Η έκθεση εικαστικών «Θυμός κράτιστος των ανθρωπίνων βουλευμάτων» θα πραγματοποιηθεί στο Root Artspace στις 16-21 Ιουλίου 2015. Η έκθεση πραγματοποιείται από τους σπουδαστές της International Art Academy και την καθηγήτρια Θέλξη Θεοχάρη.

Θυμός κράτιστος των ανθρωπίνων βουλευμάτων

Η κατάσταση του θυμού που κυριεύει τον άνθρωπο προκαλώντας του οργή, άρνηση, αλαζονεία, μίσος, φόβο, στη βάση ενός υπέρμετρου «εγώ» τον οδηγεί σε παραπλανητικά και σκοτεινά μονοπάτια απολαύσεων για να καταλήξει, τέλος, σε αισθήματα «αιχμαλωσίας», περιορισμού και συνεπακόλουθης ανεπάρκειας και ανυπαρξίας.

Ο άνθρωπος «βυθισμένος» σε βαθύ πόνο, αρχίζει να «κτίζει» σαν επίθεμα την υπεροψία του ναρκισσισμού του, που εξυψώνει το κενό του και το μετατρέπει σε εκδικητικό προτέρημα. Είναι η στιγμή που ο άνθρωπος, μ’ έναν καλό και έναν κακό εαυτό παράλληλα, «τραμπαλίζεται» πότε στο «χώμα» της απελπισίας του και πότε στα «άλματα» του ναρκισσισμού του για να καταλήξει αμέσως μετά στο «χάος» της μοναξιάς του και έπειτα πάλι στο «ψηλό» βάθρο της εκδικητικότητας και του εκχυδαϊσμού της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Με άλλα λόγια στις «διπολικές» διαδρομές της  ψυχής του.

Ως μόνη διέξοδος προβάλλεται το «άγγιγμα». Η  δύναμη της κοινωνικότητας της ανθρώπινης ύπαρξης, η ανθρώπινη επαφη, η ανάγκη  της επικοινωνίας. Είναι ο μόνος τρόπος να κατευνάσει ο άνθρωπος μέσα του τα «βάρβαρα πουλιά», τα αλλόκοτα τέρατα των βιωματικών του φόβων και αδιεξόδων. Με το άγγιγμα των χεριών και το «χάδι» που διώχνει μακριά  με πολύ «φως» τις τρομακτικές σκιές του ασυνείδητου. Όπως το «χάδι» της μάνας στο παιδί αλλά και κάθε «χάδι» ανθρώπου προς άνθρωπο.                                                                      

Η καταξιωμένη καλλιτέχνης Θέλξη Θεοχάρη εμπνεύστηκε τον συγκεκριμένο τίτλο με αφορμή τη σημερινή συγκυρία καθώς εκτιμά πως την παρούσα στιγμή η αξιακή κρίση και τα συναισθήματα θυμού, άρνησης και αμφισβήτησης που αυτή  προκαλεί δοκιμάζει τις αντοχές μας. Οι νέοι καλλιτέχνες Γιάννης Μαυρίκος, Ελένη Γαβαλά, Χριστίνα Καρακοσμά και Μαλβίνα Σπυρολάρη παρουσιάζουν τις «προσεγγίσεις» τους δημιουργώντας εκφραστικές «συνομιλίες» εικαστικών αντικειμένων περιγράφοντας τον άνθρωπο και τους φόβους του αλλά και την αντίδραση σε αυτούς με το άπλωμα των χεριών, το «άγγιγμα». Στα πορτρέτα τους υπάρχουν εμφανή στοιχεία κυβισμού, υπερρεαλισμού και αφηρημένου εξπρεσιονισμού ενώ διεγείρουν τη φαντασία και το συναίσθημα του θεατή είτε με «ψυχρά» χρώματα είτε με χρώματα «ζεστού ηλιοβασιλέματος».

Σύμφωνα με την κα Θεοχάρη, το ελπιδοφόρο μήνυμα της έκθεσης είναι η δύναμη της ανθρώπινης επαφής που μπορεί να μας βοηθήσει να μετατρέψουμε τον θυμό και τους φόβους μας σε ορμή για δημιουργία, να αναγνωρίσουμε «κρυφές δυνάμεις»  και να ξαναβρούμε τις ισορροπίες  και τον βηματισμό μας στη βάση του «εμείς».

Δέσποινα Πιτσινή

Βιογραφικό

Η Θέλξη Θεοχάρη γεννήθηκε στην Αθήνα από οικογένεια με παράδοση έξι γενεών στη γλυπτική. Κατάγεται από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η οικογένεια Θεοχάρη διακονεί τις Καλές Τέχνες και ιδιαίτερα τη Γλυπτική και τη ζωγραφική από το 1800.Πρώτοι δάσκαλοί της στη γλυπτική, τη ζωγραφική και την μαρμαρογλυπτική, ήταν ο παππούς της, Παναγιώτης Θεοχάρης και ο πατέρας, της Θεοχάρης Θεοχάρης.

Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών και είναι πτυχιούχος και μεταπτυχιούχος στις Εικαστικές Τέχνες και πτυχιούχος στην Ιστορία της Τέχνης της Διεθνής Ακαδημίας Τεχνών (Internation Art Academy).

Αποκόμισε πολύτιμη εμπειρία θητεύοντας στα εργαστήρια μεγάλων Γλυπτών, όπως Σακελλαρίου, Καπάνταης, Παπαδημητρίου, Παρασκευόπουλος και Αρμάος.

Πήρε μαθήματα ζωγραφικής και από την Μαρία Νάστου.

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές Εκθέσεις, ενώ έχει στο ενεργητικό της εννέα ατομικές εκθέσεις, Γλυπτικής και Ζωγραφικής. Έχει βραβευθεί με το 1ο βραβείο γλυπτικής του διεθνής διαγωνισμού καλλιτεχνών “INTERARTIA 2011” και με το 1ο βραβείο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Επιστημόνων – Καλλιτεχνών – Λογοτεχνών για γλυπτικό της έργο το 2008.

Έχει δημιουργήσει τα πρωτότυπα ανάγλυφα για νομίσματα σύγχρονα και αρχαία, καθώς και για δεκάδες μετάλλια, πολλά από τα οποία έγιναν για την επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επιπλέον ασχολείται με το γλυπτικό μέρος σε αναπαλαιώσεις νεοκλασικών κτιρίων.

Πολλά από τα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στο εξωτερικό και σε δημόσιους χώρους. Παράλληλα έχει διευρύνει τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες, σπουδάζοντας βιολί, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής.

Από το 2011, η Θέλξη Θεοχάρη είναι καθηγήτρια στην Διεθνή Ακαδημία Τεχνών (Internation Art Academy).