Η πρεμιέρα του τρίτου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου θα πραγματοποιηθεί στο Νεώριο Σύρου τη Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015, με την περφόρμανς της ομάδας Maki.

Μέσα στο πάλαι ποτέ ένδοξο ναυπηγείο, η γαλλοφερμένη κολεκτίβα των Maki (Xavier Quérel, Julien Lobbedez, Céline Perroud και Anne-Julie Rollet) θα προσφέρει στο κοινό μια διαισθητική εμπειρία, ένα κράμα μουσικής, χορού και θεάτρου σκιών, συνθέτοντας ένα μοναδικό κινηματογραφικό αποτέλεσμα. Ένα «σινεμά-πριμιτίφ» που αποκαλύπτει την ίδια τη γενεαλογία του, όπου οι βασικές διαδικασίες που σχετίζονται με το κινηματογραφικό μέσο – το πρώτο παιχνίδιασμα του φωτός με το σκοτάδι και της καταγεγραμμένης εικόνας με τη «ζωντανή» κίνηση, και η προβολή από σελιλόιντ – καθορίζουν την ίδια τη φύση του μέσου. Σύγχρονοι κουρσάροι, οι Maki ταξιδεύουν και εξερευνούν εδώ και δέκα χρόνια ασυνήθιστα μέρη, μέρη με περίσσια μοναδικότητα και ιστορία. Η χρήση του φωτός, οι σκιές σε συνδυασμό με τη μουσική και το χορό, και η προβολής φιλμ 16 χιλ. δημιουργούν μια φαντασμαγορία με φόντο την αρχοντική Σύρο.

Ευαγγελία Κρανιώτη: Εξωτικά, ερωτικά κ.λπ.

Η πρώτη ημέρα του φετινού φεστιβάλ κλείνει με το ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη (από το τμήμα «Εισερχόμενα») – ένα από τα τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ του προγράμματος με έτος παραγωγής 2014/2015, τα οποία έχουν σκοπό να φωτίσουν απόμακρους τόπους και κοντινές περιοχές, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα τους. Η σκηνοθέτις Ευαγγελία Κρανιώτη θα παρευρεθεί στο φεστιβάλ για να παρουσιάσει την ταινία της και να συζητήσει με το κοινό. Το Εξωτικά, ερωτικά κ.λπ. είναι ένα ατελείωτο ταξίδι, ένας συνεχής διάλογος ανάμεσα στον άνδρα και στη γυναίκα, στη φύση και στον κόσμο. Μια γυναίκα της νύχτας και η φωνή ενός καπετάνιου ξεκινούν μια μακρά συνομιλία για την επιθυμία, τη μνήμη και την απώλεια.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ syrosfilmfestival.org