Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

ΣΦΙΓΓΑ 2015 - Διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών: πρόγραμμα εκδηλώσεων Αυγούστου

ΣΦΙΓΓΑ 2015 - Διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών: πρόγραμμα εκδηλώσεων Αυγούστου

Το SPHINX 2015 - THE HIDDEN THEBES FESTIVAL συνεχίζεται με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και τον Αύγουστο.

Το SPHINX 2015 - THE HIDDEN THEBES FESTIVAL είναι ένα διεθνές θεματικό καλλιτεχνικό και επιστημονικό project στον αστικό και κοινωνικό χώρο της Θήβας, μιας πόλης  που διαθέτει τεράστιο και διαχρονικό πολιτισμικό απόθεμα (ιστορία, μύθοι, πολιτισμός).  

Θέμα αποτελεί, το αίνιγμα που έθετε η αρχαία Σφίγγα στον Οιδίποδα. Στο φεστιβάλ θα επανεξεταστεί το νόημα του σημερινού ανθρώπου μέσα από μια κάθετη βουτιά στον τόπο και το χρόνο. Όχημα αυτής της αναζήτησης αποτελούν οι πολλαπλές δράσεις εικαστικών, θεάτρου, μουσικής, αρχιτεκτονικής και κοινωνικά παιχνίδια, οι οποίες ξεκίνησαν τον Μάιο για να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο. Καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο, επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές και κοινό, αλληλεπιδρούν με τα μνημονικά στοιχεία της πόλης και προτείνουν λύσεις για τον χώρο που θέλουμε να ζούμε.

8 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Πράξη 6η: Γλυπτά σε συνομιλία με σημεία πολιτισμικής σημασίας. Καλλιτέχνες  τοποθετούν τα γλυπτά τους, σε διάφορα σημεία της πόλης με μεγάλη ιστορική, μυθολογική και πολιτισμική αξία, υποστηρίζοντας ένα είδος συνομιλίας μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Πράξη 7η: Εμβληματικό γλυπτό Σφίγγας . Ένα μνημιακό γλυπτό της Σφίγγας τοποθετείται σε σημείο μεγάλης πολιτισμικής βαρύτητας (στην πλατεία της κρήνης του Οιδίποδα -πλατεία Αγίων θεοδώρων)  και σηματοδοτεί το σύνολο των εκδηλώσεων της ΣΦΙΓΓΑΣ. Πρόκειται για μια κατασκευή από φτηνά και φθαρτά υλικά, με έντονο συμβολικό χαρακτήρα, στα φτερά της οποίας θα προβάλλονται ψηφιακά έργα καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο.  Μπροστά από το γλυπτό θα πραγματοποιηθούν θεατρικά, λογοτεχνικά και ποιητικά Δρώμενα. Το γλυπτό θα κατασκευαστεί από τον γλύπτη Κωνσταντίνο Αγγέλου. 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Πράξη 8η: Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο επιστρέφουν την απάντηση στο αίνιγμα την σφίγγα για το νόημα του σημερινού ανθρώπου με την μορφή ψηφιακών εικόνων που προβάλλονται στα φτερά του εμβληματικού γλυπτού. Οι εικόνες που επιλέγησαν προέκυψαν μέσα από διεθνή καλλιτεχνικό διαγωνισμό. 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Πράξη 9η: Αφίσες καλλιτεχνών . Σειρές αφισών επιλεγμένες μέσα από διεθνή εικαστικό διαγωνισμό θα τοποθετηθούν σε βιτρίνες και χώρους των καταστημάτων στο σύνολο του αστικού ιστού. Η φύση του ανθρώπου και του πολιτισμού απαιτεί τον συνεχή επανακαθωρισμό της στο παρόν μέσα από την ενεργοποίηση της μνήμης της πόλης. Οι δημιουργοί απαντούν στο ερώτημα: τι προσδιορίζει την υβριδιακή – συνεχώς μεταλλασσόμενη  φύση του ανθρώπου και του πολιτισμού; 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ– 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Πράξη 10η: Φωτογραφία. Εκθέσεις έργων φωτογραφίας πολιτών ( η συνέχεια από την μαθητική έκθεση του Μαίου) σε αναζήτηση της ταυτότητας του κατοίκου σε μιας από τις πιο αρχαίες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης που κατοικείται αδιαλείπτως 4.000 χρόνια.  Συμμετέχουν πολίτες. Κτίριο λυκείου Ελληνίδων, 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.

Πράξη 11η: Graffiti. Παρεμβάσεις graffiti σε ένα επιλεγμένο τοίχο μέσα στην πόλη με σκοπό την αισθητική ανάδειξη του χώρου μέσα από η σύνδεση και τη συνομιλία του με τα ιστορικά- πολιτιστικά χαρακτηριστικά που γειτονεύει.. 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.

Πράξη 12η: Happenings – Συμβαίνοντα. Πραγματοποίηση happenings στον κοινωνικό χώρο της πόλης. Η αναζήτηση και η πρόκληση της συνείδησης είναι το πρόταγμα που ξαναθέτει σήμερα η Σφίγγα. Η τωρινή κοινωνία, με τις τεχνολογικές προκλήσεις, κοινωνικοοικονομικές συγκρούσεις, και πολιτισμικές συγχωνέυσεις προκαλούν την καλλιτεχνική έκφραση στην απόδοση ενός νέου νοήματος της ανθρώπινης υπόστασης. Η τωρινή μας απάντηση μπορεί να καθορίσει το βιώσιμο (και με ποιους όρους)  ή το αδιέξοδο των ανθρώπινων επιλογών. Σε διάφορα σημεία της πόλης, 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.

Πράξη 13η: «Το μεγάλο αίνιγμα του έρωτα ». Μουσική συναυλία , Συντελεστές: Σταυρούλα Θωμά. Θεατράκι  1ου γυμνασίου Θήβας, 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.

Σχετικές ειδήσεις
12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου 2016
08.07.2016 17:01
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου 2016 επιστρέφει για τη 12η διοργάνωσή του, ενταγμένο στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων Σύρος - Πολιτισμός 2016, από τις 10 έως τις 23 Ιουλίου 2016.
2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου: Πρόγραμμα εκδηλώσεων
15.06.2016 13:43
Το “2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου”, κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα, επιστρέφει στις 16 Ιουλίου, στο νησί που είναι συνδυασμένο με υψηλής ποιότητας εικαστικά δρώμενα, λόγω του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, του Μουσείου Κυδωνιέως αλλά και της Καϊρείου βιβλιοθήκης.
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) 2016
13.06.2016 12:55
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) 2016 θα διεξαχθεί φέτος από τις 28 Ιουλίου μέχρι και την 1 Αυγούστου με ένα πρόγραμμα διαδοχικών αποκλειστικά προβολών όπου το κοινό θα ταξιδεύει από ταινία σε ταινία, από εμπειρία σε εμπειρία.
22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
06.06.2016 14:07
Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με νέα Καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη, διοργανώνεται από τις 15 έως τις 26 Ιουλίου 2016, και προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό και τον κόσμο του χορού να παρακολουθήσουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του και να συμμετάσχουν ενεργά στα σεμινάρια και στις παράλληλες εκδηλώσεις του.
8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας: Το πρόγραμμα της 6ης μέρας
25.02.2016 12:41
Με μεγάλη συμμετοχή συνεχίζεται για στη Λάρισα το 8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ/artfools.