Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Το Rēs Ratio Network στο Θέατρο Ροές: Πρόγραμμα 2015-16

Το Rēs Ratio Network στο Θέατρο Ροές: Πρόγραμμα 2015-16

Το Rēs Ratio Network είναι ένα δίκτυο καλλιτεχνών που δημιουργήθηκε το 2014, ώστε να ελκύσει δημιουργούς με κοινή αφετηρία την έρευνα στην παραγωγή έργων παραστασιακής τέχνης και σκηνικής γραφής.

 

Με βασικό πυρήνα τους Άρη Σερβετάλη, Έφη Μπίρμπα, Μιχαήλα Πλιαπλιά και Νίκο Ηλία και με σημείο εκκίνησης το έργο «Σωσίας» (Θέατρο Ροές, 2014-15), το Rēs Ratio Network επιζητεί να διαμορφώσει μια συνθήκη ικανή να δώσει στους δημιουργούς τη δυνατότητα να αναπτύξουν, κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής περιόδου, μια διαλεκτική σχέση μεταξύ τους και να παρουσιάσουν τα έργα τους στο κοινό.

 

Για τη περίοδο 2015-16, το Rēs Ratio Network παρουσιάζει στο Θέατρο Ροές:

 

Οκτώβριος - Νοέμβριος 2015

 

Vasistas - DOMINO

 

Μια βουβή χορογραφία για το παρόν που μας διαφεύγει και για το αόριστο μέλλον. Το Domino πραγματεύεται το θέμα της επιδημικής κατάρρευσης, μιας αλυσιδωτής αντίδρασης που οδηγεί σε γενικευμένη κατάσταση «επείγοντος», εστιάζοντας στους επιζώντες. Η δραματουργία βασίζεται στο έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Παιχνίδια σφαγής», εφαρμόζοντας στο έργο τους ιδιαίτερους αφηγηματικούς κώδικες και τη σκηνική γλώσσα που εξελίσσει η ομάδα τα τελευταία χρόνια. Στη σκηνή εναλλάσσονται στιγμιότυπα, θραυσματικά ταμπλώ ενός κόσμου όπου το τέλος πλησιάζει, όπου άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το κενό. Με τρόπο επείγοντα, παράλογο και νοσταλγικό.

 

«Όταν είσαι στα σκατά ως το λαιμό, δεν μένει παρά να τραγουδάς».

Σάμουελ Μπέκετ

 

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη

Δραματουργία: Vasistas, Χριστιάνα Γαλανοπούλου

Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Κούτρα

Προσαρμογή και διδασκαλία του “Cold song”: Κορνήλιος Σελαμσής

Ερμηνευτές: Ελένη Βεργέτη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Ευθύμης Θέου, Ματίνα Περγιουδάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ρίτα Λυτού, Νατάσα Παπανδρέου, Αναστασία Ζαγκλή, Φιντέλ Ταλαμπούκας

 

Το DΟΜΙΝΟ είναι συμπαραγωγή των Vasistas με τα Open Latitudes (3)-european project | KOMM'N'ACT | Théâtre des Bernardines | MIRfestival | την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας και του OZON RAW Magazine.

 

 

Οκτώβριος 2015 - Φεβρουάριος 2016

 

Δημήτρης Καραντζάς - Τέφρα και Σκιά

Χάρολντ Πίντερ

 

«Θα τον ακολουθούσαν και στον γκρεμό, θα 'πεφταν και στη θάλασσα αν τους το ζητούσε- είπε. Και θα τραγουδούσαν εν χορώ, φτάνει να'χαν εκείνον για να τους διευθύνει. Ήταν και πολύ φιλόμουσοι όλοι τους- είπε».

