Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου 2015 έφτασε στο τέλος του. Για πέμπτη χρονιά κόσμος του νησιού, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μας τίμησε με τη παρουσία του και απόλαυσε μαζί μας κινηματογραφικές νύχτες κάτω από τον έναστρο ουρανό της Πάτμου.

Πάνω από 1.150 θεατές παρακολούθησαν τις προβολές και τα σεμινάρια που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του επταήμερου Φεστιβάλ.

Μία πληθώρα από ταινίες ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας μεγάλου μήκους αλλά και μικρού μήκους ταινίες προβλήθηκαν σε ταυτόχρονη παράλληλη προβολή εσωτερικά και εξωτερικά στο Παλαιό σχολείο της Χώρας.

Φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου φιλοξένησε κινηματογραφιστές οι οποίοι μας τίμησαν με τη παρουσία τους και τις ταινίες τους , συζήτησαν με το κοινό και μας μίλησαν για το έργο τους. Βρεθήκαμε αρκετές φορές μπροστά στη ευχάριστη έκπληξη να έχουν εξαντληθεί τα εισιτήρια από πολύ νωρίς.

Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ έκαναν: η ταινία Luz, νικητήρια ταινία του περσινού διαγωνισμού σεναρίου μικρού μήκους, του Tibetan Warrior την οποία ακολούθησε Q&A με τον σκηνοθέτη της ταινίας Dodo Hunziker και τον παραγωγό της Urs Schnell και του Strongest Man από το Sundance Channel.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με τη προβολή του Wild, πριν την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ ακολούθησε Q&A με την Cheryl Strayed συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η ταινία. Έγινε προβολή της ταινίας Τετάρτη 04.45 με τη παρουσία του σκηνοθέτη Αλέξη Αλεξίου και του παραγωγού Θανάση Καραθάνου και της ταινίας Πολκ και στη συνέχεια Q&A με τους σκηνοθέτες Νίκο Νικολόπουλο και Βλαδήμιρο Νικολούζο. Επίσης έγινε προβολή του Plastic Paradise και Q&A με τον περιβαλλοντολόγο Guiseppe Notarbartolo di Sciara από το Tethy’s Institute και του Blind Runners με ακόλουθο Q&A με τους σκηνοθέτες Daphnee Breytenbach και Ismael Mereghetti. Τέλος προβλήθηκε η ταινία Natural Resistance και ακολούθησε Q&A με τον παραγωγό της Santiago Amigorena.

Στo πλαίσιo των προβολών ταινιών μικρού μήκους προβλήθηκαν ταινίες από το διαγωνισμό του Sundance Channel και 2 από τους συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στη Πάτμο και να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ. Στο ίδιο πλαίσιο φέτος προβάλαμε για πρώτη φορά κάποια Pop – up shorts, ταινίες μικρού μήκους, σε διάφορα σημεία στους λευκούς τοίχους των σπιτιών της Χώρας.

Το Φεστιβάλ άνοιξε την αυλαία του επισήμως με την προβολή του ντοκιμαντέρ Salt of the Earth και στη συνέχεια ακολούθησε το εναρκτήριο πάρτι “Πειράζοντας τη Μελίνα” με μουσική από τον Γ. Μουχταρίδη του Pepper 96.6 σε συνεργασία με την EMI Records. Το πάρτι μεταφέρθηκε από το Παλαιό Σχολείο της Χώρας και συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο Fix Pub στη Σκάλα της Πάτμου. Μέρος των παράλληλων εκδηλώσεων ήταν η εκδήλωση “Ταινία Τρόμου στη Χώρα”. Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε ένα κυνήγι θησαυρού στα στενά της Χώρας, σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις, με στόχο να βρουν τον τίτλο της μυστικής προβολής. Αυτοί που μάντεψαν σωστά τον τίτλο κέρδισαν ένα δροσιστικό Bloody Mary και απόλαυσαν μαζί με τους υπόλοιπους τη ταινία Horror of Dracula. Το Φεστιβάλ διοργάνωσε ένα cocktail πάρτι στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου Patmos Aktis. Η αυλαία του φεστιβάλ έπεσε με ένα μεγάλο πάρτυ στο χώρο του Παλαιού σχολείου της Χώρας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από εργαστήρια και σεμινάρια τα οποία φιλοξενήθηκαν στο σεμιναριακό χώρο του ξενοδοχείου Patmos Aktis.

