Ο Δήμος Σκύρου παρουσιάζει στις 28 & 29 Ιουλίου 2015, ένα διήμερο μουσικοθεατρικό αφιέρωμα βασισμένο στη ζωή και το έργο του βρετανού ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ (1887-1915), ο οποίος έμεινε στην ιστορία τόσο για την ιδεαλιστική του ποίηση όσο και τη συμμετοχή του στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο –την πρώτη βραδιά μέσα από το θεατρικό έργο Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα και τη δεύτερη με μια συναυλία που φέρει τον τίτλο Η μουσική γεωγραφία στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο και ενταφιασμό του στο νησί λειτουργεί ως μια αφορμή μνήμης και αναψηλάφησης της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του δημιουργού. Μέσα από δύο διαφορετικές παραστάσεις, τις οποίες επιμελούνται διάσημα ονόματα της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής, επιδιώκεται να αποτεθεί ένα φόρος τιμής και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στους θεατές να κάνουν ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι σε εκείνα τα χρόνια μέσα από ένα σύγχρονο κάτοπτρο. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο του Μουσείου Φαλτάιτς.

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015| Ώρα 21:00 | Θέατρο Μουσείου Φαλτάιτς

Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα

Η παράσταση Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα είναι παραγγελία του Δήμου Σκύρου, εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του Άγγλου ποιητή, Ρούπερτ Μπρουκ, ο οποίος πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ετάφη στη Σκύρο. Το κείμενο υπογράφει ο συγγραφέας και σεναριογράφος Γιάννης Σκαραγκάς και τη σκηνοθεσία η Λίνα Ζαρκαδούλα. Η μουσική σύνθεση και διεύθυνση ανήκει στον Θεόδωρο Λεμπέση. Παίζουν η Παναγιώτα Βλαντή και ο Χριστόδουλος Στυλιανού.

Πρόκειται για μια ιστορία αναζήτησης του προορισμού στην ποίηση, στον έρωτα και τη σκληρή πραγματικότητα της ιστορίας. Μια σειρά από ιστορικά και φανταστικά πρόσωπα καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία από τη σχέση τους με τον ποιητή, εραστή, φίλο, γιο και στρατιώτη Μπρουκ. Μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη διήγηση έρχονται αντιμέτωπα με την ίδια αγωνία της ζωής όλων μας: τι αφήνουν πίσω τους οι άνθρωποι που αγαπήσαμε, ποια είναι η ουσία του ηρωισμού σε έναν κόσμο που διαλύεται, ποιο είναι το νόημα της ποίησης και της ερωτικής μνήμης απέναντι στη βία του πολέμου;

Η παράσταση συνδυάζει την πρόζα με την ορχηστρική μουσική και την όπερα, σε μια ονειρική και πρωτότυπη καταγραφή της ταραγμένης περιόδου του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ο στόχος των συντελεστών ήταν μια ατμοσφαιρική αποτύπωση όχι μόνο του παρελθόντος αλλά και ενός κοινού ανθρωπιστικού ονείρου, της ανάγκης μας για συνύπαρξη, για αλήθεια και νόημα.

Ο Ρούπερτ Μπρουκ, διάσημος για το ποιήμα του Ο στρατιώτης, υπήρξε μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές στους λογοτεχνικούς κύκλους της προπολεμικής Βρετανίας. Ο «πιο ωραίος νέος της Αγγλίας», σύμφωνα με τον ποιητή Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, έζησε μια ταραγμένη ερωτική ζωή. Η σεξουαλική του αναζήτηση τού προκάλεσε νευρικό κλονισμό και τον οδήγησε να ταξιδέψει τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Κατατάχθηκε εθελοντικά στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και ως ανθυποπλοίαρχος βρέθηκε στην Αμβέρσα, στην Αίγυπτο και στο Αιγαίο, όπου διαγνώσθηκε με σηψαιμία, από τσίμπημα κουνουπιού. Πέθανε το 1915 και ζήτησε να ταφεί στη Σκύρο. Το 1925 δημιουργήθηκε μια διεθνής επιτροπή με στόχο της ανέγερση μνημείου για τον Μπρουκ. Στην επιτροπή αυτή, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Καβάφης και ο Λίνος Πολίτης ενώ επίτιμοι πρόεδροι ορίστηκαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ύπατος αρμοστής της Αγγλίας στην Αίγυπτο Λόρδος Λόυντ και ο Αγγλος πρέσβης στην Αθήνα σερ Πέρσυ Λώρεν.

