Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ο Μανώλης Μητσιάς στη Λίμνη της Βουλιαγμένης

Ο Μανώλης Μητσιάς στη Λίμνη της Βουλιαγμένης

Η Λίμνη της Βουλιαγμένης υποδέχεται τον Μανώλη Μητσιά για μία συναυλία με τίτλο Εν αρχή ην ο Λόγος, την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015.

«Εν αρχή ην ο Λόγος». Αυτός ο κανόνας καθόρισε τη καριέρα του Μανώλη Μητσιά, καταξιώνοντάς τον ως ιδανικό ερμηνευτή των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών και των κορυφαίων ποιητών μας.

Με βαθύ σεβασμό στο έργο τους, ποιώντας ήθος και κοινωνώντας ελληνική ψυχή, ο Μανώλης Μητσιάς σφράγισε και με τη δική του προσωπικότητα τη σύγχρονη δημιουργία της πατρίδας μας, ως “τραγουδιστής – συνδημιουργός”. Το απέριττο ύφος και η δωρικότητα της ερμηνείας  του,  έλκουν την καταγωγή τους από τα Δουμπιά της Χαλκιδικής όπου γεννήθηκε. Στην εκκλησία του χωριού όπου έψελνε, στα πρώτα του ακούσματα, τους βυζαντινούς ύμνους και τα μακεδονίτικα παραδοσιακά τραγούδια. Για να φτάσει στους ήχους του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μάνου Χατζιδάκι  και του Μίκη Θεοδωράκη, που χάραξαν ανεξίτηλα το σκηνικό του χαρακτήρα και το ερμηνευτικό του ήθος.

Ο Μανώλης Μητσιάς, προσφιλής και απλός, παραμένει και σήμερα ένας αθεράπευτος χρυσοθήρας της ουσίας, ένας «ερασιτέχνης» με την έννοια της αυθεντικότητας και της αγάπης προς την τέχνη του. Παραμένει ο φοιτητής που φυλακίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση, ο πρωτεργάτης του μουσικού κινήματος των μπουάτ στη Θεσσαλονίκη, ο σεμνός πιτσιρικάς που κατέβασε ο Αλέξανδρος Πατσιφάς στην Αθήνα για να ηχογραφήσει στη Lyra, αλλά ξεκίνησε τελικά την καριέρα του με τον Τάκη Λαμπρόπουλο στην Columbia, ηχογραφώντας την «Ελευσίνα» του Δήμου Μούτση. Από τότε «έχει τραγουδήσει την άμμο … της θάλασσας».

Περίπου 1700 τραγούδια υπογεγραμμένα απ’ τους Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργο Ζαμπέτα, Μάνο Χατζιδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλο, Στάυρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Θάνο Μικρούτσικο, Σταμάτη Κραουνάκη, Άκη Πάνου, Θόδωρο Δερβενιώτη, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Ηλία Ανδριόπουλο, Χρήστο Λεοντή, Χρήστο Νικολόπουλο, Μάριο Τόκα, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Σταμάτη Σπανουδάκη, σε στίχους των Γιάννη Ρίτσου, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Κωνσταντίνου Καβάφη, Νίκου Καρούζου, Νίκου Γκάτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Κώστα Τριπολίτη, Λίνας Νικολακοπούλου, Κώστα Βίρβου, Μανώλη Αναγνωστάκη κα.

Αυτές λοιπόν, οι πολυταξιδεμένες μελωδικές αποσκευές του Μανώλη Μητσιά, στην ελληνική οικουμενικότητα των πέντε ηπείρων, γεμάτες με το πολύτιμο υλικό των 75 δίσκων του, θα ακουστούν στη Λίμνη Βουλιαγμένης.

Για να διακονηθούν ξανά μέσω της μουσικής έκφρασης και της εκφοράς λόγου ενός ακούραστου κομιστή της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, έννοιες που διατρέχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια τον ελληνικό πολιτισμό, όπως η αρμονία , η αισθητική, το μέτρο και το κάλλος!

Διοργάνωση: Half Note Jazz Club

Σχετικές ειδήσεις
Ο Μανώλης Μητσιάς και ο Χρήστος Θηβαίος ζωντανά στο Βεάκειο
19.09.2016 10:47
Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Χρήστος Θηβαίος, δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες του καλού ελληνικού τραγουδιού, ενώνουν τις φωνές τους για την υποστήριξη του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ NOΣΤΟΣ-ΕΞΑΝΤΑΣ, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.
Ο Μανώλης Μητσιάς για μία συναυλία στο Θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου
22.08.2016 17:09
Ο Δήμος Μαρκοπούλου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), μας προσκαλούν την Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016 και ώρα 9 μ.μ., στην συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά και τον Σταύρο Σιόλα, στο Θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου.
Ο Μανώλης Μητσιάς τραγουδά...την άμμο της θάλασσας στην Τήνο
28.07.2016 17:05
Για δέκατη χρονιά, με πρωτοβουλία του Σωματείου «Οι Φίλοι της Τήνου», και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Τήνου, διοργανώνεται την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016 μια συναυλία έντονα συναισθηματική με τίτλο «Ο Μανώλης Μητσιάς τραγουδά...την άμμο της θάλασσας», σ' έναν ατμοσφαιρικό χώρο μοναδικής ενέργειας και δυναμικής, όπως αυτός του Θεάτρου Κώστα Τσόκλη στον Κουμάρο της Τήνου.
Μανώλης Μητσιάς, Σταύρος Σιόλας και Γεωργία Νταγάκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
05.05.2016 13:36
Ο Μανώλης Μητσιάς επανέρχεται στη Θεσσαλονίκη για μία και μοναδική εμφάνιση και αυτή τη φορά ενώνει το χθες με το σήμερα, τη δική του ιστορία με το παρόν και μοιράζεται με τους Σταύρο Σιόλα και Γεωργία Νταγάκη τη σκηνή, «Εξ Αδιαιρέτου».
Ο Μανώλης Μητσιάς, ο Σταύρος Σιόλας και η Γεωργία Νταγάκη μαζί στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
17.03.2016 15:24
Ο Μανώλης Μητσιάς επανέρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου και αυτή τη φορά ενώνει το χθες με το σήμερα, τη δική του ιστορία με το παρόν και μοιράζεται με τον Σταύρο Σιόλα και τη Γεωργία Νταγάκη τη σκηνή, «Εξ Αδιαρέτου».