Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα ΙΙΙ

Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα ΙΙΙ
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για τρίτη συνεχή χρονιά φιλοξενεί μια ομαδική έκθεση με περισσότερα από 100 έργα που φιλοτέχνησαν 47 καλλιτέχνες υπό το γενικό τίτλο της φετινής κεντρικής έκθεσης Και τώρα;

Η έκθεση περιέχει  Φωτογραφία, Ζωγραφική, Κατασκευές, Εγκατάσταση, Βίντεο, Γλυπτική, Σχέδιο, Κολάζ, Ηχητική εγκατάσταση και θα παρουσιάζεται στους εκθεσιακούς χώρους του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών στην Σταυρούπολη.

Πρόκειται για μία ετήσια διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά πριν από δυο χρόνια και έχει στόχο την καταγραφή, αρχειοθέτηση και την πολύπλευρη υποστήριξη παρουσίαση-προβολή όλης της εικαστικής δραστηριότητας και σκέψης στην Ελλάδα στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκε και σχετική ιστοσελίδα http://www.visualarts.gr/, στην οποία μπορεί να κανείς να ανατρέξει σ’ όλη την εκθεσιακή δράση των δυο τελευταίων ετών.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από εκθέσεις (ομαδικές και ατομικές) που έγιναν από Έλληνες εικαστικούς σε μουσεία και άλλους χώρους τέχνης τη χρονιά που πέρασε από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι τον Αύγουστο του 2008 καλύπτοντας όλο το εύρος των εικαστικών μέσων. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες δράσεις, όπως συμπόσιο, ημερίδα, εκπαιδευτικά προγράμματα- ξεναγήσεις και μουσικές βραδιές.

Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης του Εικαστικού Πανοράματος Χριστίνα Πετρηνού το σκεπτικό της συγκεκριμένης έκθεσης είναι να δούμε πως διαμορφώνεται η σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα, ελληνική και ξένη, μέσα από επιλογές  έργων. Ο τίτλος της έκθεσης θέτει το ερώτημα αν και κατά πόσο υπάρχει ένα κοινό το οποίο να ανταποκρίνεται στα έργα σύγχρονης τέχνης.

Οι καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί είναι οι εξής: Νίκος Αλεξίου, Maria Antelman, Κατερίνα Αποστολίδου,  Δήμητρα Βάμιαλη, Κωστής Βελώνης, Γιώργος Γερόλυμπος, Steve Γιανάκος, Βαγγέλης Γκόκας, Jonathan Callan, Sam Herbert,  Αικατερίνη Γεγησιάν, Γιάννης Θεοδωρόπουλος , Λίνα Θεοδώρου, Ελένη Θεοφυλάκτου,   Διονύσης Καβαλιεράτος, Λίζη Καλλιγά , Πάνος Κοκκινιάς,  Μαρία Κόντη, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Λιαναντωνάκη Δάφνη, Νίκος Μάρκου, Ειρήνη Μίγα, Μάρω Μιχαλακάκου, Βασίλης Μπαλατσός, Κώστας Μπασάνος ,  Νίκος Ναυρίδης, Αντώνης Ντόνεφ, Ζάφος Ξαγοράρης, Ruby Osorio, Μαρία Παπαδημητρίου , Λήδα Παπακωνσταντίνου , Νίνα Παπακωνσταντίνου, Ευτύχης Πατσουράκης, Πάρις Πετρίδης, Hrair Sarkissian,   Δημήτρης Σκαλκώτος, Su Mei Tse, Jan Fabre,  Μάκης Φάρος, Maria Finn, Νίκος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Χατζημιχάλης, Κατερίνα Χρηστίδη, Πέτρος Χρισοστόμου, ενώ συμμετέχει και η ομάδα Intothepill.net (Γιάννης Γρηγοριάδης, Λίνα Θεοδώρου και Γιάννης Ισιδώρου) . 

Σχετικές ειδήσεις
Το ΚΜΣΤ διεθνώς!
16.12.2016 10:18
Στο επίκεντρο της διεθνούς εικαστικής σκηνής βρίσκεται το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»
01.12.2016 16:47
Διπλή παρουσία για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Αφορμή αποτελούν τόσο η μεγάλη έκθεση-πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με τίτλο «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Manege στη ρωσική μεγαλούπολη, αλλά και η ομιλία της διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης
28.11.2016 17:09
Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
«Εννέα Ρωσικές Ιστορίες» για το καλοκαίρι ...στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.07.2016 11:36
Εννέα σύγχρονοι Ρώσοι καλλιτέχνες, με εννέα δικές τους εικαστικές ιστορίες θα φιλοξενούνται για όλο το καλοκαίρι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016.