Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Το βιολί του Ρότσιλντ - Άντον Τσέχοφ: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 17:30
Το βιολί του Ρότσιλντ -  Άντον Τσέχοφ: Κριτική βιβλίου

Σε μια πολυτελή έκδοση από τις εκδ. Άγρα κυκλοφορεί το διήγημα του Άντον Τσέχοφ «Το βιολί του Ρότσιλντ», σε μετάφραση, από τη ρωσική γλώσσα, της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου. Στις καλαίσθητες γαλάζιες σελίδες του βιβλίου, τυπωμένες με μεταλλικά στοιχεία της μονοτυπίας, περιλαμβάνεται επίσης ένα βιογραφικό του συγγραφέα, κατατοπιστικό για τις εμπειρίες της ζωής του μεγάλου Τσέχοφ.

 

Ο Γιακώβ, ένας εβδομηντάχρονος κατασκευαστής φέρετρων ζει σε μια κωμόπολη στην οποία οι θάνατοι έχουν λιγοστέψει δραματικά γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στη δική του ζωή και στις δουλειές του. Με μοναδική παρηγοριά το περίφημο βιολί του ο Γιακώβ συμμετέχει σε μια εβραϊκή ορχήστρα και παίζει βιολί σε κοινωνικές εκδηλώσεις για να αυξήσει τα έσοδά του. Παρόλο που είναι ένας ικανότατος μουσικός και οι συνάδελφοί του τον εκτιμούν γι’ αυτό ο ίδιος επιλέγει την εσωτερική του απομόνωση, αποφεύγοντας τις συναναστροφές ακόμα και με τους μουσικούς της ορχήστρας. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Ρότσιλντ, ένας κάτισχνος φλαουτίστας με τον οποίο ο Γιακώβ νιώθει θυμό και τον αποφεύγει συνεχώς.

 

Ο Γιακώβ θα ανατρέψει αυτή την προσωπική του στάση ζωής όταν η γυναίκα του θα αρρωστήσει και θα πεθάνει ύστερα από λίγο καιρό. Μετά το θάνατό της και την οικονομική τελετή της κηδείας της ο Γιακώβ θα νιώσει την αδήριτη μοναξιά να τον καταπλακώνει. Η κατάθλιψη που θα του φέρει η απώλεια της γριάς γυναίκας του θα είναι ο λόγος για τον οποίο θα αρρωστήσει και ο ίδιος και θα τον φέρει κοντά στο δικό του τέλος.

 

Όλη αυτή η περιπέτεια θα τον οδηγήσει να κρίνει εκ νέου το παρελθόν και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Η παρατήρηση του κόσμου μέσα από το φίλτρο της απώλειας και του θανάτου γίνεται με διεξοδική μεθοδικότητα και αναγκάζει τον Γιακώβ να σκεφτεί για τη ζωή του με νέα δεδομένα και να αναρωτηθεί τελικά: «Γιατί οι άνθρωποι εμποδίζουν ο ένας τον άλλο να ζήσουν;»

 

Ο Γιακώβ λίγο πριν από το δικό του τέλος θα χαρίσει το βιολί του στον Ρότσιλντ και ο φλαουτίστας θα παίζει πια μόνο με αυτό σε μια ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αναγνώρισή του.

 

Η μουσική , ο συνδετικός κρίκος των δύο αυτών ανθρώπων θα γίνει το έμβλημα μιας συμφιλίωσης όχι μόνο ανάμεσα στους δύο άντρες αλλά κυρίως ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον μετά την απώλεια. Ανάμεσα στο παρελθόν και τη μεταμέλεια των επιλογών που το καθόρισαν. Και ταυτόχρονα θα γίνει το σύμβολο μιας εξιλέωσης λίγο πριν από το επικείμενο τέλος.

 

Η μουσική ωστόσο δεν είναι απλώς ένα σύμβολο στο διήγημα αυτό. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας διατρέχει το κείμενο δίνοντας ένα ρυθμό στη λιτότητα της έκφρασης που έχει επιλέξει. Παράλληλα μέσα στο μικρό αυτό διήγημα, ο Τσέχωφ θεμελιώνει τη σχέση του με την εμπειρία, τα μοιραία συναπαντήματα της ζωής, την αναπόδραστη μοναξιά του γήρατος και εν τέλει, τη συνειδητοποίηση των ανθρώπων όταν βρεθούν στο κατώφλι του θανάτου.

 

Το βιβλίο του Άντον Τσέχοφ, με τίτλο «Το βιολί του Ρότσιλντ», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου
31.08.2016 10:28
Μια νέα ανθολόγηση διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδ. Εστία. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που περιγράφουν τις μικρές ιστορίες των απλών, καθημερινών ηρώων τους μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η αφορμή για να γραφτούν αυτά τα διηγήματα είναι πάντοτε ασήμαντα περιστατικά, στα οποία εστιάζει η συγγραφέας, για να φέρει στο φως τις μύχιες σκέψεις των ηρώων της.
Λάιλα - Μέριλιν Ρόμπινσον: Κριτική βιβλίου
04.08.2016 13:52
Η Μέριλιν Ρόμπινσον είναι μια πολυβραβευμένη και αγαπημένη Αμερικανίδα συγγραφέας και το «Λάιλα», το μυθιστόρημα με το οποίο τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ το 2014, αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας για την ιστορία δύο οικογενειών παστόρων την εποχή του Κραχ σε μια μικρή πόλη της Αμερικής.
Ποιήματα - Αντώνης Σαμαράκης: Κριτική βιβλίου
07.07.2016 10:15
«Οι στίχοι σας είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς που μας είχατε ξαναστείλει. Δουλέψτε επίμονα και προσεχτικά, χωρίς να παραλείψετε να διαβάζετε πολύ. Προσέξτε να μπείτε σ’ έναν καλό δρόμο, τώρα που είσθε ακόμη τόσο νέος. Ελάτε να σας δούμε».
Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση - Αιμίλιος Σολωμού: Κριτική βιβλίου
06.06.2016 12:42
«Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση… το άλλο μισό είναι η πράξη», γράφει ο Αιμίλιος Σολωμού και καταθέτει τη δική του πράξη αντίδρασης στην τραγική πραγματικότητα της σημερινής εποχής μέσα από ένα αξιόλογο μυθιστόρημα που συνδυάζει στις σελίδες του τη λογοτεχνική αφήγηση με την κοινωνιολογική έρευνα, την ιστορική μελέτη με την αστυνομική πλοκή και, ταυτόχρονα, τονίζει τη διαχρονικότητα των καταστάσεων στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.