Η ώρα της Χρυσής Σφαίρας έφτασε και οι υποψηφιότητες  ανακοινώθηκαν Doub,Frost/Nixon και Benjamin Button είναι οι ταινίες που οδηγούν την κούρσα συγκεντρώνοντας πέντε υποψηφιότητες η κάθε μία…

Υποψήφιες για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας είναι: Frost/Nixon, The Curious Case of Benjamin Button, The Reader, Ο Δρόμος της Επανάστασης και Slumdog Millionaire. Οι τρεις τελευταίες ταινίες συγκέντρωσαν μάλιστα από τέσσερις υποψηφιότητες.

Η ταινία Doubt, που ασχολείται με το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας, μπορεί να έμεινε εκτός υποψηφιοτήτων στην κατηγορία της καλύτερης δραματικής ταινίας, ωστόσο και οι τέσσερις πρωταγωνιστές -Μέριλ Στριπ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Έιμι Ανταμς και Βαϊόλα Ντέιβις- έλαβαν υποψηφιότητες για την ερμηνεία τους στην ταινία. Η πέμπτη υποψηφιότητα της ταινίας ήταν για τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Σεναρίου.

Τα Frost/Nixon και The Curious Case of Benjamin Button έλαβαν υποψηφιότητες στις ίδιες ακριβώς κατηγορίες: καλύτερης Δραματικής Ταινίας, καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (για τους Φρανκ Λανγκέλα και Μπραντ Πιτ αντίστοιχα), καλύτερης Σκηνοθεσίας, καλύτερου Σεναρίου και καλύτερης Μουσικής.

Υποψήφιοι για καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε δραματική ταινία είναι εκτός από τους Φ.Λανγκέλα και Μπ.Πιτ, οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο για τον Δρόμο της Επανάστασης, ο Μίκι Ρουρκ για τον Παλαιστή και ο Σον Πεν για την ερμηνεία του στο Milk.

Στην κατηγορία της καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε δραματική ταινία υποψήφιες είναι οι: Αντζελίνα Τζολί για την Ανταλλαγή, Μέριλ Στριπ για το Doubt, Κέιτ Ουίνσλετ για τον Δρόμο της Επανάστασης, Αν Χάθαγουέι για το Rachel Getting Married και Κρίστιν Σκοτ Τόμας για την γαλλική ταινία I\’ve Loved You So Long.΄

Οι Μέριλ Στριπ και Κέιτ Ουίνσλετ συγκέντρωσαν μάλιστα δύο υποψηφιότητες, η πρώτη για την ερμηνεία της στο Μιούζικαλ Mamma Mia και η δεύτερη για Β\’ ρόλο στο The Reader.

Στην κατηγορία της καλύτερης Κωμωδίας ή Μιούζικαλ υποψήφιες είναι οι ταινίες: Καυτό απόρρητο των αδελφών Κοέν, Τυχερή και Ευτυχισμένη του Μάικ Λι, Αποστολή στη Μπριζ, Mamma Mia και η νέα ταινία του Γούντι Αλεν Vicky Cristina Barcelona. Η ταινία του Γούντι Αλεν συγκέντρωσε μάλιστα τέσσερις υποψηφιότητες.

Αίσθηση προκάλεσε και η υποψηφιότητα του αδικοχαμένου Χιθ Λέτζερ στην κατηγορία του Β\’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του ως Τζόκερ στον Σκοτεινό Ιππότη. Ο Λέτζερ βρίσκεται αντιμέτωπος με τους Τομ Κρουζ και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ για τις ερμηνείες τους στην ταινία Τροπική Καταιγίδα.

Οι Χρυσές Σφαίρες, οι οποίες δεν έτυχαν λαμπερής τελετής απονομής πέρυσι, λόγω της απεργίας των σεναριογράφων, θα απονεμηθούν στις 11 Ιανουαρίου του 2009. Θεωρούνται οι προάγγελοι των Όσκαρ.