Μέσα από την έκθεση “Μetamorphose & Μορφολογία“, που εγκαινιάζεται στις 10 Ιουλίου 2015, γίνεται γνωστή η δουλειά του Έλληνα ζωγράφου Δημήτρη Ντόκου και της Γερμανίδας εικαστικού WeegeeWeegee, στο αρχαιολογικό μουσείο της Νισύρου.

Και οι δύο καλλιτέχνες δουλεύουν με μοτίβα του φυσικού κόσμου, ιδιαιτέρως με εκείνα του κόσμου των εντόμων και ενσωματώνουν βασικά υλικά με απροσδόκητο τρόπο. Οι λεπτομερείς και περίπλοκοι πίνακες του Δημήτρη Ντόκου έχουν ως κεντρικό μοτίβο το σκαραβαίο ο οποίος καλύπτει παλιές εφημερίδες, παρτιτούρες και εικαστικούς καταλόγους. Oι έντονα χρωματισμένοι σκαραβαίοι γίνονται μορφολογικά σύμβολα σε μια ατέρμονη μεταμόρφωση. Υπερφυσικοί σε μέγεθος, οι σκαραβαίοι, κατοικούν ένα κόσμο πρωτογενών φυσικών υλικών.

Από την άλλη, η WeegeeWeegee αντλεί την έμπνευσή της από παλιά φωτογραφικά πορτραίτα τα οποία μεταμορφώνει με τη μέθοδο του κολάζ. Ενώ οι χαρακτήρες του σήμερα προορίζονται για ένα μεταθανάτιο ταξίδι σε νέες φυσικές μορφές, οι κοσμικές τους αύρες ήδη εκπέμπουν τη νεοαποκτειθείσα ενέργεια.

Το κοινό μοτίβο που μοιράζονται και οι δύο καλλιτέχνες είναι η χρήση του σημείου-τελεία που αναδεικνύει τον κύκλο της ζωής και του θανάτου μέσα στο φυσικό κόσμο.

Επιμέλεια έκθεσης: Francesco Romano Petillo