Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα ΙΙΙ

Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα ΙΙΙ
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για τρίτη συνεχή χρονιά φιλοξενεί μια ομαδική έκθεση με περισσότερα από 100 έργα που φιλοτέχνησαν 47 καλλιτέχνες υπό το γενικό τίτλο της φετινής κεντρικής έκθεσης Και τώρα;

Η έκθεση περιέχει  Φωτογραφία, Ζωγραφική, Κατασκευές, Εγκατάσταση, Βίντεο, Γλυπτική, Σχέδιο, Κολάζ, Ηχητική εγκατάσταση και θα παρουσιάζεται στους εκθεσιακούς χώρους του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών στην Σταυρούπολη.

Πρόκειται για μία ετήσια διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά πριν από δυο χρόνια και έχει στόχο την καταγραφή, αρχειοθέτηση και την πολύπλευρη υποστήριξη παρουσίαση-προβολή όλης της εικαστικής δραστηριότητας και σκέψης στην Ελλάδα στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκε και σχετική ιστοσελίδα http://www.visualarts.gr/, στην οποία μπορεί να κανείς να ανατρέξει σ’ όλη την εκθεσιακή δράση των δυο τελευταίων ετών.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από εκθέσεις (ομαδικές και ατομικές) που έγιναν από Έλληνες εικαστικούς σε μουσεία και άλλους χώρους τέχνης τη χρονιά που πέρασε από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι τον Αύγουστο του 2008 καλύπτοντας όλο το εύρος των εικαστικών μέσων. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες δράσεις, όπως συμπόσιο, ημερίδα, εκπαιδευτικά προγράμματα- ξεναγήσεις και μουσικές βραδιές.

Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης του Εικαστικού Πανοράματος Χριστίνα Πετρηνού το σκεπτικό της συγκεκριμένης έκθεσης είναι να δούμε πως διαμορφώνεται η σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα, ελληνική και ξένη, μέσα από επιλογές  έργων. Ο τίτλος της έκθεσης θέτει το ερώτημα αν και κατά πόσο υπάρχει ένα κοινό το οποίο να ανταποκρίνεται στα έργα σύγχρονης τέχνης.

Οι καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί είναι οι εξής: Νίκος Αλεξίου, Maria Antelman, Κατερίνα Αποστολίδου,  Δήμητρα Βάμιαλη, Κωστής Βελώνης, Γιώργος Γερόλυμπος, Steve Γιανάκος, Βαγγέλης Γκόκας, Jonathan Callan, Sam Herbert,  Αικατερίνη Γεγησιάν, Γιάννης Θεοδωρόπουλος , Λίνα Θεοδώρου, Ελένη Θεοφυλάκτου,   Διονύσης Καβαλιεράτος, Λίζη Καλλιγά , Πάνος Κοκκινιάς,  Μαρία Κόντη, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Λιαναντωνάκη Δάφνη, Νίκος Μάρκου, Ειρήνη Μίγα, Μάρω Μιχαλακάκου, Βασίλης Μπαλατσός, Κώστας Μπασάνος ,  Νίκος Ναυρίδης, Αντώνης Ντόνεφ, Ζάφος Ξαγοράρης, Ruby Osorio, Μαρία Παπαδημητρίου , Λήδα Παπακωνσταντίνου , Νίνα Παπακωνσταντίνου, Ευτύχης Πατσουράκης, Πάρις Πετρίδης, Hrair Sarkissian,   Δημήτρης Σκαλκώτος, Su Mei Tse, Jan Fabre,  Μάκης Φάρος, Maria Finn, Νίκος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Χατζημιχάλης, Κατερίνα Χρηστίδη, Πέτρος Χρισοστόμου, ενώ συμμετέχει και η ομάδα Intothepill.net (Γιάννης Γρηγοριάδης, Λίνα Θεοδώρου και Γιάννης Ισιδώρου) . 

Σχετικές ειδήσεις
«Εννέα Ρωσικές Ιστορίες» για το καλοκαίρι ...στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.07.2016 11:36
Εννέα σύγχρονοι Ρώσοι καλλιτέχνες, με εννέα δικές τους εικαστικές ιστορίες θα φιλοξενούνται για όλο το καλοκαίρι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016.
Παρουσίαση του noise:muse project 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
08.06.2016 16:38
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του noise:muse project 2016 και στη συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό "Ιmagine", στο πλαίσιο της έκθεσης ENIGAMI, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Η απονομή του Εικαστικού Βραβείου «Γιάννης Μόραλης»
02.03.2016 13:14
Απονεμήθηκε τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος), το πρώτο Εικαστικό Βραβείο «Γιάννης Μόραλης» στον εικαστικό και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίου Αριστείδη Μπαλτά.
Παράταση της έκθεσης «Στήβεν Αντωνάκος - Τυπώματα» στη Μονή Λαζαριστών
24.02.2016 16:30
Παρατείνεται για έναν μήνα, έως τις 26 Μαρτίου 2016, η λειτουργία της έκθεσης «Στήβεν Αντωνάκος»-Τυπώματα» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης του ΚΜΣΤ Γιάννη Μπόλη.
Στήβεν Αντωνάκος - Τυπώματα: έκθεση από το ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών
20.11.2015 10:55
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά σειρά 67 τυπωμάτων του γνωστού ελληνο-αμερικανού εικαστικού Στήβεν Αντωνάκου (Stephen Antonakos), στην έκθεση «Στήβεν Αντωνάκος»-Τυπώματα».