Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Clay, gold and silver fields: Έκθεση των Αγγελική Παπαδοπούλου και Νικόλα Μπλιάτκα στην Ώχρα Μπλε

Clay, gold and silver fields: Έκθεση των Αγγελική Παπαδοπούλου και Νικόλα Μπλιάτκα στην Ώχρα Μπλε

Το Αιγαίο και ιδιαίτερα η Λήμνος αποτέλεσε τον κοινό άξονα της έκθεσης “Clay, gold and silver fields” της κεραμίστριας Αγγελικής Παπαδοπούλου και του εικαστικού Νικόλα Μπλιάτκα που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015, ώρα 9.30μ.μ στον Χώρο Τέχνης «Ώχρα Μπλε».

 

Τα κοσμήματα “Μακαρούνες”, σχεδίασε και δημιούργησε η κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου  ύστερα απο πρόταση του Χώρου Τέχνης “ Ώχρα Μπλε” . Η Λήμνος  υπήρξε μεγάλος σιτοβολώνας και απο την αρχαιότητα έως σήμερα φτιάχνονται ακόμη εξαιρετικά ζυμαρικά. Η Αγγελική Παπαδοπούλου εμπνευσμένη απο τα παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά του Αιγαίου, δημιουργεί μια σειρά απο κεραμικές “μακαρούνες” που φοριούνται αντί να τρώγονται...Τα μοναδικά αυτά κοσμήματα είναι δεμένα με βαμβακερά υποαλλεργικά νήματα και ιδιαίτερα αυτοσχέδια ακροδεσήματα ενώ κάποια απο αυτά είναι σχεδιασμένα για να δίνουν τη δυνατότητα στον κάτοχό τους να αλλάζει το σχήμα τους καθώς τα φορά.

 

Το φως και η αντανάκλασή του, καθώς και τα ανοιχτά πεδία των τοπίων του νησιού αποτελούν το υλικό των έργων, των τελευταίων τριών χρόνων, του Νικόλα Μπλιάτκα. Το “εσωτερικό” φως πηγάζει απο τις στιλπνές χρυσωμένες επιφάνειες ενώ η ζωγραφική επικάθεται σε λεπτές διαφανείς στρώσεις. Τοπία που ενεργοποιούν τη διάθεση του θεατή ανάλογα με το σημείο θέασής τους.  Οι Θάλασσες στα έργα του Μπλιάτκα είναι υγρά πεδία χωρίς ορίζοντες , ενώ αποκτούν οντότητα και ρυθμό μέσα απο την κίνηση του πινέλου.

 

Η Αγγελική Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Σχολή Κεραμικής του ΕΟΜΜΕΧ Θεσσαλονίκης, στο Instituto Statale d' Arte Ceramica στη Φαέντσα της Ιταλίας, στη Fachhochschule Niederrehen, Ceramic Porzelan Design στο Κρέφελντ της Γερμανίας. Παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων για τη διδασκαλία της κεραμικής τέχνης στο Museo Internationale Delle Ceramiche στη Φαέντζα. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συμπόσια για την κεραμική και έχει εκθέσει τη δουλειά της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Ο Νικόλας Μπλιάτκας γεννήθηκε στη Νάουσα. Σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2002 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Νάουσας ενώ το διάστημα 2008 – 2010 ήταν συνεργάτης στο Ε΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής και στο Εργαστήριο Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ . Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 17 ατομικές εκθέσεις, συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις, σε διεθνή καλλιτεχνικά συμπόσια , ενώ έργα του βρίσκονται σε Δημόσιες και Ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχετικές ειδήσεις
Η Αγγελική Παπαδοπούλου στο ΒΚΚ 4th International Contemporary Ceramic art project στην Ταϊλάνδη
13.12.2016 10:55
Η κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου προσκαλεσμένη από την έδρα Κεραμικής του Πανεπιστήμιου του Κhon Kaen, της Ταϊλάνδης, συμμετείχε στο ΒΚΚ 4 Ιnternational Ceramic art project από τις 8 έως τις 15 Νοέμβρη με θέμα «Σύγχρονα κεραμικά φωτιστικά έργα».
Η Πόλη των Βράχων: έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου στη γκαλερί ΑΔ
01.11.2016 17:22
Την Τετάρτη 9 Νοεμβίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου με τίτλο «Η Πόλη των Βράχων» στην γκαλερί ΑΔ.
Καταφύγια έρωτος: Έκθεση του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην Ώχρα Μπλε
21.07.2016 11:39
Ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε οργανώνει την ατομική έκθεση του ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου με τίτλο «Καταφύγια έρωτος», από τις 22 Ιουλίου μέχρι και 16 Αυγούστου 2016.
Τόποι στη Μνήμη ΙI/ Land in Memory II: έκθεση στον Χώρο Τέχνης Ώχρα Μπλε
16.06.2016 10:47
Συνεχίζοντας το δεύτερο μέρος των εκθέσεων που αναφέρονται στον τόπο και τη μνήμη, ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε εγκαινιάζει την Τρίτη 21 Ιουνίου ώρα 8.00 την έκθεση «Τόποι στη Μνήμη ΙΙ / Land in Memory IΙ» με τους εικαστικούς Σωτήρη Σόρογκα και Γιάννη Καστρίτση.
Τόποι στη Μνήμη Ι: Έκθεση της Αλεξίας Ξαφοπούλου & του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην Ώχρα Μπλε
18.04.2016 15:11
Ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε ξεκινά τη νέα περίοδο με την έκθεση «Τόποι στη Μνήμη Ι / Land in Memory I» με τους εικαστικούς Αλεξία Ξαφοπούλου και Χρήστο Κεχαγιόγλου, που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016.