Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση με έργα του Θόδωρου Μανωλίδη στο Πνευματικό Κέντρο Ποσειδωνίας στη Σύρο

Έκθεση με έργα του Θόδωρου Μανωλίδη στο Πνευματικό Κέντρο Ποσειδωνίας στη Σύρο

Το Πνευματικό Κέντρο Ποσειδωνίας στη Σύρο εγκαινιάζει μία έκθεση αφιέρωμα στο έργο του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου -που διαγράφει διεθνή πορεία - Θόδωρου Μανωλίδη.

Με αφορμή την έκθεση ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης που την επιμελείται σημειώνει:

“Πέρασαν δεκαπέντε χρόνια από την μεγάλη αναδρομική έκθεση που έκανα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων με έργα του Θόδωρου Μανωλίδη το 2000 με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.  Έτσι αποφασίσαμε με την εικαστική επιτροπή να γίνει μια έκθεση με έργα του Μανωλίδη, ο οποίος χαρακτηρίζεται για την πολύ υψηλή ποιότητα της ζωγραφικής του έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια τα ελληνικά σύνορα, στην έπαυλη Τσιροπινά, ένας χώρος κόσμημα για τη Σύρο και ιδιαίτερα για την Ποσειδώνια.

Μεγάλες γκαλερί του εξωτερικού έχουν φιλοξενήσει έργα του όπως οι:Paul Faccatti στο Παρίσι και στην Ζυρίχη, η Frumkin Gallery και Malborough Gallery στη Ν. Υόρκη, καθώς και στο Μονακό. Μετά από πολλά χρόνια γνωριμίας και φιλίας μαζί του, με γοήτευσε η μεγάλη αφοσίωση του σε αυτό που δημιουργεί με μεγάλη μαεστρία.

Τα έργα του είναι κοντά στην Ελληνιστική και Βυζαντινή Ζωγραφική, αρχαίες παραστάσεις που καταργούν το συγκεκριμένο χώρο και μας παρασύρουν σε μια άλλη ατμόσφαιρα περισσότερο μαγική και συμβολική. Η ζωγραφική του Μανωλίδη είναι πραγματική προσφορά στην τέχνη”.

“Ο Μανωλίδης αντλεί στοιχεία από τον χώρο της ιστορίας, της παράδοσης, των προσωπικών του αναμνήσεων”, γράφει στο δικό του σημείωμα ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος.  “Η μάνα γη, τα λιόδεντρα, τα αγριολούλουδα, τα κλήματα, και οι πέτρες της ελληνικής γης... οι εκκλησίες μας, οι βυζαντινές εικόνες, τα σκαλιστά τέμπλα, τα καφτάνια, και τα διάφορα αντικείμενα... απομεινάρια ένδοξου παρελθόντος, αρχαίου, βυζαντινού, της επανάστασης, που πάντα βρίσκονται στις προθήκες των μουσείων ή στο σεντούκι κάποια αιωνόβιας γιαγιάς ή θείας, που όλοι κάποτε είχαμε, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Μανωλίδης κεντά τα «πολύτιμα» άμφια του. Ο ζωγράφος, παρά το γεγονός ότι ζει πολύ στο εξωτερικό, ξέρει πως οι «αλήθειες» του είναι εδώ, στην ιστορία και τις παραδόσεις της γης του, στη νοσταλγία της επιστροφής, στη θάλασσα και το χώμα του νησιού του. Τα ιστορικά μας σύμβολα όσο «πολυμεταχειρισμένα» και αν είναι, όσο και αν έχουν χάσει την αρχική τους λάμψη, από τις αλλεπάλληλες φάσεις της καπηλείας των πάσης φύσεως «ενδιαφερομένων», μπορούν πάντα να αποζημιώνουν όσους εμπνέονται από αυτά, αρκεί να τα μεταχειρίζονται με σεβασμό και ειλικρίνεια προθέσεων”.

Σχετικές ειδήσεις
Κώστας Λούστας - Ζωγραφική (1933-2014): έκθεση στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα
05.10.2016 10:41
Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Κώστα Λούστα (1933-2014) η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα παρουσιάζει έργα του ζωγράφου από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας, ένας αριθμός εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.
Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία: περιοδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
27.09.2016 16:33
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει την περιοδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία», στον χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Το Σπίτι του Ζωγράφου στη Σίφνο: παρουσίαση βιβλίου και έκθεση του Κρίστιαν Μπρέσνεφ
17.05.2016 11:44
Οι Εκδόσεις Τσιγαρίδα μας προσκαλούν την Τρίτη 17 Μαΐου και ώρα 19:30 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην παρουσίαση του βιβλίου του Κρίστιαν Μπρέσνεφ με τίτλο «Το Σπίτι του Ζωγράφου στη Σίφνο». Παράλληλα, θα εγκαινιαστεί η έκθεση εικαστικών του Κρίστιαν Μπρέσνεφ, η οποία περιλαμβάνει έργα που εμπνεύστηκε στη Σίφνο, ενώ στην ίδια εκδήλωση θα προβληθεί ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και τα έργα του δημιουργού.
Anima theca diorama boxes: έκθεση του Θόδωρου Μπρουσκομάτη στη Manifactura Gallery
28.04.2016 15:48
Η Manifactura Gallery στο Χαλάνδρι εγκαινιάζει την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 την έκθεση του Θόδωρου Μπρουσκομάτη, με τίτλο Anima theca diorama boxes.
Στίγματα πορείας - Ίχνη Σπουδών: έκθεση του γλύπτη Θόδωρου στο Μέγαρο Εϋνάρδου
02.03.2016 13:26
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση του γλύπτη Θόδωρου, Στίγματα πορείας – Ίχνη Σπουδών, την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, στις 8 μ.μ. στο Μέγαρο Εϋνάρδου.