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Λίνα Ζαρκαδούλα

Θεατρικό κείμενο: Γιάννης Σκαραγκάς

Μουσική Σύνθεση/Διεύθυνση: Θεόδωρος Γ. Λεμπέσης

Παίζουν: Παναγιώτα Βλαντή, Χριστόδουλος Στυλιανού, Μαργαρίτα Συγγενιώτου (υψίφωνος)

Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Βοηθός Σκηνικά- Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Τζίνα Ηλιοπούλου

Συνοδεύει Ορχήστρα Δωματίου

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 | Ώρα 21:00 | Θέατρο Μουσείου Φαλτάιτς

Η μουσική γεωγραφία στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο

[Έργα: Ραβέλ, Ραχμάνινοφ, Κ. Βάιλ, Θ. Σακελλάρίδη κ.α]

Υψίφωνος: Βασιλική Καραγιάννη

Αφηγητής: Βαγγέλης Κρανιώτης

Ποιητικά Κείμενα: Γιάννης Φίλιας

Διευθύνει ο Θεόδωρος Γ. Λεμπέσης

Συνοδεύει Ορχήστρα Δωματίου

Μια πρωτότυπη συναυλία που θα παρουσιάσει, με τη βοήθεια αφηγητή, μουσικά έργα από όλη την Ευρώπη που σχετίζονται με τον ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ μέσα από μία καλλιτεχνική, χρονολογική αλλά και ιστορική προσέγγιση. Μουσικά έργα που λειτουργούν-συνυπάρχουν δίπλα στην καλλιτεχνική πορεία του.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με το έργο του F.S. Kelly (1881-1916), την Ελεγεία στη μνήμη του Ρούπερτ Μπρούκ. Ο Kelly ήταν συνθέτης, συστρατιώτης και συνταξιδιώτης του Μπρούκ προς την Καλλίπολη και από αυτούς που μετέφεραν τη σωρό του για να ταφεί στο νησί. Η Ελεγεία ξεκίνησε να γράφεται στο πλοίο όπου ο ποιητής άφησε την τελευταία του πνοή στα ανοιχτά της Σκύρου.

Εν συνεχεία θα ακουστούν διάσημα μουσικά έργα γραμμένα λίγο πριν την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και κατά την περίοδο της Μπελ Επόκ, με κύριο εκφραστή τον Ιταλό συνθέτη Paolo Tosti (1846-1916). Σε τρίτη φάση το κοινό θα εισέλθει στα εμπόλεμα χρόνια και θα ταξιδέψει σε ένα πολυεθνικό χάρτη μέσα από μουσικές συνθέσεις της εποχής: όπως η Γερμανική οπερέτα [Εύθυμη Χήρα του Franz Lehár (1870-1948)], η Pavana και το Menuet από το έργο του Le tombeau de Couperin του γάλλου Maurice Ravel (1875-1937), το Vocalise του ρώσου Sergei Rachmaninoff (1873-1943) –με τα δύο τελευταία να είναι ευθείες αναφορές στον πόλεμο- καθώς και τις ελληνικές συνθέσεις Μαγιοβότανα, Το Τραγούδι της Σμύρνης, Ψηλά στο μέτωπο (από τη γνωστή οπερέτα Ο Βαπτιστικός) των Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962), Διονυσίου Λαυράγκα (1864-1941) και Θεόφραστου Σακελλαρίδη (1883-1950) αντίστοιχα. Η συναυλία θα κλείσει υπό τους ήχους του Γερμανού Kurt Weill (1900-1950) και του τραγουδιού του Und was bekam des soldaten weib.