Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Transforming Me: ένα δίγλωσσο σόλο, από τη Μέντη Μέγα στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Transforming Me: ένα δίγλωσσο σόλο, από τη Μέντη Μέγα στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το έργο Transforming Me: ένα δίγλωσσο σόλο , θα παρουσιάσει η Μέντη Μέγα στο φετινό 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την Τρίτη 21 Ιουλίου 2015, στο Μέγαρο Χορού Καλαματάς.

Όσοι μεγάλωσαν στη μεταπολιτευτική Ελλάδα σίγουρα έχουν ακούσει τις φράσεις «δεν αλλάζουν οι άνθρωποι, παιδί μου» και «αυτός ο τόπος δεν θ’ αλλάξει ποτέ». Όμως μήπως τελικά η γλώσσα έχει τη δύναμη να καθηλώνει τα πράγματα; Πώς μπορεί κανείς να φανταστεί και να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα; Αυτό επιχειρεί η Μέντη Μέγα με το Transforming Me, ένα ποιητικό, στοχαστικό, ειλικρινές, όλο ζωντάνια σόλο, που ταλαντεύεται ανάμεσα στη δήλωση και την εξομολόγηση. Ο μετασχηματισμός είναι για τη χορογράφο μια αργή και σταδιακή διαδικασία που επιτρέπει στο σώμα να ενσωματώσει βιωματικά την αλλαγή. Μετακινούμενη διαρκώς από το οικείο στο ανοίκειο και από το φόβο στην ελπίδα, χαρτογραφώντας ανοίγματα, αδιέξοδα και σημεία καμπής, διερωτάται πώς σχετίζεται ο προσωπικός μετασχηματισμός με τον κοινωνικό και πώς μας επηρεάζει η ταχεία και ανεξέλεγκτη αλλαγή του κόσμου γύρω μας.

Η Μέντη Μέγα γεννήθηκε στην Αγγλία το 1978. Είναι απόφοιτος της Κ.Σ.Ο.Τ. (1998) και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο LCDS/Kent University στην Αγγλία. Το 2008 ίδρυσε την ομάδα χορού Φora, για την οποία έχει χορογραφήσει τέσσερα έργα. Είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου χορογράφων Σύνδεσμος Χορού. Από το 2008 διδάσκει ιστορία χορού στην Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου». Τα έργα της χαρακτηρίζονται από την προσπάθειά της να ενσωματώσει τους πολιτικούς και φιλοσοφικούς προβληματισμούς της στη χορογραφία , μετατρέποντας έτσι το χορό σε όχημα αναστοχασμού, τόσο για την ίδια όσο και για το κοινό.

To 2015 η παράσταση Transforming Me επιλέχθηκε για συμπαραγωγή και προώθηση από το διεθνές δίκτυο Open Latitudes (3). Μέσα στο 2015 η παράσταση θα περιοδεύσει σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ στο εξωτερικό.

Συντελεστές:

Χορογραφία*: Μέντη Μέγα
Δραματουργία: Kate Adams
Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Βασίλης Γεροδήμος
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιρούτας
Επεξεργασία εικόνας προώθησης: Σάκης Στριτσίδης | Front
Βοηθός εκτέλεσης παραγωγής: Μαριλού Ανδρίκου

Παραγωγή: Μέντη Μέγα

Συμπαραγωγή: Ευρωπαϊκό δίκτυο Open Latitudes (3) (Latitudes Contemporaines (FR) Vooruit (BE) – L’Arsenic (CH) – Body/Mind (PL) – Teatro delle Moire (IT) – Sin Arts Culture (HU) – Le Phénix (FR) – MIR Festival (GR) – Materiais Diversos (PT) ) με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διάρκεια: 60'

Με την υποστήριξη του MIRfestival.

Μέντη Μέγα ευχαριστεί τις χορεύτριες Κατερίνα Μπέλλα, Όλια Λυδάκη και Χαρά Κότσαλη και όλους τους χορευτές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες που έχουν αναμετρηθεί με τη φόρμα του χορευτικού μετασχηματισμού τα τελευταία τρία χρόνια, συμβάλλοντας στην έρευνά της και στη χορογραφία αυτού του σόλο.

Φωτό: Αλέξης Χατζηγιάννης

Σχετικές ειδήσεις
«Europium» – RootlessRoot: Μια σχεδία για το ασταθές μέλλον της Ευρώπης στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
22.07.2016 11:35
Το πρόγραμμα του 22ου Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεχίζεται την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 με το Europium των Λίντας Καπετανέα & Jozef Fruček / RootlessRoot, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Η φημισμένη ομάδα Candoco Dance Company στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
20.07.2016 10:58
Η φημισμένη ομάδα Candoco Dance Company θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα έργα των Aλεξάντερ Γουίτλεϋ και Τόμας Χάουερτ στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στις 22 και 23 Ιουλίου 2016 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Οι πρώτες παραστάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις
08.07.2016 10:38
Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 σηκώνει την αυλαία του το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, και καλεί τον κόσμο του χορού και το φιλότεχνο κοινό να παρακολουθήσουν τις 11 παραστάσεις του με τις 8 διεθνείς και ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού και τις 18 παράλληλες διοργανώσεις του.
22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
06.06.2016 14:07
Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με νέα Καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη, διοργανώνεται από τις 15 έως τις 26 Ιουλίου 2016, και προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό και τον κόσμο του χορού να παρακολουθήσουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του και να συμμετάσχουν ενεργά στα σεμινάρια και στις παράλληλες εκδηλώσεις του.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 22oυ Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
02.06.2016 17:14
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανανεώνει το καλοκαιρινό του ραντεβού με τον κόσμο του σύγχρονου χορού από τις 15 έως τις 26 Ιουλίου 2016, και όπως πάντα έχει προγραμματίσει ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες και σπουδαστές του χορού όσο και σε ερασιτέχνες, αλλά και ανθρώπους που απλά αγαπούν το χορό και την κίνηση.