Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Μetamorphose & Μορφολογία: Έκθεση των Δημήτρη Ντόκου και WeegeeWeegee στο αρχαιολογικό μουσείο της Νισύρου

Μetamorphose & Μορφολογία: Έκθεση των Δημήτρη Ντόκου και WeegeeWeegee στο αρχαιολογικό μουσείο της Νισύρου

Μέσα από την έκθεση "Μetamorphose & Μορφολογία", που εγκαινιάζεται στις 10 Ιουλίου 2015, γίνεται γνωστή η δουλειά του Έλληνα ζωγράφου Δημήτρη Ντόκου και της Γερμανίδας εικαστικού WeegeeWeegee, στο αρχαιολογικό μουσείο της Νισύρου.

 

Και οι δύο καλλιτέχνες δουλεύουν με μοτίβα του φυσικού κόσμου, ιδιαιτέρως με εκείνα του κόσμου των εντόμων και ενσωματώνουν βασικά υλικά με απροσδόκητο τρόπο. Οι λεπτομερείς και περίπλοκοι πίνακες του Δημήτρη Ντόκου έχουν ως κεντρικό μοτίβο το σκαραβαίο ο οποίος καλύπτει παλιές εφημερίδες, παρτιτούρες και εικαστικούς καταλόγους. Oι έντονα χρωματισμένοι σκαραβαίοι γίνονται μορφολογικά σύμβολα σε μια ατέρμονη μεταμόρφωση. Υπερφυσικοί σε μέγεθος, οι σκαραβαίοι, κατοικούν ένα κόσμο πρωτογενών φυσικών υλικών.

 

Από την άλλη, η WeegeeWeegee αντλεί την έμπνευσή της από παλιά φωτογραφικά πορτραίτα τα οποία μεταμορφώνει με τη μέθοδο του κολάζ. Ενώ οι χαρακτήρες του σήμερα προορίζονται για ένα μεταθανάτιο ταξίδι σε νέες φυσικές μορφές, οι κοσμικές τους αύρες ήδη εκπέμπουν τη νεοαποκτειθείσα ενέργεια.

 

Το κοινό μοτίβο που μοιράζονται και οι δύο καλλιτέχνες είναι η χρήση του σημείου-τελεία που αναδεικνύει τον κύκλο της ζωής και του θανάτου μέσα στο φυσικό κόσμο.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Francesco Romano Petillo

Σχετικές ειδήσεις
Από την κατάχωση των μνημείων στην ανάδυση της μνήμης: έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
27.10.2016 11:40
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με ιστορική πορεία παράλληλη με εκείνη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, τιμά την επέτειο των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του, θυμίζοντας τον αντίκτυπο σημαντικών ιστορικών γεγονότων στην καθημερινή του λειτουργία.
Ευθραυστότητα: Έκθεση του Γιώργου Τσεριώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
13.09.2016 11:52
Ο εικαστικός Γιώργος Τσεριώνης, παρουσιάζει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, την έκθεσή του με τίτλο “Ευθραυστότητα”, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
Γλυπτικός Λόγος: Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
15.07.2016 15:57
Με ιδιαίτερη συγκίνηση τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος.
150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: ομαδική έκθεση στον Ιανό
02.06.2016 13:33
Με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η IANOS Αίθουσα Τέχνης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρή Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, διοργανώνει ομαδική εικαστική έκθεση τιμώντας το σημαντικότερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας που κάθε χρόνο ανοίγει τις πόρτες του σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Μίτος της Αριάδνης και ο Αργαλειός της Πηνελόπης: Η Πηνελόπη Gandhi στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
31.05.2016 09:57
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο πλαίσιο δράσεων σύνδεσης του Μουσείου με την τοπική κοινωνία, συνδιοργανώνει με το Πανεπιστήμιο των Ορέων, έκθεση με θέμα «Ο Μίτος της Αριάδνης και ο Αργαλειός της Πηνελόπης. Η Πηνελόπη Gandhi στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου».