Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Χριστουγεννιάτικη συναυλία

Χριστουγεννιάτικη συναυλία
Tο Φωνητικό Σύνολο που φέρει το όνομα της Τρισεύγενη Καλοκύρη την Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου στις 20.00, θα δώσει Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Τελλόγλειο Ίδρύμα Τεχνών ΑΠΘ  αφιερωμένη στη μνήμη της ...

Στη συναυλία με τίτλο Oriens et Occidens Christi natio laudant (Ανατολή και Δύση Χριστού γέννησιν υμνούσιν) το Φωνητικό Σύνολο θα παρουσιάσει a capella χορωδιακά έργα θρησκευτικής μουσικής από μεγάλους συνθέτες τόσο της Ανατολικής (Ορθόδοξης) όσο και της Δυτικής (Καθολικής – Διαμαρτυρόμενης) Εκκλησίας, αλλά και κοσμικά.
Το Φωνητικό Σύνολο προετοιμάζει και διευθύνει ο Νίκος Σπανός.

Η Τρισεύγενη Καλοκύρη, που χάθηκε πρόωρα το 2006 μόλις 52 χρονών, ήταν μια ξεχωριστή μορφή για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και για το μουσικό γίγνεσθαι της πόλης.

Γεννημένη στο Ηράκλειο Κρήτης, σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης. Παράλληλα σπούδασε μουσική , πιάνο με την Αθηνά Μαρκοπούλου, Ανώτερα Θεωρητικά με τον Κώστα Νικήτα, τραγούδι με τη Φέμπη Νικολαϊδου και διεύθυνση χορωδίας με τον Γιάννη Μάντακα.
Συνέχισε με λαμπρές σπουδές στη μουσική, παρακολουθώντας μαθήματα διεύθυνσης στο Βέλγιο και στη Γερμανία, ενώ ρεπερτόριο και ερμηνεία μελέτησε στην Ακαδημία Bach της Στουτγάρδης.

Η Τρισεύγενη Καλοκύρη ήταν από τους πρωτεργάτες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., του οποίου ανέλαβε την διεύθυνση και  την οργάνωση της χορωδίας.

Για πολλά χρόνια υπήρξε συνεργάτης της Ε.Ρ.Τ. Μετέφρασε έξι βιβλία σχετικά με τη μουσική. Συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα , την Όπερα , το Κρατικό Ωδείο , κ.λ.π.  και παράλληλα είχε τη διεύθυνση της χορωδίας σε πολλές όπερες. Κυκλοφορούν CD της με την χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Σχετικές ειδήσεις
Τα «Βρανδεμβούργια» του Μπαχ, από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής
07.02.2017 14:20
Διευρύνοντας τον Κύκλο Παλαιά Μουσική, το Μέγαρο διοργανώνει φέτος ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Η αυλαία ανοίγει τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ με τη συναυλία των Μουσικών της Καμεράτα–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, που θα ερμηνεύσουν σε όργανα εποχής υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου ένα από τα πιο αγαπημένα έργα όλων των εποχών, τα Βρανδεμβούργια κοντσέρτα.
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 13:42
Η συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τον τίτλο «Μυθιστόρημα» και τη μουσική διεύθυνση του έγκριτου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού κρύβει μία μεγάλη έκπληξη για το φιλόμουσο κοινό: την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνικής Σουίτας από την όπερα «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη.
Η (διπλή) Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κ.Ο.Α.
08.12.2016 11:48
Δύο από τα απαραίτητα «συστατικά» της παραδοσιακής χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας συνδυάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για τη (διπλή) Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της που γίνεται, με την ευγενική υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Τα παραμύθια και τις ιστορίες. Και φυσικά τη μουσική.
Οι αυλοί του βασιλιά: Συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.11.2016 13:44
Με τίτλο «Οι αυλοί του βασιλιά» η συναυλία που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, είναι αφιερωμένη στο μεγαλοπρεπές εκκλησιαστικό όργανο και σε τρία εμβληματικά έργα γραμμένα γι αυτό.
Τραγούδια της Άνοιξης: Συναυλία των «Μικρών Μουσικών» στο Ωδείο Αθηνών
11.05.2016 11:50
Την ετήσια συναυλία της Χορωδίας τους θα πραγματοποιήσουν οι «Μικροί Μουσικοί», το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στις 7μμ, στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών.