Το Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας φιλοξενεί το έργο του Αργύρη Πανταζάρα, με τίτλο ΑΩ, μια παράσταση μανιφέστο, βασισμένη στον «Ακατανόμαστο» του Σάμιουελ Μπέκετ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχυλείων 2015.


Τώρα ποιός; Τώρα που; Τώρα πότε; Ένας άνθρωπος ξυπνάει και ανακαλύπτει τα πράγματα από την αρχή, μη νιώθοντας τίποτα, μη μπορώντας τίποτα, μη θέλοντας τίποτα. Μια αδύνατη κραυγή και ο λόγος αρχίζει να ρέει. Ψάχνοντας πάντα, μην ψάχνοντας πια, ψάχνοντας τι ψάχνει. Λέξεις μέσα σε λέξεις, σιωπή μες τη σιωπή. Για πάντα εκεί.Από πάντα εκεί. Αντιμέτωπος με ολόκληρη τη δημιουργία.
 

Ο Samuel Beckett γεννήθηκε στην Ιρλανδία στις13 Απριλίου 1906. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή λογοτεχνικών και θεατρικών κειμένων, στην Αγγλική και τη Γαλλική γλώσσα, καθώς επίσης και με τη σκηνοθεσία θεατρικών έργων. Πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου 1989 στο Παρίσι, όπου έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Το 1969 βραβεύτηκε με Νόμπελ λογοτεχνίας λόγω της ιδιότυπης γραφής του, η οποία μέσα από τις νέες λογοτεχνικές και θεατρικές φόρμες συζητά το κατά ποσό η ένδεια του σύγχρονου ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει στην ανύψωσή του. 

Ο «Ακατονόμαστος»γράφτηκε το 1953. Το κείμενο αυτό αποτελεί το τελευταίο μέρος της «Τριλογίας» του Beckett, στην οποία εμπεριέχονται και τα μυθοπλαστικά έργα «Μολλόυ» και «Ο Θάνατος του Μαλόν».Eίναι  ένα μείγμα από αναμνήσεις και υπαρξιακούς συλλογισμούς. Ο Ακατονόμαστος είναι ένας αφηγητής χωρίς όνομα που χρησιμοποιεί το λόγο του όχι ως μέσο έκφρασης ολοκληρωμένων σκέψεων, αλλά ως μια διαδικασία συνεχούς παραγωγής ήχων και συνειρμών.  

Ο λόγος ως αυθύπαρκτη οντότητα σπάει τη σιωπή, για να πει δυο λόγια γι’ αυτήν πριν ξαναγυρίσει μέσα της.Ο ίδιος ο Beckett χαρακτήριζε τον εαυτό του υπεύθυνο για τους βασικούς ήχους και τίποτα άλλο. Οι χαρακτήρες του πλασμένοι  εξ’ολοκλήρου από τη γλώσσα που μιλάνε, αντιπαραβάλλονται όχι με το πεπρωμένο και με τη μοίρα αλλά με τα μικρά πράγματα που συνθέτουν την καθημερινή επιμονή. Η γλώσσα γίνεται αντικείμενο μελέτης πάνω στη σκηνή .
 

«Θα δημιουργηθεί μια καινούργια έκφραση στην τέχνη που θα  διαδεχτεί το χάος. Έργο του καλλιτέχνη σήμερα είναι να βρει μια έκφραση που να συνθέτει τα συντρίμμια.»

Samuel Beckett 

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Αργύρης Πανταζάρας 
Δραματουργία: Γιωργίνα Γερμανού & Ελίνα Μαντίδη
Σκηνογραφία: Λουκία Χουλιάρα
Σκηνική Προετοιμασία Ηθοποιού (Τεχνική Alexander): Βίκυ Παναγιωτάκη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Καρβέλας
Ηχητική Σύνθεση: Δημήτρης Καμαρωτός
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελίνα Μαντίδη
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Video teaser: Γιώργος Φουρτούνης
Γραφιστική Επιμέλεια: Ιφιγένεια Βασιλείου

Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά