Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

ΑΩ του Αργύρη Πανταζάρα στα Αισχύλεια 2015

ΑΩ του Αργύρη Πανταζάρα στα Αισχύλεια 2015

Το Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας φιλοξενεί το έργο του Αργύρη Πανταζάρα, με τίτλο ΑΩ, μια παράσταση μανιφέστο, βασισμένη στον «Ακατανόμαστο» του Σάμιουελ Μπέκετ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχυλείων 2015.

 


Τώρα ποιός; Τώρα που; Τώρα πότε; Ένας άνθρωπος ξυπνάει και ανακαλύπτει τα πράγματα από την αρχή, μη νιώθοντας τίποτα, μη μπορώντας τίποτα, μη θέλοντας τίποτα. Μια αδύνατη κραυγή και ο λόγος αρχίζει να ρέει. Ψάχνοντας πάντα, μην ψάχνοντας πια, ψάχνοντας τι ψάχνει. Λέξεις μέσα σε λέξεις, σιωπή μες τη σιωπή. Για πάντα εκεί.Από πάντα εκεί. Αντιμέτωπος με ολόκληρη τη δημιουργία.
 

Ο Samuel Beckett γεννήθηκε στην Ιρλανδία στις13 Απριλίου 1906. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή λογοτεχνικών και θεατρικών κειμένων, στην Αγγλική και τη Γαλλική γλώσσα, καθώς επίσης και με τη σκηνοθεσία θεατρικών έργων. Πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου 1989 στο Παρίσι, όπου έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.


Το 1969 βραβεύτηκε με Νόμπελ λογοτεχνίας λόγω της ιδιότυπης γραφής του, η οποία μέσα από τις νέες λογοτεχνικές και θεατρικές φόρμες συζητά το κατά ποσό η ένδεια του σύγχρονου ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει στην ανύψωσή του. 


Ο «Ακατονόμαστος»γράφτηκε το 1953. Το κείμενο αυτό αποτελεί το τελευταίο μέρος της «Τριλογίας» του Beckett, στην οποία εμπεριέχονται και τα μυθοπλαστικά έργα «Μολλόυ» και «Ο Θάνατος του Μαλόν».Eίναι  ένα μείγμα από αναμνήσεις και υπαρξιακούς συλλογισμούς. Ο Ακατονόμαστος είναι ένας αφηγητής χωρίς όνομα που χρησιμοποιεί το λόγο του όχι ως μέσο έκφρασης ολοκληρωμένων σκέψεων, αλλά ως μια διαδικασία συνεχούς παραγωγής ήχων και συνειρμών.  


Ο λόγος ως αυθύπαρκτη οντότητα σπάει τη σιωπή, για να πει δυο λόγια γι’ αυτήν πριν ξαναγυρίσει μέσα της.Ο ίδιος ο Beckett χαρακτήριζε τον εαυτό του υπεύθυνο για τους βασικούς ήχους και τίποτα άλλο. Οι χαρακτήρες του πλασμένοι  εξ’ολοκλήρου από τη γλώσσα που μιλάνε, αντιπαραβάλλονται όχι με το πεπρωμένο και με τη μοίρα αλλά με τα μικρά πράγματα που συνθέτουν την καθημερινή επιμονή. Η γλώσσα γίνεται αντικείμενο μελέτης πάνω στη σκηνή .
 

«Θα δημιουργηθεί μια καινούργια έκφραση στην τέχνη που θα  διαδεχτεί το χάος. Έργο του καλλιτέχνη σήμερα είναι να βρει μια έκφραση που να συνθέτει τα συντρίμμια.»

Samuel Beckett 


Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Αργύρης Πανταζάρας 
Δραματουργία: Γιωργίνα Γερμανού & Ελίνα Μαντίδη
Σκηνογραφία: Λουκία Χουλιάρα
Σκηνική Προετοιμασία Ηθοποιού (Τεχνική Alexander): Βίκυ Παναγιωτάκη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Καρβέλας
Ηχητική Σύνθεση: Δημήτρης Καμαρωτός
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελίνα Μαντίδη
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Video teaser: Γιώργος Φουρτούνης
Γραφιστική Επιμέλεια: Ιφιγένεια Βασιλείου


Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά

Σχετικές ειδήσεις
AmorS, με τους Στεφανία Γουλιώτη και Αργύρη Πανταζάρα στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων
20.12.2016 14:30
Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Τα Σονέτα του Σαίξπηρ στην νέα Σκηνή», το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής παρουσιάζει σονέτα και σκηνές με γενικό τίτλο AmorS, για 6 μόνο παραστάσεις, από τους Στεφανία Γουλιώτη και Αργύρη Πανταζάρα.
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στα Αισχύλεια 2016
22.08.2016 15:44
Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη θα παρουσιαστεί στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού στις 12 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016.
Η περίφημη Hangzhou Yue Opera Theatre στα Αισχύλεια 2016
04.08.2016 11:19
Μια φαντασμαγορική, γοητευτική παράσταση που μεταφέρει την μαγεία της Ανατολής, παρουσιάζει η περίφημη Hangzhou Yue Opera Theatre, στις 28 Αυγούστου 2016 στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016, στο Παλαιό Ελαιουργείο στην παραλία της Ελευσίνας.
Ο Κρητικός του Διονύσιου Σολωμού από τον Μάριο Ιορδάνου στα Αισχύλεια 2016
15.07.2016 14:24
Τα Αισχύλεια 2016 φιλοξενούν στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο του θεσμού «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία», την παράσταση Ο Κρητικός, το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016.
Στον Αργύρη Πανταζάρα το βραβείο Δημήτρης Χορν 2016
08.03.2016 14:06
Στον ηθοποιό Αργύρη Πανταζάρα απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Δημήτρης Χορν, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, στο Θέατρο Δημήτρης Χορν.