Τη δεύτερη ατομική του έκθεση με 33 νέα έργα ζωγραφικής μικτής τεχνικής, θα παρουσιάσει ο ζωγράφος Γιώργος Γιώτσας στη Μύκονο, την Τρίτη 21 Ιουλίου 2015,  στις 21:00 το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου με γενικό τίτλο «ΛΕΥΚΗ ΘΕΑ». Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης και μόνιμη συνεργάτις του Κέντρου έρευνας της ελληνικής λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Λουΐζα Καραπιδάκη. Ο καλλιτέχνης Γιώργος Γιώτσας, αναφορικά με τις σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει  η χώρα μας,   σημειώνει ότι το μόνο μέσο  που διαθέτουμε ως  δημιουργοί, είναι η Τέχνη, η οποία μέσα από  τον “ήχο” και το χρώμα των εικόνων που αποτυπώνει, λειτουργεί λυτρωτικά  τόσο για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, όσο και για το θεατή, ως άλλο φαντασιακό αντίδοτο στην  “άνυδρη” καθημερινότητα.

Για τη νέα έκθεση του Γιώργου Γιώτσα, η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη αναφέρει:     

«Η νέα δουλειά του εικαστικού Γεώργιου Γιώτσα με τίτλο « ΛΕΥΚΗ ΘΕΑ» βασίζεται στην αποτύπωση του ελληνικού φυσικού τοπίου, της λευκής γραμμής του ορίζοντα που αποτελεί το σύνορο μεταξύ ουρανού και θάλασσας. Η  έννοια της Θέας σύμφωνα με το Γιώτσα, ορίζεται μέσα  από το τη χρονική εκείνη στιγμή , κατά τη διάρκεια της οποίας ο χώρος και χρόνος εξαυλώνονται  μπροστά στο ελαφρύ πέταγμα του ανέμου, και μένει μονάχα εκείνη η λεπτή, διάφανη λουρίδα του θερινού  νήματος, που σέρνει στο διάβα της ταξίδια και όνειρα. Ένα «κενό» λευκής θέας  ισορροπεί  ανάμεσα στο υπαρκτό και το φανταστικό, ανάμεσα στο γήινο και στο ουράνιο, τη λογική και το συναίσθημα, την τέχνη και τη ζωή. Τα τοπία του Γιώτσα  δεν στέκουν στη Γη, αιωρούνται. Θαρρείς και  τα έχει κρεμάσει ο καλλιτέχνης από την άκρη του ουρανού και το βάθος της θάλασσας.

 

Ο καλλιτέχνης συνομιλεί με το φυσικό τοπίο μέσα από τη χρήση φυσικών υλικών και καθάριων χρωμάτων. Ξερά φύλλα, ξύλα, πευκοβελόνες και άμμος συνθέτουν τα τοπία του Γιώτσα και δημιουργούν στο θεατή – αναγνώστη των έργων του, μια αίσθησης λευκής θέασης. Μεταλλικές ράβδοι τοποθετημένες σε λευκές επιφάνειες, επίπεδα  αλουμινίου και μπρούτζου βουτηγμένα  στο απέραντο βαθύ μπλε του Αιγαίου,  κομμάτια από κάρβουνα επιχρωματισμένα  με το λευκό των «Κυκλάδων», γεωμετρικά σχήματα από  ανάγλυφο χαρτί, συνθέτουν  τις χερσαίες και υδάτινες γραμμές  του καλλιτέχνη, τις μικρές και τις μεγάλες ώρες του καλοκαιριού. Οι αποτυπώσεις του Γιώτσα,  άλλοτε πάνω σε ακατέργαστες ξύλινες επιφάνειες και άλλοτε πάνω στον καμβά, ορίζονται από τις σκέψεις του καλλιτέχνη για  το χώρο που περιβάλει τον άνθρωπο, τη Γη και τη Θάλασσα. Ο καλλιτέχνης  με τη χρήση μικτών τεχνικών, καταφέρνει να αποδώσει  το ανάγλυφο της γεωγραφίας του  χώρου, των νησιών και των πελάγων του τόπου μας.

 

Ο Γιώτσας μέσα από την αφαίρεση, οδηγεί το θεατή  των έργων του, στην ανακάλυψη του φυσικού τοπίου, όπως αυτό ορίζεται μέσα από τις  διαφανείς γραμμές που συνθέτουν τον ορίζοντα.»

Ο εικαστικός Γιώργος Γιώτσας αναφέρει σχετικά με την ατομική του έκθεση  με τίτλο «ΛΕΥΚΗ ΘΕΑ»:

«Στη νέα μου δουλειά, διαλέγω χρώματα που εγώ ονοματίζω φυσικά. Χρώματα που έχουν στο είναι τους μια ελαφριά διαφάνεια. Θαρρείς και όταν τα εμποτίζεις με θαλασσινό νερό θα ξεθυμάνουν και θα αφήσουν πάνω στον καμβά την δροσερή αύρα του θερινού δειλινού. Όλα γύρω μας είναι χώμα και νερό. Μια αχτίδα φωτός  ορίζει το μήκος και το πλάτος της γέννησης. Δημιουργία ζωής από το σημείο μηδέν. Στον ορίζοντα  διακρίνω το χρώμα μου.  Βορράς , Νότος, Ανατολή και Δύση. Το μήκος και το πλάτος μας ορίζει την ύπαρξη. Μια χούφτα από άμμο διαγράφει το σύνορο που ορίζει τη θάλασσα. Μια γραμμή  ενώνει το λευκό του ουρανού και το γαλάζιο της θάλασσας. Όλα γύρω μας μια Γη και μια Θάλασσα».

