Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Κατερίνα Νίκου: Νίκος Ναυρίδης

Κατερίνα Νίκου: Νίκος Ναυρίδης

Σύμφωνα με τον Jacques Rancière, «οι σύγχρονες εκθέσεις και εγκαταστάσεις αποδίδουν στο ζεύγος εκθέτω/εγκαθιστώ πολλούς ρόλους ταυτόχρονα. "Παίζουν" στο ρευστό όριο μεταξύ κριτικής πρόκλησης και αναποφασιστικότητας σχετικά με το νόημά του, μεταξύ της φόρμας ενός εκτιθέμενου έργου και της φόρμας του καθορισμένου χώρου αλληλεπίδρασης»*.


Ο Νίκος Ναυρίδης κατορθώνει να ενεργοποιήσει αυτό το ζεύγος, εκθέτω/εγκαθιστώ, με έναν δραστικό τρόπο. Η δουλειά του Ναυρίδη είναι δύσκολο να περιγραφεί στο πλαίσιο ενός επιμελητικού κειμένου, εξαιτίας του τεράστιου όγκου της παραγωγικότητάς του. Εκπροσωπεί την avant-garde ελληνική σκηνή , παρουσιάζοντάς την στο τοπικό κοινό, με μια διεθνή σταδιοδρομία και συμμετοχές σε διεθνώς αναγνωρισμένα ιδρύματα.


Ο Νίκος Ναυρίδης έχει τη μοναδική ικανότητα να παράγει έργα που ανακαλούν συναισθήματα και κινητοποιούν τους θεατές να βιώσουν την τέχνη. Από μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις σε αντικείμενα, επιγραφές νέον και κειμενικά έργα, ο καλλιτέχνης δημιουργεί ένα είδος mise-en-scène, όπως κάνει ο σκηνοθέτης σε ένα κινηματογραφικό έργο . Η λέξη κινηματογραφικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει το ίδιο το έργο και επίσης τη δεδομένη κατάσταση που ο καλλιτέχνης επιλέγει να παρουσιάσει στο κοινό. Αυτό το χαρακτηριστικό στοιχείο συσχετίζει τον καλλιτέχνη με τον κινηματογράφο, τα θεατρικά έργα και την ποίηση. Επηρεασμένος από ποιητές και συγγραφείς, ο Νίκος Ναυρίδης μορφοποιεί το προσωπικό του σύστημα πεποιθήσεων και επεκτείνει τις ανησυχίες του πέρα από την τέχνη, στο πεδίο της φιλοσοφίας, των κοινωνικών ζητημάτων και των υπαρξιακών διλημμάτων.


Το δίπολο του εφήμερου και του μη εφήμερου προσεγγίζεται με μια σειρά έργων (για να αναφέρουμε τα πιο πρόσφατα): ένα σύνολο βιβλίων-γλυπτών φτιαγμένα από αλεύρι και νερό, ένα επικολλημένο κείμενο στον τοίχο που περιστρέφει τον θεατή μέσα στον χώρο της γκαλερί , μια μεγάλη εγκατάσταση εξωτερικού χώρου, όπου χρησιμοποίησε χιλιάδες στάχυα, και μνημειακές επιγραφές νέον για να σηματοδοτήσει ένα πέρασμα στο χρόνο. Επιπλέον, τα πρότζεκτ του με κοινωνικό προσανατολισμό δημιουργούν μια αίσθηση συμμετοχής. Ιδίως στις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις του, ο επισκέπτης αισθάνεται μια πρόκληση, χωρίς να μπορεί να αποφασίσει να κάνει ένα βήμα μπροστά ή να παρατηρήσει από απόσταση. Ο καλλιτέχνης παράγει ένα εναλλακτικό είδος θέασης που βασίζεται στην ευαισθητοποίηση της συνειδητότητας και της κριτικής σκέψης, η οποία κάποιες φορές επιτρέπει τη σωματική συμμετοχή και κάποιες φορές απαιτεί απόσταση. Συνεπώς, όταν αναφερόμαστε στη συμμετοχή σχετικά με τη δουλειά του, αυτό επίσης περιλαμβάνει τη διαδικασία της κριτικής σκέψης πάνω σε αυτά που ο καλλιτέχνης αμφισβητεί.


