Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017
Το βιολί του Ρότσιλντ - Άντον Τσέχοφ: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 17:30
Το βιολί του Ρότσιλντ -  Άντον Τσέχοφ: Κριτική βιβλίου

Σε μια πολυτελή έκδοση από τις εκδ. Άγρα κυκλοφορεί το διήγημα του Άντον Τσέχοφ «Το βιολί του Ρότσιλντ», σε μετάφραση, από τη ρωσική γλώσσα, της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου. Στις καλαίσθητες γαλάζιες σελίδες του βιβλίου, τυπωμένες με μεταλλικά στοιχεία της μονοτυπίας, περιλαμβάνεται επίσης ένα βιογραφικό του συγγραφέα, κατατοπιστικό για τις εμπειρίες της ζωής του μεγάλου Τσέχοφ.

 

Ο Γιακώβ, ένας εβδομηντάχρονος κατασκευαστής φέρετρων ζει σε μια κωμόπολη στην οποία οι θάνατοι έχουν λιγοστέψει δραματικά γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στη δική του ζωή και στις δουλειές του. Με μοναδική παρηγοριά το περίφημο βιολί του ο Γιακώβ συμμετέχει σε μια εβραϊκή ορχήστρα και παίζει βιολί σε κοινωνικές εκδηλώσεις για να αυξήσει τα έσοδά του. Παρόλο που είναι ένας ικανότατος μουσικός και οι συνάδελφοί του τον εκτιμούν γι’ αυτό ο ίδιος επιλέγει την εσωτερική του απομόνωση, αποφεύγοντας τις συναναστροφές ακόμα και με τους μουσικούς της ορχήστρας. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Ρότσιλντ, ένας κάτισχνος φλαουτίστας με τον οποίο ο Γιακώβ νιώθει θυμό και τον αποφεύγει συνεχώς.

 

Ο Γιακώβ θα ανατρέψει αυτή την προσωπική του στάση ζωής όταν η γυναίκα του θα αρρωστήσει και θα πεθάνει ύστερα από λίγο καιρό. Μετά το θάνατό της και την οικονομική τελετή της κηδείας της ο Γιακώβ θα νιώσει την αδήριτη μοναξιά να τον καταπλακώνει. Η κατάθλιψη που θα του φέρει η απώλεια της γριάς γυναίκας του θα είναι ο λόγος για τον οποίο θα αρρωστήσει και ο ίδιος και θα τον φέρει κοντά στο δικό του τέλος.

 

Όλη αυτή η περιπέτεια θα τον οδηγήσει να κρίνει εκ νέου το παρελθόν και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Η παρατήρηση του κόσμου μέσα από το φίλτρο της απώλειας και του θανάτου γίνεται με διεξοδική μεθοδικότητα και αναγκάζει τον Γιακώβ να σκεφτεί για τη ζωή του με νέα δεδομένα και να αναρωτηθεί τελικά: «Γιατί οι άνθρωποι εμποδίζουν ο ένας τον άλλο να ζήσουν;»

 

Ο Γιακώβ λίγο πριν από το δικό του τέλος θα χαρίσει το βιολί του στον Ρότσιλντ και ο φλαουτίστας θα παίζει πια μόνο με αυτό σε μια ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αναγνώρισή του.

 

Η μουσική , ο συνδετικός κρίκος των δύο αυτών ανθρώπων θα γίνει το έμβλημα μιας συμφιλίωσης όχι μόνο ανάμεσα στους δύο άντρες αλλά κυρίως ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον μετά την απώλεια. Ανάμεσα στο παρελθόν και τη μεταμέλεια των επιλογών που το καθόρισαν. Και ταυτόχρονα θα γίνει το σύμβολο μιας εξιλέωσης λίγο πριν από το επικείμενο τέλος.

 

Η μουσική ωστόσο δεν είναι απλώς ένα σύμβολο στο διήγημα αυτό. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας διατρέχει το κείμενο δίνοντας ένα ρυθμό στη λιτότητα της έκφρασης που έχει επιλέξει. Παράλληλα μέσα στο μικρό αυτό διήγημα, ο Τσέχωφ θεμελιώνει τη σχέση του με την εμπειρία, τα μοιραία συναπαντήματα της ζωής, την αναπόδραστη μοναξιά του γήρατος και εν τέλει, τη συνειδητοποίηση των ανθρώπων όταν βρεθούν στο κατώφλι του θανάτου.

 

Το βιβλίο του Άντον Τσέχοφ, με τίτλο «Το βιολί του Ρότσιλντ», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.