Σε παραγωγή OTE TV πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά ο Διαγωνισμός Σεναρίου Μικρού Μήκους. Οι 10 φιναλίστ συμμετείχαν σε ένα εργαστήρι pitching με κριτική επιτροπή που αποτελείτο από τους Τάσο Μπουλμέτη, Αλεξάνδρα Μπουσίου, Γρηγόρη Κοκκινάκη, Αγάθη Δαρλάση, Στηβ Κρικρή. Η επιτροπή αυτή ανέδειξε ως νικητή του φετινού διαγωνισμού 2015 τον Βαγγέλη Ζούγλο με το έργο του “Η Ζωή Ανάμεσα/ Life Between” με έπαθλο την παραγωγή του σεναρίου του σε ταινία από τον OTE TV. Τη δεύτερη και τρίτη θέση πήραν η Απολλωνία Τσαντά και ο Δημήτρης Ευλαμπίδης με το σενάριο “Ξαναγνώρισε Με” και η Χριστίνα Άννα Δαφνή με το σενάριο “Η Κηδεία”, αντίστοιχα.

Ο OTE TV σε συνεργασία με τη Yard και το IFFP δημιούργησαν μια μέρα αφιερωμένη στα παιδιά. Οι μικροί φίλοι του φεστιβάλ γνώρισαν τη τεχνική του stop motion και έφτιαξαν τρεις ταινίες μικρού μήκους με την τεχνική αυτή. Τα τρία αυτά ταινιάκια προβλήθηκαν στο χώρο του Φεστιβάλ στο Παλαιό Σχολείο της Χώρας το ίδιο απόγευμα και τα παιδιά βραβεύτηκαν για την αξιέπαινη προσπάθεια τους.

Για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήρι κάστινγκ για ηθοποιούς από την casting director όλων των τελευταίων ταινιών του James Bond, Debbie McWilliams. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν τεχνικές του κάστινγκ μέσω του διαδικτύου και να φτιάξουν δοκιμαστικά  βίντεο  ένας προς έναν με τις συμβουλές της Debbie Mc Williams.

H  θεματική  που είχε φέτος το Φεστιβάλ στην κατηγορία των ντοκυμαντέρ με τίτλο “ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ” ήτανε και η βάση για τα σεμινάρια που έγιναν στα πλαίσια του φεστιβάλ. Ο Λευτέρης Χαρίτος σε συνεργασία με την σχολή SAE Athens έκανε το σεμινάριο “ Documentary & The Web”. Ο Jesper Jack ,παραγωγός παρουσίασε το σεμινάριο “How to produce a documentary”  και ο Dodo Hunziker, σκηνοθέτης το “Can you direct a Documentary?”. Τέλος, ο Alexander Setzer – Rubruck, δικηγόρος στο τομέα της ψυχαγωγίας, έκανε το σεμινάριο “Legal Matters on documentary productions” για τους θεατές του Φεστιβάλ.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου παρευρέθηκαν φέτος η Valeria Golino σκηνοθέτης και ηθοποιός, ο Riccardo Scamarcio ηθοποιός και παραγωγός, ο Marco Frazier από το Sundance Channel και η Marie Skovgaard, σκηνοθέτης.

Ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2016 στο πανέμορφο νησί της Πάτμου για άλλη μία βδομάδα γεμάτη κινηματογραφικές προβολές, σεμινάρια και εκδηλώσεις.