Το Φεστιβάλ Αθηνών 2015 παρουσιάζει την παράσταση Οι τυφλοί ή Ο ήχος των μικρών πραγμάτων σε μεγάλο σκοτεινό τοπίο, σε σκηνοθεσία Ζωής Χατζηαντωνίου, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο δράμα του Μωρίς Μαίτερλινκ.

Στην καρδιά ενός δάσους, μια ομάδα τυφλών προσμένει τον οδηγό της. Όταν διαπιστώνουν πως εκείνος δεν θα έρθει ποτέ, αντί να κάνουν κάτι, αφήνονται στο έλεος ενός σκοτεινού πεπρωμένου. Αντιμετωπίζοντας την τυφλότητα όχι ως σωματικό, αλλά ως οντολογικό γεγονός, η Ζωή Χατζηαντωνίου και ο Δημήτρης Καμαρωτός συνθέτουν μια παράδοξη όπερα ήχων και χειρονομιών, εμπνευσμένη από το έργο του Βέλγου νομπελίστα Μωρίς Μαίτερλινκ, Οι τυφλοί (1890). Η Σαβίνα Γιαννάτου και ένας χορός έξοχων ηθοποιών πρωταγωνιστούν σε μια μεταφυσική και παιγνιώδη παράσταση-παραβολή για την αδράνεια των θνητών «καταμεσής σε ένα άπειρο που δεν είναι ποτέ αδρανές», όπως το περιγράφει ο Μαίτερλινκ.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη
Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Δραματουργική επεξεργασία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Μουσική σύνθεση – Ηχητική δραματουργία: Δημήτρης Καμαρωτός
Σχεδιασμός σκηνικού χώρου: Ελίνα Λούκου
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμού: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κώστας Κορωναίος
Συνεργάτης Eικαστικός: Μαρία Ταυλαρίου
Δραματολογική Έρευνα: Δημήτρης Πασσάς
Βοηθός Σκηνογραφου: Ελένη Βαρδαβά
 
Ερμηνεύουν:
Ξένια Καλογεροπούλου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργος Μπινιάρης, Ανέζα Παπαδοπούλου, Χρήστος Στέργιογλου, Χάρης Τσιτσάκης, Μηνάς Χατζησάββας
Σαβίνα Γιαννάτου [φωνή], Θοδωρής Κοτεπάνος [πιάνο]
 
Οργάνωση Παραγωγής: Λυκόφως ΑΜΚΕ
Εκτέλεση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών

Φωτό: © Άρης Καμαρωτός