Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Έψιλον - Χάουαρντ Τζέικομπσον: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015 11:06
Έψιλον - Χάουαρντ Τζέικομπσον: Κριτική βιβλίου

«Οι συγγραφείς είναι δύσθυμες ψυχές» είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το βήμα» ο Τζέικομπσον όταν είχε βρεθεί στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία του προηγούμενου βιβλίου του «Αστική Ζωολογία» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Σήμερα στο βιβλίο του με τίτλο «Έψιλον», επίσης από τις εκδόσεις Ψυχογιός ο Τζέικομπσον στήνει μια δυστοπική ιστορία για το παράδοξο της αγάπης, της μοναξιάς και  της βίας και την αβεβαιότητα.

Ο Κίβερν και η Αϊλίν ερωτεύονται. Εκείνος είναι μεγάλος σε ηλικία και εκείνη μια πολύ νεαρή καλλιτέχνιδα. Ο Κίβερν δε γνωρίζει ποιος λόγος έκανε πάντα τον πατέρα του να του κλείνει το στόμα όταν χρησιμοποιούσε λέξεις που άρχιζαν από έψιλον. Εκείνη γνωρίζει ελάχιστα για τον εαυτό της και για την καταγωγή της.

Ο φόβος για ό,τι κρύβει το μέλλον τους συνταράζει. Ο νέος κόσμος που δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή μοιάζει να παρακολουθεί κάθε τους κίνηση και να στραγγίζει κάθε έννοια ατομικότητας.  

Σε έναν κόσμο όπου η βία έχει καταστεί νόμος όλα μοιάζουν να γίνονται ερήμην των πρωταγωνιστών. Ακόμα και η δική τους σχέση για την οποία δεν είναι βέβαιοι αν κάποιος τη σκηνοθέτησε ή αν απλώς ακολούθησαν την πυροδότηση των συναισθημάτων τους. Η ύπαρξή τους απειλείται από μια καταστροφή που δεν είναι βέβαιοι ότι πράγματι συνέβη στο παρελθόν.

Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι μετά από τη στιγμή αυτή όλα γύρω τους άλλαξαν άρδην. Όσοι επιβίωσαν της καταστροφής αυτής στη Βρετανία ζουν πλέον σε ένα διαφορετικό κόσμο. Παλεύοντας με ένα τεράστιο κενό στη μνήμη τους γίνονται αυτοί που θα πρωταγωνιστήσουν στη νέα τάξη πραγμάτων. Η καταστροφή έκανε πολλούς ανθρώπους να εξαφανιστούν. Λέξεις διαγράφηκαν από τα λεξικά, για να σβήσουν μαζί τους οι ιδέες που μετέφεραν και να ξεχαστεί το βιωματικό τους φορτίο από τη μνήμη του μέλλοντος. Η βία έγινε δεδομένη και τα ΜΜΕ προσπαθούν να αποκοιμίσουν τη συλλογική συνείδηση παίζοντας ακατάπαυστα ανάλαφρα τραγουδάκια.

Την πρώτη φορά που θα συναντηθούν ως ζευγάρι ο Κίβερν θα φιλήσει τα μωλωπισμένα μάτια της φίλης του. Το παρόν μοιάζει βίαιο αλλά αυτό που θα κληθούν να κατανοήσουν οι δυο ερωτευμένοι στην πορεία είναι ο βαθμός επικινδυνότητας που μπορεί να κρύβει το παρελθόν και η μνήμη του μέσα στο κόσμο του μέλλοντος. Πόσο επισφαλής μπορεί να είναι μια σχέση αγάπης και έρωτα ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που γνωρίζουν ελάχιστα για το δικό τους παρελθόν και αντίστοιχα για το μέλλον.

Ο Τζέικομπσον για μια ακόμη φορά γράφει με το γνωστό απολαυστικό του τρόπο. Το φλεγματικό βρετανικό χιούμορ αντιπαλεύεται το φιλοσοφημένο εβραϊκό της καταγωγής του και το αποτέλεσμα είναι καταλυτικό για τον αναγνώστη, ο οποίος, από τις πρώτες κιόλας σελίδες, θα  διακρίνει πως ο συγγραφέας αρέσκεται να μιλά με τρυφερότητα ακόμη και όταν σατιρίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες.

Μέσα από μια καυστική δυστοπική ίντριγκα ο συγγραφέας στήνει τις δικές του παγίδες για μια ακόμη φορά. Το χιούμορ δε φέρνει πάντα το γέλιο. Καταφέρνει όμως να διεισδύσει ωσμωτικά στο κείμενο , να ξαφνιάσει και να προκαλέσει, χωρίς συγκεκριμένες ιδεοληψίες. Οι αντιφάσεις που δημιουργούνται και τα παράδοξα είναι προϊόντα μιας πεποίθησης πως όλα είναι και παραμένουν πάντα αβέβαια σ’ αυτόν τον κόσμο.

Το βιβλίο του Χάουαρντ Τζέικομπσον, Έψιλον, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.