Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Αύριο γίνομαι είκοσι χρονών - Αλέν Μαμπανκού: Κριτική βιβλίου

Αύριο γίνομαι είκοσι χρονών - Αλέν Μαμπανκού: Κριτική βιβλίου

Χωρίς το μαγικό ελιξίριο της ειρωνείας είναι δύσκολο κανείς να αφηγηθεί με τρόπο αφοπλιστικό μια απλή καθημερινή ιστορία κι ο Αλέν Μαμπανκού φαίνεται πως το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τον καθένα.

Από τον Δημήτρη Στεφανάκη

Ο Κογκολέζος σταρ της σύγχρονης γαλλόφωνης λογοτεχνίας επιστρατεύει το προσωπείο της παιδικότητας σ’ ένα μυθιστόρημα που ο τίτλος του  ̶ "Αύριο γίνομαι είκοσι χρονών" - φλερτάρει με την ιδέα της ενηλικίωσης. Αποτελεί επίτευγμα ο τρόπος με τον οποίο ο αφηγηματικός φακός περιπλανάται στα τοπία της παιδικής ηλικίας, σε μια ήπειρο που συμβολίζει την παιδική ηλικία της ανθρωπότητας. Η συνεχής χρήση ενεστώτος χρόνου είναι μια ευφυής συνθήκη χάρις στην οποία οι λεπτομέρειες μεγεθύνονται στο μικροσκόπιο της μνήμης. Η αθωότητα και η επιτηδευμένη αφέλεια του κειμένου αποδεικνύει ακόμη μια φορά πως η καλή λογοτεχνία δεν γράφεται με τυμπανοκρουσίες της γλώσσας και φωνασκίες των ιδεών.

Όταν μάλιστα αυτή η αθωότητα και η αφέλεια του ύφους φτάνουν στο απόγειό τους προκύπτουν σκηνές αριστουργηματικές όπως αυτή με τον «γάμο» του αφηγητή με την Καρολίν ή η παρακολούθηση της συναυλίας μέσα από μια τρύπα στον τοίχο. Την ίδια στιγμή υπάρχει μια σατιρική διάθεση απέναντι στα γεγονότα της επίσημης Ιστορίας από τα οποία αρδεύεται η καθημερινότητα. Πρόσωπα όπως ο αιμοσταγής Αμίν Νταντά ή ο ταλαίπωρος Σάχης της Περσίας καθίστανται ισότιμοι χαρακτήρες του μυθιστορήματος.   

Το μυθιστόρημα του Αλέν Μαμπανκού, «Αύριο γίνομαι είκοσι χρονών», είναι η έκφραση του αφρικανικού μαγικού ρεαλισμού, χωρίς ωστόσο να επικεντρώνεται στο αφηγηματικό χάος. Αντιθέτως ο αναγνώστης αποκομίζει μια αναβαθμισμένη εικόνα της πολύπαθης ηπείρου για την οποία οι περισσότεροι πολίτες των αναπτυγμένων κρατών έχουν μια εντελώς λανθασμένη ιδέα.

Στην απόλαυση του σπαρταριστού αυτού κειμένου συμβάλλει ασφαλώς και η επιτυχέστατη μετάφραση της Αναστασίας Γιαννακοπούλου και της Κατερίνας Σπυροπούλου. Η μεταγραφή κάθε λέξης, κάθε φράσης, κάθε επεισοδίου στη γλώσσα μας γίνεται με γλωσσική ακρίβεια αλλά και μια φυσικότητα που σου δημιουργεί προς στιγμήν την ψευδαίσθηση ότι διαβάζεις πρωτότυπο κείμενο .

Το βιβλίο του Αλέν Μαμπανκού, Αύριο γίνομαι είκοσι χρονών, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εξάντας.

Σχετικές ειδήσεις
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Η πτώση και άλλες ιστορίες - Friedrich Dϋrrenmatt: Κριτική βιβλίου
25.10.2016 10:13
Η ανθρώπινη ιστορία χρειάζεται πολύ μελάνι για να γραφτεί και ίσως αυτό να μην είναι αρκετό. Χωρίς αμφιβολία, αυτή η ιστορία που ονομάζεται άνθρωπος, αυτό το μέγα ανεξάντλητο κεφάλαιο και τα συν αυτώ έχει τόσες εκδοχές, τόσες όψεις και τόσα τρωτά σημεία που κάθε συγγραφέας κομίζει την δική του οπτική γωνία με οδηγό τα βιώματά του και τα αναγνώσματά του.
Ο κατάδεσμος - Θωμάς Κοροβίνης: Κριτική βιβλίου
11.08.2016 14:49
Μέσα από την ιστορία της Ζηνοβίας, ο Κοροβίνης αφηγείται εμμέσως πλην σαφώς την ιστορία της Ελληνίδας τίμιας γυναίκας που αγωνίζεται να τιμήσει το σπίτι της, τον άντρα της, την αξιοπρέπειά της και να αντισταθεί στην ατιμία του συζύγου που την ορίζει και την θεωρεί παιχνίδι του.
Χρώμα αύριο - Μαρία Σκουρολιάκου: Κριτική βιβλίου
04.05.2016 09:51
Ένα ταξίδι στην ποιητική των λέξεων και στη σχέση τους με την ανθρώπινη ευαισθησία απέναντι στις κοινωνικές δομές της σύγχρονης κοινωνίας είναι η νέα ποιητική συλλογή της Μαρίας Σκουρολιάκου.
Η εικόνα στο χαλί - Χένρι Τζέιμς: Κριτική βιβλίου
04.04.2016 10:10
Το μεγαλείο ενός δημιουργού, η κληρονομιά του και τελικά η αποδοχή του έργου του από τον ίδιο τον χρόνο, είναι το γονίδιο της αμφιβολίας που τον κυριεύει. Στο υπό εξέταση διήγημα, ο αναγνώστης αναζητά μέσα από μία περίπλοκη και περίτεχνα δοσμένη ιστορία την πραγματική ιστορία, την οποία ο Τζέιμς θέλει να καταγράψει και να περιγράψει.