Το Φεστιβάλ Σερίφου 2015 φιλοξενεί και φέτος το 7ο Φεστιβάλ Σουραυλιού ‘Τελενίκειος Ηχώ’, την  Κυριακή 2 Αυγούστου 2015, στις 21.15, στο Θέατρο της Κάτω Χώρας.

                                   

Σουραύλι. Η λέξη φέρνει στο νου εκείνη την υπέροχη ταινία του ’63 “Ένας Ντελικανής” όπου ο Μάνος Κατράκης έπαιζε το ρόλο του θεού Πάνα με το σουραύλι του, την κατσίκα του, ένα μαθητευόμενο βοσκό, σ’ ένα απόλυτα βουκολικό περιβάλλον. Τσαμπούνα, τουμπί και σουραύλι, αρχέγονα ποιμενικά μουσικά όργανα που η χρήση τους στις Κυκλάδες χάνεται μέσα στα βάθη των αιώνων. 

Μέσα από διδασκαλίες, φεστιβάλ και συναντήσεις, γίνεται προσπάθεια διατήρησης της παράδοσης των Λαϊκών Πνευστών Οργάνων του Αιγαίου. Η Σέριφος, με πρωτεργάτη τον αυτοδίδακτο ερευνητή-λαογράφο Θοδωρή Γ. Λιβάνιο, βρίσκεται στην καρδιά αυτών των προσπαθειών. Κι ο Θοδωρής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, πως χωρίς χρηματοδότηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση η παράδοση του σουραυλιού σύντομα θα εκλείψει.

Φέτος το Φεστιβάλ σουραυλιού Σερίφου εισέρχεται στον έβδομο χρόνο ζωής του. Ντόπιοι οργανοπαίχτες από τη Σέριφο και άλλα Κυκλαδονήσια θα παίξουν με το σουραύλι και το τουμπί, μοναδικές συγκινητικές καταγραφές παλιών μουσικών και θα αναβιώσουν ήχους πρωτόγονους και πρωτόγνωρους.

Τη διοργάνωση, επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης έχει κάνει ο Θοδωρής Γ. Λιβάνιος, μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος του τομέα πολιτισμού  του Δήμου Σερίφου ο οποίος θερμά ευχαριστεί το Φεστιβάλ Σερίφου και το Σύνδεσμο Σεριφίων για την παραχώρηση του θεάτρου.