Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Residency και ανοιχτή παρουσίαση με τον Benyamin Yakovian στον Κινητήρα

Residency και ανοιχτή παρουσίαση με τον Benyamin Yakovian στον Κινητήρα

Ο Κινητήρας με χαρά φιλοξενεί από 7 έως 24 Ιουλίου 2015 ως resident artist τον Ιρανό καλλιτέχνη Benyamin Yakovian. Πρόκειται να ερευνήσει τη σχέση φύσης και τέχνης και θα δείξει τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής σε μια ανοιχτή παρουσίαση με τίτλο Looking outward-Looking inward την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015 στις 20.30 στο στούντιο του Κινητήρα.

 

Υπάρχει ένα Ιαπωνικό ρητό που λέει: όταν ένα δέντρο πέφτει στο δάσος, μπορείς να ακούσεις το κλάμα του. Όταν ένα μικρό φύλλο πέφτει, μπορείς επίσης να αποκωδικοποίησεις μια δήλωση της «συνείδησης» στις ζωές μας γενικότερα αλλά και πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή της πτώσης της ανθρωπότητας. Βλέποντας τον καλλιτέχνη σαν μέρος του φυσικού περιβάλλοντος μπορείς να συνειδητοποιήσεις πως η ευαισθησία του μπορεί να είναι μέρος της δημιουργικής διαδικασίας και των αποτελεσμάτων του.

 

Στη διαδραστική αυτή παρουσίαση/ διάλεξη του Benyamin, θα δούμε τη σχέση, την επιρροή και την τεχνική του έξω που μας περιβάλλει αλλά και του μέσα μας. Ετοιμαστείτε να ακούσετε, να παίξετε και να ανακαλύψετε πολλά...

 

Ο Ιρανός καλλιτέχνης με έδρα την Ιερουσαλήμ δουλεύει και πειραματίζεται πάνω στην αποδόμηση και την εκ νέου δόμηση και αξιολόγηση των στοιχείων της φύσης και της σκηνής, δίνοντας έμφαση στην κίνηση, τον ήχο και την παρουσία.

 

Μελετά έξω τη δομή συγκεκριμένων φυτών και πώς αυτή μπορεί να διευρύνει την κατανόησή μας για τα είδη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο: στον κήπο αναφορικά με τη θέση ενός φυτού ανάμεσα στα υπόλοιπα αλλά και τη θρησκευτική σημασία του.

 

Πώς τα «κόλπα» της φύσης συμβάλλουν στις παραστατικές τέχνες και το αντίστροφο;

 

Κοιτάζοντας έξω (Looking outward) θα δούμε την αρμονία που πηγάζει από την ισορροπία στη φύση. Αυτό θα μας οδηγήσει στο να δούμε μέσα (looking inward) το οποίο επηρεάζει κάθε πτυχή μιας περφόρμανς.

 

Ο Benyamin Yakovian είναι Ιρανός περφόρμερ και σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου. Έχει ιδρύσει την ομάδα Bama Tova (Καλή σκηνή στα ελληνικά) ώστε να δημιουργήσει μια γέφυρα ανάμεσα στις διάφορες πτυχές της Ισραηλινής κουλτούρας αλλά και ανάμεσα σε αυτή και τις υπόλοιπες κουλτούρες του κόσμου. Επιπλέον, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα που προκύπτει από αλλαγές και προκλήσεις κατεστημένων συνθηκών, αλλαγές οι οποίες εν τέλει φαίνονται και στην καθημερινή ζωή και κοινωνία.

Σχετικές ειδήσεις
Ανοιχτή Πρόσκληση για συμμετοχή στο project
07.02.2017 17:10
Ανοιχτή πρόσκληση προς τους πρόσφυγες και Αθηναίους να συμμετέχουν στο project UNIVERSITAS με εργαστήρια με καλλιτέχνες από τη Συρία, την Ελλάδα και τη Γερμανία 16-27 Φεβρουαρίου 2016 στην Μπιενάλε Αθήνας, την Khora Athens και τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.
Co-creating Europe in 24 cities: τα αποτελέσματα του Tandem Europe στο Μουσείο Μπενάκη
25.01.2017 11:28
Το Μουσείο Μπενάκη μας προσκαλεί στην ανοιχτή εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν οι ομάδες και τα έργα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής Tandem Europe, καθώς και παλαιότερες δράσεις του προγράμματος.
Ανοιχτή Συζήτηση για τον Μπρεχτ στο Ρομάντσο
09.01.2017 16:45
Με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τον θάνατο του Γερμανού δραματουργού, ποιητή και διανοητή Μπέρτολτ Μπρεχτ, η Robin4Arts διοργανώνει στο Ρομάντσο Ανοιχτή Συζήτηση στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα».
Αποτελέσματα έρευνας – αποτύπωσης στη Δήλο
30.06.2016 12:28
Στο διάστημα από 25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2016, συνεχίστηκε η έρευνα - αποτύπωση στη Δήλο υπό την διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Σκοπός της υποθαλάσσιας έρευνας ήταν να αποτυπωθούν τα κατάλοιπα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σκαρδανά.
Καλοκαιρινό σχολείο παραστατικών τεχνών στον Κινητήρα
17.06.2016 14:13
Ο Κινητήρας κλείνει φέτος είκοσι χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στον χώρο των παραστατικών τεχνών και δημιουργεί το πρώτο σχολείο παραστατικών τεχνών, που θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 26 Ιουλίου 2016.