Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Χριστουγεννιάτικη συναυλία

Χριστουγεννιάτικη συναυλία
Tο Φωνητικό Σύνολο που φέρει το όνομα της Τρισεύγενη Καλοκύρη την Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου στις 20.00, θα δώσει Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Τελλόγλειο Ίδρύμα Τεχνών ΑΠΘ  αφιερωμένη στη μνήμη της ...

Στη συναυλία με τίτλο Oriens et Occidens Christi natio laudant (Ανατολή και Δύση Χριστού γέννησιν υμνούσιν) το Φωνητικό Σύνολο θα παρουσιάσει a capella χορωδιακά έργα θρησκευτικής μουσικής από μεγάλους συνθέτες τόσο της Ανατολικής (Ορθόδοξης) όσο και της Δυτικής (Καθολικής – Διαμαρτυρόμενης) Εκκλησίας, αλλά και κοσμικά.
Το Φωνητικό Σύνολο προετοιμάζει και διευθύνει ο Νίκος Σπανός.

Η Τρισεύγενη Καλοκύρη, που χάθηκε πρόωρα το 2006 μόλις 52 χρονών, ήταν μια ξεχωριστή μορφή για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και για το μουσικό γίγνεσθαι της πόλης.

Γεννημένη στο Ηράκλειο Κρήτης, σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης. Παράλληλα σπούδασε μουσική , πιάνο με την Αθηνά Μαρκοπούλου, Ανώτερα Θεωρητικά με τον Κώστα Νικήτα, τραγούδι με τη Φέμπη Νικολαϊδου και διεύθυνση χορωδίας με τον Γιάννη Μάντακα.
Συνέχισε με λαμπρές σπουδές στη μουσική, παρακολουθώντας μαθήματα διεύθυνσης στο Βέλγιο και στη Γερμανία, ενώ ρεπερτόριο και ερμηνεία μελέτησε στην Ακαδημία Bach της Στουτγάρδης.

Η Τρισεύγενη Καλοκύρη ήταν από τους πρωτεργάτες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., του οποίου ανέλαβε την διεύθυνση και  την οργάνωση της χορωδίας.

Για πολλά χρόνια υπήρξε συνεργάτης της Ε.Ρ.Τ. Μετέφρασε έξι βιβλία σχετικά με τη μουσική. Συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα , την Όπερα , το Κρατικό Ωδείο , κ.λ.π.  και παράλληλα είχε τη διεύθυνση της χορωδίας σε πολλές όπερες. Κυκλοφορούν CD της με την χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Σχετικές ειδήσεις
Η (διπλή) Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κ.Ο.Α.
08.12.2016 11:48
Δύο από τα απαραίτητα «συστατικά» της παραδοσιακής χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας συνδυάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για τη (διπλή) Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της που γίνεται, με την ευγενική υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Τα παραμύθια και τις ιστορίες. Και φυσικά τη μουσική.
Οι αυλοί του βασιλιά: Συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.11.2016 13:44
Με τίτλο «Οι αυλοί του βασιλιά» η συναυλία που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, είναι αφιερωμένη στο μεγαλοπρεπές εκκλησιαστικό όργανο και σε τρία εμβληματικά έργα γραμμένα γι αυτό.
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
3 Χιλιετίες Ελληνική Μουσική: συναυλία από τον ΛύρΑυλο στο Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου-Χολαργού
08.07.2016 17:13
Ο ΛύρΑυλος μας προσκαλεί στη συναυλία "3 χιλιετίες ελληνικής μουσικής". Με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, το μουσικό σχήμα ταξιδεύει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα.
Τραγούδια της Άνοιξης: Συναυλία των «Μικρών Μουσικών» στο Ωδείο Αθηνών
11.05.2016 11:50
Την ετήσια συναυλία της Χορωδίας τους θα πραγματοποιήσουν οι «Μικροί Μουσικοί», το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στις 7μμ, στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών.