Τρία πράγματα υπάρχουν στον κόσμο σύμφωνα με τον Ρούπερτ Μπρούκ: Το να διαβάζεις ποίηση, το να γράφεις ποίηση, και το πιο καλό απ΄ όλα, το να ζεις την ποίηση.

Ο Ρούπερτ Μπρουκ ήταν ένα αίνιγμα. Ο πιο όμορφος νεαρός της Αγγλίας, σύμφωνα με τον Γέιτς. Έζησε έναν εξαιρετικά σύντομο πλην όμως έντονο βίο στην ταραχώδη περίοδο των αρχών του προηγούμενου αιώνα πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Όπως όλοι οι «καταραμένοι» ποιητές ο Μπρουκ φλερτάρει με την αυτοκαταστροφή. Υποβάλει τον εαυτό του σε μια διαρκή αναμέτρηση με το νόημα και τη ματαιότητα. Είτε αφορά την περιπλάνηση, είτε την ερωτική αναζήτηση, ο Μπρουκ επιδιώκει την αίσθηση ενός προορισμού. Από εραστής και ποιητής γίνεται στρατιώτης, υπηρετώντας στο Βρετανικό Ναυτικό στον πόλεμο και τελικά πεθαίνει άδοξα από το τσίμπημα ενός κουνουπιού στα ανοιχτά της Σκύρου πριν τη μάχη της Καλλίπολης.

Ήθελα να κάνω μια παράσταση που να υπερβαίνει τη βιογραφική σύμβαση. Δεν ήθελα τον κόσμο του Ρούπερτ Μπρουκ, αλλά τον κόσμο μέσα από τα μάτια του. Ο ανεκπλήρωτος προορισμός αποτέλεσε για μένα τον σκηνοθετικό μου άξονα. Δεν με γοήτευσε μόνο η γεμάτη λυρισμό και άκρατο συναισθηματισμό ποίησή του με τη βαθιά αίσθηση του χιούμορ και της ματαιότητας. Είχα την ανάγκη να αφηγηθώ μια ιστορία βλεμμάτων —το ερωτικό, το ποιητικό, το πατριωτικό και τέλος το απελπισμένο βλέμμα του ανθρώπου που παραδίδεται στο τέλος του.

Θεωρώ ότι τόσο ο Γιάννης Σκαραγκάς με το ποιητικό κείμενό του όσο και ο Θόδωρος Λεμπέσης με τη μουσική του, κύκλωσαν τη ζωή και την προσωπικότητα του Μπρουκ με τρόπο ευφυή και αισθαντικό. Το διήμερο αφιέρωμα ξεκινάει με την παράσταση Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα και ολοκληρώνεται με τη συναυλία Η μουσική γεωγραφία στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που διευθύνει ο Θόδωρος Λεμπέσης.

 
Σε μια  περίοδο όπου πολλές παραστάσεις αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν, θεωρώ ότι η πρωτοβουλία του Δήμου Σκύρου και η επίμονη υποστήριξη του δημάρχου της, κ. Μίλτου Χατζηγιαννάκη, στο διήμερο αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από το θάνατο του Μπρουκ, αποδεικνύει ένα πράγμα: ότι η προσπάθειά μας να αλλάξουμε τη ζοφερή πραγματικότητα μέσα από τον πολιτισμό προϋποθέτει πάντα την ίδια ευαισθησία, γενναιότητα και ανάγκη συνομιλήσουμε με μια κοινή γλώσσα. Να αντιμετωπίσουμε το περιβάλλον μιας κοινής κρίσης συμφωνώντας σε αυτά που μας συνδέουν.

Info: Η κυρία Λίνα Ζαρκαδούλα είναι σκηνοθέτις της παράστασης «Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα» που θα παρουσιαστεί την Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015 στις 9.00 στο Θέατρο Μουσείου Φαλτάιτς της Σκύρου.

Photo: Κατερίνα Μαυράκη

To Διήμερο μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ θα πραγματοποιηθεί στη Σκύρο στις 28 & 29 Ιουλίου 2015