Χάρολντ Πίντερ (Απόσπασμα από το έργο)

 

Το έργο του Χάρολντ Πίντερ αποτελεί μια κρυπτογραφημένη παραβολή για τη συναίνεση στη βία, για την υπακοή και την ατομική ευθύνη. Στο μέσον ενός τόπου, δύο ηθοποιοί-αφηγητές κατοικούν μια φαινομενικά ασφαλή, αλλά και αυστηρή συνθήκη ενώ σταδιακά εγκλωβίζονται μέσα σε μνήμες από οδυνηρά γεγονότα. Ο τόπος γίνεται αναπόδραστος και οι δυο φωνές είναι υποχρεωμένες να φτάσουν μέχρι το τέλος. Η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει τη δραματουργία του Πίντερ μέσα από τη διερεύνηση της διαστολής και της συστολής του χρόνου, μέσω της επιλεκτικής κίνησης και της απόλυτης ακινησίας, μέσω της μουσικότητας του κειμένου και παρεμβάλλοντας, σ’ αυτή τη θεατρική «διφωνία», φωνές από τον πόνο της ανθρωπότητας.

 

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Σκηνικά-κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου

Ηχητική δραματουργία: Ανρί Κεργκομάρ

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Ρίζου

Ερμηνευτές: Χρήστος Λούλης , Εύη Σαουλίδου

 

 

Οκτώβριος 2015 - Απρίλιος 2016

 

Kινητήρας / ΕΚ ΠΛΗΞΗ - Το δικό μου Ψάρι

 

Η ΕΚ ΠΛΗΞΗ μπαίνει μέσα στο σχολείο ξαφνικά, εκεί που τα παιδιά δεν το περιμένουν και λειτουργεί με τη «δύναμη φυσικού φαινομένου» με αποτέλεσμα να μπορεί να εντυπωθεί στις μνήμες των παιδιών και να τους αλλάξει την καθημερινότητα, εμπνέοντας κέφι και όρεξη. Σκοπός της είναι να βγάλει τα παιδιά από την πλήξη της σχολικής ρουτίνας και να τα φέρει κοντά στη σωματικότητά τους μέσα από θέματα που μας απασχολούν όλους - μικρούς και μεγάλους.

 

Το έργο είναι εμπνευσμένο από το παραμύθι των αδελφών Γκριμ, ο Ψαράς και η Γυναίκα του και εξερευνά τις έννοιες και τις σχέσεις της απληστίας και της απώλειας. Μέσα από τη γλώσσα του σώματος, τα παιδιά παρακολουθούν μια ιστορία που αφηγείται την ανάγκη του ανθρώπου για όλο και περισσότερα υλικά, το θυμό του όταν τελικά τα χάνει, αλλά και το πραγματικό του σάστισμα όταν έρχεται ο πραγματικός θάνατος, η πραγματική απώλεια.

 

Σύλληψη: Αντιγόνη Γύρα

Ομάδα σκηνοθεσίας-χορογραφίας: Αντιγόνη Γύρα, Johnny O., Ιωάννα Καμπυλαυκά

Ομάδα εικόνας: Ιάσονας Βενετσανόπουλος, Κωνσταντινιά Βαφειάδου, Αγγελική Χατζή

Μουσική: Ορέστης Τάνης

Σύμβουλος δραματουργίας: Χαρά Γιαννακοπούλου

Φωτισμοί: Anti Steve

Βοηθός σκηνοθέτη: Άντζη Βαλσαμή

Παίρνουν μέρος σε διπλή διανομή: Johnny O., Ανθή Θεοφιλίδου, Κάντυ Καρρά, Κωστής Δασκαλάκης ή Άρτεμις Λαμπίρη, Βλάσης Πασιούδης, Λία Χαμηλοθώρη, Βασίλης Γιαννέλος

 

 

Νοέμβριος 2015 - Απρίλιος 2016

 

Έφη Μπίρμπα - Τα ωραία χέρια μας

Ευθύμης Φιλίππου

 

Η εργασία επικεντρώνεται στη σύνθεση εικόνων που ανασύρονται από περιοχές μνήμης κατά τη μυσταγωγική και καθαρτήρια συνάντηση προσώπων γύρω από την τελετουργία ενός νεκρικού συμποσίου. Ένα πέρασμα μέσα από συμπεριφορικά πρωτόκολλα που συνδέουν τη χωμάτινη σύσταση με το ιερό της ύπαρξης. Μια καλλιτεχνική διάδραση με τον Ευθύμη Φιλίππου, μ' ένα κείμενο που δομείται και συναρθρώνεται μέχρι την πρώτη παρουσίαση του έργου.

