Η Λίμνη της Βουλιαγμένης υποδέχεται τον Μανώλη Μητσιά για μία συναυλία με τίτλο Εν αρχή ην ο Λόγος, την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015.

«Εν αρχή ην ο Λόγος». Αυτός ο κανόνας καθόρισε τη καριέρα του Μανώλη Μητσιά, καταξιώνοντάς τον ως ιδανικό ερμηνευτή των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών και των κορυφαίων ποιητών μας.

Με βαθύ σεβασμό στο έργο τους, ποιώντας ήθος και κοινωνώντας ελληνική ψυχή, ο Μανώλης Μητσιάς σφράγισε και με τη δική του προσωπικότητα τη σύγχρονη δημιουργία της πατρίδας μας, ως “τραγουδιστής – συνδημιουργός”. Το απέριττο ύφος και η δωρικότητα της ερμηνείας  του,  έλκουν την καταγωγή τους από τα Δουμπιά της Χαλκιδικής όπου γεννήθηκε. Στην εκκλησία του χωριού όπου έψελνε, στα πρώτα του ακούσματα, τους βυζαντινούς ύμνους και τα μακεδονίτικα παραδοσιακά τραγούδια. Για να φτάσει στους ήχους του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μάνου Χατζιδάκι  και του Μίκη Θεοδωράκη, που χάραξαν ανεξίτηλα το σκηνικό του χαρακτήρα και το ερμηνευτικό του ήθος.

Ο Μανώλης Μητσιάς, προσφιλής και απλός, παραμένει και σήμερα ένας αθεράπευτος χρυσοθήρας της ουσίας, ένας «ερασιτέχνης» με την έννοια της αυθεντικότητας και της αγάπης προς την τέχνη του. Παραμένει ο φοιτητής που φυλακίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση, ο πρωτεργάτης του μουσικού κινήματος των μπουάτ στη Θεσσαλονίκη, ο σεμνός πιτσιρικάς που κατέβασε ο Αλέξανδρος Πατσιφάς στην Αθήνα για να ηχογραφήσει στη Lyra, αλλά ξεκίνησε τελικά την καριέρα του με τον Τάκη Λαμπρόπουλο στην Columbia, ηχογραφώντας την «Ελευσίνα» του Δήμου Μούτση. Από τότε «έχει τραγουδήσει την άμμο … της θάλασσας».

Περίπου 1700 τραγούδια υπογεγραμμένα απ’ τους Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργο Ζαμπέτα, Μάνο Χατζιδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλο, Στάυρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Θάνο Μικρούτσικο, Σταμάτη Κραουνάκη, Άκη Πάνου, Θόδωρο Δερβενιώτη, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Ηλία Ανδριόπουλο, Χρήστο Λεοντή, Χρήστο Νικολόπουλο, Μάριο Τόκα, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Σταμάτη Σπανουδάκη, σε στίχους των Γιάννη Ρίτσου, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Κωνσταντίνου Καβάφη, Νίκου Καρούζου, Νίκου Γκάτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Κώστα Τριπολίτη, Λίνας Νικολακοπούλου, Κώστα Βίρβου, Μανώλη Αναγνωστάκη κα.

Αυτές λοιπόν, οι πολυταξιδεμένες μελωδικές αποσκευές του Μανώλη Μητσιά, στην ελληνική οικουμενικότητα των πέντε ηπείρων, γεμάτες με το πολύτιμο υλικό των 75 δίσκων του, θα ακουστούν στη Λίμνη Βουλιαγμένης.

Για να διακονηθούν ξανά μέσω της μουσικής έκφρασης και της εκφοράς λόγου ενός ακούραστου κομιστή της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, έννοιες που διατρέχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια τον ελληνικό πολιτισμό, όπως η αρμονία, η αισθητική, το μέτρο και το κάλλος!

Διοργάνωση: Half Note Jazz Club