Επιμέλεια έκθεσης: Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης, μόνιμη συνεργάτης του Κέντρου έρευνας της ελληνικής λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώτσας Γιώργος γεννήθηκε στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας.Παρακολούθησε μαθήματα graphic design στο University Hertfordshire στην Αγγλία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα Έχει  παρουσιάσει τη δουλειά του σε  πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα  και  στο εξωτερικό. Το 2014 παρουσίασε την ατομική του έκθεση με τίτλο «Εγχάρακτες Μνήμες» υπό την επιμέλεια της Ιστορικού τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη στην γκαλλερι ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ στην Αθήνα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι κυριότερες ομαδικές εκθέσεις  στις οποίες έχει λάβει μέρος:

2015  REM-BRAND –NAME Project  γκαλλερί ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ART – ATHINA  PLATFORM PROJECT “Nature in Love – ONE “  επιμέλεια : Λουίζα Καραπιδάκη – Isic Gencoglu, PREADEXHIBITIOΝ Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος σε συνεργασία με τους φιλότεχνους ιδιοκτήτες του τυπογραφείου «Φωτόλιο & Τύπικον ΑΕ» υπό την επιμέλεια   της  ιστορικου τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη.  ART AFFORDABLE FAIR MILANO ITALY,  ΑΝΑΠΛΑΣΗ… ΕΝΤΕΧΝΩΣ στην  ENA ART GALLERY ATHENS  υπό την επιμέλεια του Κυριάκου Πεταλίδη.

2014 ETOΛΜΗΣΑ ΝΑ ΥΜΝΗΣΩ . 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Επιμελεια: Λουίζα Καραπιδάκη 2014 ” CIBARSI” Studio Ambre Italia, Milano Επιμέλεια: Prof.ssa Federica Mingozzi 2014 «Le Fate Degli Elementi» Studio Ambre Italia, Milano Επιμέλεια: Prof.ssa Federica Mingozzi 2014 Ιncontri di Diverse Culture» Studio Ambre Italia, Milano Επιμέλεια: Prof.ssa Federica Mingozzi 2014 Art n Roll αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Αθήνα  2014 Αrt Fair Monaco, Monaco -Contemporary Art Fair in French Riviera 2014 Art Fair Genova – Italia 2014 ΑRT- ATHINA κλειστο Π. Φαλήρου με την αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ 2014 Art is DLIFE Αίθουσα Τέχνης Πόρτα, Εστιατόριο kuzina, διαδικτυακή γκαλερί DL Fine Arts Gallery, Επιμέλεια: Δήμητρα Λιμνιάτη

2014 «Αρχιτεκτονική και Ποιμενικός Βίος» Hungarian Open Air Museum Szentendre Budapest, Επιμελεια: Λουίζα Καραπιδάκη

2014 «Εντέχνως», Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, Τεχνόπολη Γκάζι, Αθήνα Επιμέλεια: Κυριάκος Πεταλίδης

2013 Η τέχνη για τη ζωή, Το Κέντρο Ζωής, Τεχνόπολη Γκάζι, Αθήνα, Επιμέλεια :Κυριάκος Πεταλίδης

2013 «Το πρόβατο, οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη» Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας / Ίδρυμα Μείζωνος Ελληνισμού, Αθήνα, Επιμέλεια Λουίζα Καραπιδάκη

2009 «Εορταστική Έκθεση Χριστουγέννων» Χώρος Τέχνης Άννα Παπαδάκη

2008 «Μύρισε Άνοιξη» Χώρος Τέχνης Άννα Παπαδάκη Αθήνα

2007 «Ατάκτως Ερριμμένα» Χώρος Τέχνης Άννα Παπαδάκη Αθήνα

2006 «17 Καλλιτέχνες δημιουργούν με αφορμή τα Χριστούγεννα» Χώρος Τέχνης Άννα Παπαδάκη.

Το 2014 παρουσίασε την ατομική του έκθεση με τίτλο «Εγχάρακτες Μνήμες» υπό την επιμέλεια της Ιστορικού τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη στην γκαλλερι ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ στην Αθήνα.

Έργα του υπάρχουν στο πωλητήριο του  Ιδρύματος Μείζωνος Ελληνισμού, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τεχνης Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, του Μέγαρου Μουσικής, της  γκαλλερί Σκουφά, της  αλυσίδας πολιτισμού ΙΑΝΟΣ και σε άλλους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.