 

Σύλληψη, σκηνοθεσία , σκηνογραφία, κοστούμια: Έφη Μπίρμπα

Κείμενο: Ευθύμης Φιλίππου

Ηχητικός σχεδιασμός: CotiK

Φωτισμοί: Θύμιος Μπακατάκης

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Μιχαήλα Πλιαπλιά

Καλλιτεχνικός συνεργάτης-βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Γιωργοβασίλη

Καλλιτεχνικός συνεργάτης-επιμέλεια σκηνογραφίας και κοστουμιών: Αλεξία Χρυσοχοΐδου

Ερμηνευτές: Ιπποκράτης Δελβερούδης, Νίκος Καμόντος, Ελένη Μολέσκη, Αγγελική Παπαθεμελή, Άρης Σερβετάλης, Αχιλλέας Χαρίσκος

Σχετικές ειδήσεις
Aurora, του Βλαδίμηρου Νικολούζου στο Θέατρο Ροές
20.02.2017 13:33
Το Rēs Ratio Network υποδέχεται στο Θέατρο Ροές την πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Βλαδίμηρου Νικολούζου, Αurora, με πρωταγωνίστρια την Ηλέκτρα Νικολούζου, από Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017 και για έξι μοναδικές παραστάσεις. Πρόκειται για έναν μονόλογο μιας γυναίκας που ακροβατεί στα όρια του πραγματικού, ανάμεσα στους ήχους και το σώμα.
Ο
16.01.2017 15:00
Μετά την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή του κοινού και τα αλλεπάλληλα sold-out το Rēs Ratio Network παρατείνει την παράσταση Ριχάρδος Β’ μέχρι τις 9 Απριλίου 2017 στο Θέατρο Ροές.
Ριχάρδος Β': Sold out πριν την πρεμιέρα η πρώτη εβδομάδα στο Θέατρο Ροές
22.11.2016 13:46
Η παράσταση «Ριχάρδος Β’» της Έφης Μπίρμπα, με τον Άρη Σερβετάλη στον ομώνυμο ρόλο, που κάνει πρεμιέρα αυτή την Παρασκευή στο θέατρο Ροές, ξεκίνησε με sold out την πρώτη εβδομάδα, ενώ η προπώληση εισιτηρίων ισχύει μέχρι την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016.
Ριχάρδος Β', από το Rēs Ratio Network και την Έφη Μπίρμπα στο Θέατρο Ροές
31.10.2016 10:28
Το Rēs Ratio Network παρουσιάζει στο Θέατρο Ροές την τέταρτη σκηνοθετική δουλειά της Έφης Μπίρμπα, Ριχάρδος Β’, βασισμένη στο έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, Ο Βασιλιάς Ριχάρδος ο Β', από Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016. Μαζί της μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών με επικεφαλής τον Άρη Σερβετάλη στον ομώνυμο ρόλο και τους Νίκο Καμόντο, Ερμή Μαλκότση, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέα Χαρίσκο.
Θέατρο Τέσσερις Εποχές – Γιάννης Μόρτζος: Παραστάσεις χειμερινής περιόδου 2016-17
28.09.2016 15:49
Το Θέατρο Τέσσερις Εποχές – Γιάννης Μόρτζος παρουσιάζει το πρόγραμμα παραστάσεων για τη χειμερινή περίοδο 2016-2017.