Ο Παναγιώτης Αμπαζής, μεταφραστής, συγγραφέας, εκδότης και μουσικός, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1922, «έφυγε» από τη ζωή στις 27 Ιουλίου 2015, σε ηλικία 93 χρόνων.

Ο Παναγιώτης Αμπατζής αποφοίτησε από το Ζωγράφειο εκπαιδευτήριο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης. Είχε μεταφράσει πάνω από 50 βιβλία Ελλήνων δημιουργών, όπως οι Βρεττάκος, Σωτηρίου, Σαμαράκης, Σβορώνος, Θέμελης, Λειβαδίτης, Καμπανέλλης, Ψαθάς, Λουντέμης, Ξενόπουλος κ.ά. στα τουρκικά, καθώς και Τούρκων συγγραφέων όπως οι Γιασάρ Κεμάλ, Αζίζ Νεσίν, Ορχάν Παμούκ, Σαμπαχατίν Αλί, Ριφάτ Ιλγκάζ, Ντεμιρτάς Τζεϊχούν, Κεμάλ Αναντόλ, Ναζίμ Χικμέτ και Γιλντιρίμ Κεσκίν στα ελληνικά.

Υπήρξε γενικός γραμματέας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κωνσταντινούπολης. Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας βιόλα στη Συμφωνική Ορχήστρα της Κωνσταντινούπολης και αργότερα έγινε μέλος της Τουρκικής Λυρικής Σκηνής.

Υπήρξε εκδότης του ελληνικού λογοτεχνικού περιοδικού της Κωνσταντινούπολης «Πυρσός», από το 1954 έως το 1962. Μέχρι πριν από λίγους μήνες που τον κατέβαλε η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του εξέδιδε το αρχαιότερο στην Τουρκία περιοδικό κλασικής μουσικής, «Orkestra».