχει διάρκεια πέντε ημέρες (40 ώρες συνολικά), από το Σάββατο 22 Αυγούστου έως και την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015 και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Ηρακλείου.

“Υποκριτική σημαίνει ν’ αναπαράγει κανείς ειλικρινείς συναισθηματικές ανθρώπινες αντιδράσεις. Η καλύτερη ερμηνεία είναι εκείνη που έχει τις αυθόρμητες αντιδράσεις του ηθοποιού στο άμεσο περιβάλλον του”

Sanford Meisner

Η τεχνική του Sanford Meisner έχει σκοπό να βοηθήσει τον ηθοποιό να ερμηνεύει με ειλικρίνεια και αυθορμητισμό, απελευθερωμένος από πιθανά άγχη και φόβους. Βασίζεται στη θεμελιώδη άποψη του Sanford Meisner που έλεγε πως «η υποκριτική είναι το να ζεις αληθινά κάτω από φανταστικές συνθήκες». Η πρόθεση του Meisner ήταν να μετατοπίσει την προσοχή του ηθοποιού από τη συνειδητότητα του, από τον εαυτό του, στον συμπαίχτη του και ταυτόχρονα να τον τοποθετήσει στην παρούσα στιγμή, στο τώρα, έτσι ώστε να είναι αντί να υποκρίνεται πάνω στη σκηνή.

Το Εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, φοιτητές δραματικών σχολών καθώς και σε performers και σκηνοθέτες.

Λίγα λόγια για το εργαστήριο:

Κάθε στιγμή είναι μοναδική. Μάθε πώς μπορείς να ζεις πραγματικά, κάτω από υποθετικές συνθήκες.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, μέσα από μια σειρά τεχνικών ασκήσεων, μαθαίνουμε τη δύναμη της στιγμής, μαθαίνουμε να ζούμε στο τώρα πάνω στη σκηνή. Στη συνέχεια, μέσω ασκήσεων ανάγνωσης και ανάλυσης κειμένου δουλεύουμε πάνω στην αυθόρμητη, ανεπιτήδευτη και οργανική προσέγγιση ενός ρόλου.

Τρία σετ ασκήσεων:

α) Ζώντας Αληθώς: Ασκήσεις Επανάληψης

β) Δοσμένες Περιστάσεις: Δραστηριότητες, Συναισθηματική Προετοιμασία

γ) Κείμενο: Ανάγνωση και Μονόλογος

Moment to Moment Acting Company and School

Η δραματική σχολή Moment to Moment Acting έχει την έδρα της στην πόλη Lyon της Γαλλίας. Το στυλ διδασκαλίας ακολουθεί μια αποδοτική παιδαγωγική προσέγγιση με επιρροές από τους Keith Johnston και Bill Ball, μεταξύ άλλων. Το πρόγραμμα είναι εστιασμένο στην τεχνική Meisner, ενώ η σχολή προωθεί κι ενθαρρύνει τη συνεργασία ηθοποιών από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Εκτός από τη Lyon η σχολή δραστηριοποιείται με μηνιαία εργαστήρια, coaching και Master Classes στις πόλεις: Brussels(BE), Leeds(UK),Valence(FR), Strasbourg(FR), Antwerp(BE), Amsterdam(NL), Copenhagen(DK), Perugia(IT).

Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 16

Οι συμμετέχοντες καλούνται να έχουν αποστηθίσει “ξερά” (χωρίς επιτονισμό και σημεία στίξης) έναν μονόλογο (σε γλώσσα της επιλογής τους) από έργο του A. Τσέχοφ (8-10 σειρές).

Το Εργαστήρι τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Ηρακλείου και την τελευταία ημέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση/παρουσίαση των μονολόγων, ανοιχτή στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης.