Έφυγε από την ζωή την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015, σε ηλικία 90 χρόνων, ο ηθοποιός, κριτικός θεάτρου- τηλεόρασης και δημοσιογράφος Μηνάς Χρηστίδης. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 24 Ιουλίου, στις 12:00, από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Βούρος, εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του Μηνά Χρηστίδη μέσα από την ακόλουθει δήλωση:

 

Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Μηνά Χρηστίδη.

Ένας αγαπητός συνάδελφος, ένα από τους πιο αξιόλογους κριτικούς θεάτρου και δημοσιογράφους, έφυγε από κοντά μας.

Η προσωπικότητα, η οξυδερκής δημοσιογραφική ματιά και η δυναμική “πένα” του προσέφεραν στο χώρο της θεατρικής κριτικής τη γνώση, την εμπειρία και τον επαναπροσδιορισμό της αισθητικής της θεώρησης της τέχνης.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

Λίγα λόγια για τον Μηνά Χρηστίδη

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Οι δυσάρεστες συνέπειες της Δικτατορίας τον οδήγησαν το 1967 στο Παρίσι όπου μαζί με την Ντόρα Γιαννακοπούλου και το θεατρικό συγγραφέα Γεράσιμο Σταύρου οργάνωσαν μεγάλη περιοδεία στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Κατά τη διαμονή του στο εξωτερικό ανέπτυξε σκηνοθετική δραστηριότητα. Εγκαταστάθηκε για τέσσερα χρόνια στην Ολλανδία και επανήλθε στην Ελλάδα, όπου δούλεψε για ένα μικρό διάστημα ως ηθοποιός. Το 1975 δημιούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στήλη τηλεοπτικής κριτικής στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Από τότε αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία, συνεργαζόμενος με εφημερίδες και περιοδικά. Το 1981 καθιερώθηκε και ως κριτικός θεάτρου.

Ήταν σύζυγος της ηθοποιού και συγγραφέως Ντόρας Γιαννακοπούλου και πατέρας του θεατρικού συγγραφέα Λένου Χρηστίδη.

Ενδεικτική Φιλμογραφία: Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 (1980) [Ελευθέριος Βενιζέλος] Επαγγελματίες Ρεμάλια (1976) [Φιλίππου] Σατανικές Ερωμένες (1974) [Κίμων Δράκος] Θέμα συνειδήσεως (1973) Ανατομία μιας ληστείας (1973) Ο Επισκέπτης (1973) [Λέανδρος] Εκείνοι που ξέρουν ν’ αγαπούν (1968) Ο ζεστός Μήνας Αύγουστος (1966) Χαμένη Ευτυχία (1966) [Θάνος Αλεξόπουλος] Όχι,.. κύριε Τζόνσον (1965) [Νικόλας Σκευοφύλαξ] Ενας Μεγάλος Ερωτας (1964) Το τελευταίο ψέμμα (1958) [Νίκος Δρίτσας]

Τηλεοπτικές σειρές: Ένας Πυγμαλίων 1975 (ΥΕΝΕΔ), Κεκλεισμένων των θυρών 1972 (ΕΙΡΤ), Μαρίνα Αυγέρη 1973 (ΕΙΡΤ), Οι δίκαιοι 1974 (ΥΕΝΕΔ)

Βιβλίο: Ταξίδι στην Επίδαυρο (Εκδόσεις Καστανιώτη, Νοέμβριος 2002)

Το ταξίδι στην Επίδαυρο ήταν πάντα συναρπαστικό, από τότε, παλιά, πριν από 2.500 περίπου χρόνια, έως σήμερα. Από τότε που ξεκινούσαν για να πάνε τους δικούς τους αρρώστους στον Ασκληπιό για να τους κάνει καλά. Χωρίς να έχουν στο δρόμο τους ούτε ξενοδοχεία ούτε εστιατόρια. Σήμερα στο δρόμο σου για την Επίδαυρο βρίσκεις τα πάντα. Και εκεί, στο τέλος, σε περιμένει το πιο όμορφο θέατρο σ’ όλο τον κόσμο, για να δεις μια θεατρική παράσταση. Όπως έβλεπαν και οι ταξιδιώτες πριν από πολλά χρόνια, στο ίδιο ακριβώς θέατρο. 

Τα κείμενα αυτού του βιβλίου είναι επιλογές μιας δεκαετίας (από το 1980 έως το 1990), που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά εκείνης της εποχής. Κατά κάποιον τρόπο είναι η ιστορία της -μέσω του θεάτρου και της ατμόσφαιράς του. 
(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)



Βιογραφικά στοιχεία και πληροφορίες: www.actorsnet.gr και www.kastaniotis.com
 
 
Λεζάντα φωτογραφίας: Από την ταινία Ένας Μεγάλος Έρωτας (1964, Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος)