Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

3.500 χρόνια στην ίδια παραλία: έκθεση του Παύλου Σάμιου στη Σύρο

3.500 χρόνια στην ίδια παραλία: έκθεση του Παύλου Σάμιου στη Σύρο

Στην Ερμούπολη της Σύρου, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, παρουσιάζει ο Παύλος Σάμιος μια σειρά έργων του που δημιούργησε την τελευταία πενταετία και έχουν σαφείς αναφορές στον κυκλαδικό πολιτισμό, ενώ παράλληλα εκφράζουν τη διαχρονική σχέση μας με το Αιγαίο.

Η έκθεση του διακεκριμένου ζωγράφου και καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. με τίτλο «3.500 χρόνια στην ίδια παραλία» εγκαινιάζεται στην αίθουσα Γιάννη και Ελένης Βάτη στις 4 Ιουλίου, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού «Σύρος - Πολιτισμός 2015».

Πρόκειται για έργα μεγάλων κατά κύριο λόγο διαστάσεων, στα οποία οι μνήμες από την αρχαιότητα βρίσκονται σε μια δημιουργική συνομιλία με το σύγχρονο πολιτισμό. Σύμβολα όπως η θεά Αφροδίτη ή ένα κυκλαδικό ειδώλιο συντροφεύουν τον ζωγράφο στο ατελιέ του, καθώς δημιουργεί τα έργα του. Παράλληλα ο Παύλος Σάμιος επισκέπτεται τα ατελιέ μεγάλων ζωγράφων των Τιντορέτο, Πικάσο, Τιτσιάνο, Ενγκρ, και συναντιέται με κορυφαία έργα τους τα οποία ενυπάρχουν στο βάθος των δικών του έργων: «όλοι οι ζωγράφοι πριν από μένα, έχουν καταγράψει αυτήν τη μαγική σχέση με το μοντέλο τους, από τον Βελάσκεθ ως τον Κουρμπέ και στις μέρες μας ο Πικάσο. Ασταμάτητα μας έδωσαν εικόνες από τις πιο προσωπικές τους στιγμές, που μόνοι τους, ολομόναχοι, βρέθηκαν μπροστά στην ίδια τη ζωγραφική για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ξεκινώντας από το κινητήριο ερέθισμα που τους έδωσε το μοντέλο τους», σημειώνει ο Παύλος Σάμιος.

Στα έργα του το γυναικείο γυμνό γίνεται διαχρονικό σύμβολο ερωτισμού.  Είναι τότε που η θεά Αφροδίτη συνυπάρχει με ένα κυκλαδικό ειδώλιο, με τις Δεσποινίδες της Αβινιόν του Πικάσο, με ένα σύγχρονο γυναικείο γυμνό στο ίδιο έργο . Ο Παύλος Σάμιος φέρνει έναν κατεξοχήν «ανατολικό», βυζαντινό τρόπο, σ ένα κατεξοχήν δυτικό θέμα, το πορτρέτο και το γυναικείο γυμνό και καταφέρνει και τα συνθέτει.

Παράλληλα η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά έργων καλοκαιρινής ατμόσφαιρας, μνήμες διακοπών, με το γαλάζιο του Αιγαίου να δίνει το χρώμα του στις ήρεμες στιγμές που ζουν τα ζευγάρια του πλάι στο κύμα, ή οι ημίγυμνες κυρίαρχες γυναικείες παρουσίες του.  Ψυχογραφήματα πάνω στον έρωτα, αλλά και τη μοναξιά με φόντο την θαλασσινή αύρα και τη καλοκαιρινή ραστώνη. Παράλληλα οι νεκρές του φύσεις κάτι παραπάνω από ζωντανές, εμπλουτισμένες με  αντικείμενα -φετίχ- της καθημερινότητας, αναπαριστούν αγαπημένες σκηνές  θερινής απόδρασης, σε έργα με φόντο ήρεμες παραλίες, νωχελικές αγκαλιές για τις πρωταγωνίστριες των έργων του Παύλου Σάμιου: «κατοικώ εκεί όπου κάθε φορά οι ανάγκες της καρδιάς και του μυαλού μου στήνουν το δικό τους «νοικοκυριό», λέει ο Παύλος Σάμιος.

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, Ερμούπολη, είναι ο ιδανικός τόπος έκθεσης και παρουσίασης της συγκεκριμένης ενότητας έργων του Παύλου Σάμιου που μας ταξιδεύει σε 3.500 και πλέον χρόνια ελληνικής ιστορίας.

Σχετικές ειδήσεις
Διαδρομές σε νέα μονοπάτια – 100 χρόνια μετά: Έκθεση – αφιέρωμα στην έπαυλη Τσιροπινά στη Σύρο
26.07.2016 16:36
Στο πλαίσιο του «Σύρος – Πολιτισμός 2016», θα πραγματοποιηθεί η κοινή έκθεση ζωγραφικής των Αχιλλέα Δρούγκα και Μιχάλη Μακρουλάκη, «Διαδρομές σε νέα μονοπάτια – 100 χρόνια μετά», με αφορμή τα 100 χρόνια της Έπαυλης Τσιροπινά.
Στο Νησί…: Έκθεση του Παύλου Σάμιου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης της Λήμνου
25.07.2016 12:37
Μια ιδιαίτερη, σειρά έργων που έχουν για θέμα τους τη θάλασσα, παρουσιάζει ο Παύλος Σάμιος στην πρώτη έκθεση του που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης στη Λήμνο, κάτω από τον τίτλο «Στο Νησί…».
Κάθε έργο… Mια ιστορία: έκθεση του Παύλου Σάμιου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
28.06.2016 15:11
Τη δική τους ιστορία διηγούνται 80+1 έργα του Παύλου Σάμιου, που ταξιδεύουν στην Κρήτη, με αφορμή την έκθεση του καταξιωμένου εικαστικού, η οποία εγκαινιάζεται στις 11 Ιουλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, με τίτλο «Κάθε έργο… Mια ιστορία».
stereosis on view 99 hours by the sea – 99 ώρες: Έκθεση στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
27.06.2016 15:32
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με το φωτογραφικό κέντρο Stereosis, το οποίο διοργανώνει την υπαίθρια φωτογραφική έκθεση «stereosis on view 99 hours by the sea– 99 ώρες» από την Τρίτη 28 Ιουνίου έως το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, στον κήπο του απογευματινού ήλιου στη Νέα Παραλία.
Το Σπίτι του Ζωγράφου στη Σίφνο: παρουσίαση βιβλίου και έκθεση του Κρίστιαν Μπρέσνεφ
17.05.2016 11:44
Οι Εκδόσεις Τσιγαρίδα μας προσκαλούν την Τρίτη 17 Μαΐου και ώρα 19:30 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην παρουσίαση του βιβλίου του Κρίστιαν Μπρέσνεφ με τίτλο «Το Σπίτι του Ζωγράφου στη Σίφνο». Παράλληλα, θα εγκαινιαστεί η έκθεση εικαστικών του Κρίστιαν Μπρέσνεφ, η οποία περιλαμβάνει έργα που εμπνεύστηκε στη Σίφνο, ενώ στην ίδια εκδήλωση θα προβληθεί ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και τα έργα του δημιουργού.