Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ένας καλλιτέχνης πάντα σύγχρονος: έκθεση με έργα του Αλέξη Ακριθάκη στη Μύκονο

Ένας καλλιτέχνης πάντα σύγχρονος: έκθεση με έργα του Αλέξη Ακριθάκη στη Μύκονο

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού της ρόλου, διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής με έργα του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη, Αλέξη Ακριθάκη. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου και τη στήριξη της ΑΣΚΤ.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Σχολής Καλών Τεχνών (Σταθμός Μυκόνου), από την Παρασκευή 21 Αυγούστου έως και το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015.

Ο Αλέξης Ακριθάκης γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Έκανε ελεύθερες σπουδές στο Παρίσι (1956-1960) και στο Βερολίνο με τη γερμανική υποτροφία DAAD (1968-1970). Χρησιμοποίησε, από το 1966 και μετά, ορισμένες σταθερές παραστατικές αναφορές (η βαλίτσα, το βέλος, το πουλί κ.α.) με έντονες χρωματικές αντιθέσεις. Ασχολήθηκε ακόμη με το κολάζ ενσωματώνοντας στο έργο του στοιχεία από τις γραφικές τέχνες, τα κόμικς, τη ναΐφ ζωγραφική και τις κατασκευές, χρησιμοποιώντας ευτελή υλικά και αντικείμενα. Πέθανε στην Αθήνα το 1994.

Τα έργα που θα εκτεθούν ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του Μυκονιάτη Νίκου Παλαιολόγου, επιστήθιου φίλου του Ακριθάκη και συλλέκτη και υποστηρικτή της τέχνης του. Η συλλογή περιλαμβάνει έργα από όλες σχεδόν τις εικαστικές περιόδους του καλλιτέχνη, υπογεγραμμένα σχέδια, μεταξοτυπίες, κατασκευές κ.α. Πολλά από τα έργα παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά. Επίσης θα εκτεθούν πρωτότυποι κατάλογοι από εκθέσεις του Ακριθάκη κατά τις δεκαετίες 1970-80 καθώς και υπογεγραμμένες αφίσες από αντίστοιχες εκθέσεις.

Η ΚΔΕΠΠΑΜ πιστεύει ότι το έργο του Ακριθάκη παραμένει επίκαιρο, ιδιαίτερα στις μέρες μας, μιας και οι εικαστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη προβάλλουν την ανάγκη της Ελλάδας να εκφράζεται ελεύθερα. Η τέχνη του Ακριθάκη έχει επηρεάσει πληθώρα καλλιτεχνών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο καλλιτέχνης, ρομαντικός, αντισυμβατικός, με μια εγγενή διάθεση για περιπέτεια και μια συγκινητική παιδικότητα, καταιγιστικός και ονειροπόλος, παρορμητικός και επίμονος αναζητητής εμπειριών, πίστεψε από πολύ νωρίς ότι η ζωγραφική δεν είναι γνώση, αλλά παρατήρηση της ζωής .

Ο Αλέξης Ακριθάκης, ως ένας Έλληνας καλλιτέχνης με παγκόσμια εμβέλεια, έχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τους κατοίκους του νησιού, όσο και για τους ξένους επισκέπτες.

Σχετικές ειδήσεις
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
Watercolours: Έκθεση ζωγραφικής του James Foot στην Image Gallery
23.11.2016 13:27
Ο άγγλος καλλιτέχνης James Foot πραγματοποιεί τη δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο “Watercolours” στην Image Gallery στην Αθήνα.
ALlmost Divine: έκθεση του Άγγελου Μαυραειδή στη Μύκονο
12.08.2016 10:33
Στην ανακαινισμένη Αίθουσα Σ. Συριώτη του Δήμου Μυκόνου θα φιλοξενείται από τις 21 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2016 η 1η ατομική έκθεση ζωγραφικής "ΑLLmost Divine" του Άγγελου Μαυραειδή.
Ατομική έκθεση του John Armleder στην Μύκονο
01.08.2016 13:04
Η έναρξη της ατομικής έκθεσης του Ελβετού καλλιτέχνη John Armleder, που θα λάβει χώρα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Μυκόνου, θα πραγματοποιηθεί στις 4 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016.
Shades of Blue: Έκθεση του Νεκτάριου Αποσπόρη στη Μύκονο
06.07.2016 15:22
Στην ανακαινισμένη Αίθουσα Σ.Συριώτη του Δήμου Μυκόνου θα φιλοξενείται από τις 18 έως τις 24 Ιουλίου 2016 η ατομική έκθεση ζωγραφικής "Shades of Blue" του Νεκτάριου Αποσπόρη σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.