Η προσπάθεια παραγωγής κριτικής σκέψης εντείνεται από τη χρήση της αναπνοής σε ένα μεγάλο μέρος της εικαστικής του σταδιοδρομίας. Στην περίπτωση του Ναυρίδη, η ανάσα σχετίζεται με την αποϋλοποίηση μιας ανθρώπινης δράσης η οποία είναι ευρέως κοινή και γίνεται ασυνείδητα από τα άτομα. Η έμφαση δίνεται στην έννοια του υλικού και της αποϋλοποίησης, σε μια ανύπαρκτη πράξη που καταλαμβάνει ανύπαρκτους χώρους, σε ανύπαρκτους χρόνους. Αυτή η άχρονη ιδιότητα της δουλειάς του εμπλουτίζει την έννοια της στιγμής, της ορμής, του μνημείου και του αρχείου με ένα παράδοξο δίλημμα: τι καταγράφει η κοινωνία και τι καταγράφεται στην πραγματικότητα.

*Jacques Rancière, “Problems and Transformations in Critical Art”, [2004]

Info: Ο Νίκος Ναυρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. Από το 2008 διδάσκει εικαστικά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Το κείμενο έχει γράψει η Κατερίνα Νίκου, μέλος της επιμελητικής ομάδας της Athens Biennale 5 to 6, συνεργάτις της documenta 14 Athens και ανεξάρτητη επιμελήτρια. 


*Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 32

 

Φωτό 1: Νίκος Ναυρίδης (πορτρέτο)
Φωτό 2: BREATH (On S. Beckett) Arsenale Venice 2005. Photo N. Navridis
Φωτό 3: Ν.ΝΑΥΡΙΔΗΣ_ Γκαλερί Bernier Eliades 2014 Φωτο Μ. Κιρπότιν

Σχετικές ειδήσεις
Ανθρώπινα Δικαιώματα – ένας διάλογος στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης
08.02.2017 16:35
Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης προσφέρει δύο πολύ καλούς λόγους για να το επισκεφτεί κανείς αυτό τον καιρό, καθώς συνυπάρχουν δύο μεγάλες εκθέσεις, που δίνουν το έναυσμα για να σκεφτούμε έννοιες σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από την μία, για την σημαντική έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφίας «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες Ροές / Άγνωστες Οδύσσειες» και από την άλλη, για την έκθεση «Το δικαίωμα να είσαι άνθρωπος»
Εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία τέχνης της Ευρώπης το 2017
12.01.2017 16:39
Το 2017 για τους λάτρεις της τέχνης προμηνύεται, αν μη τι άλλο, πυρετώδες. Πρώτα από όλα, είναι η χρονιά της λεγόμενης «Μεγάλης Περιήγησης» (Grand Tour) για τη σύγχρονη τέχνη, μια συγκυρία που συμβαίνει κάθε δέκα χρόνια, όταν τρεις κορυφαίες εκθέσεις, η Biennale της Βενετίας, η Documenta και το Münster Sculpture Project συμπίπτουν. Τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης έχουν ήδη παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων για το 2017 και ως συνήθως, ποικίλλει από τους μεγάλους κλασικούς στους μοντέρνους με αναδρομικές περισσότερο ή λιγότερο αναμενόμενες, που φιλοδοξούν να φέρουν μια νέα ματιά στο πολυ-ιδωμένο, ή σύγχρονους δημιουργούς και επίκαιρα επιμελητικά projects. Ακολουθεί μια επιλογή από εκθέσεις που σας προτείνουμε να επισκεφτείτε φέτος, πραγματικά ή έστω..ψηφιακά!
Νίκος Σούλης: Room18
25.11.2016 15:54
Το Room18 αποτελεί ένα πρόγραμμα που εξετάζει την αρχιτεκτονική της φιλοξενίας μέσα από τρεις αλληλένδετες ενέργειες: Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Σχεδιασμού - Έκθεση - Έκδοση. Ο Διαγωνισμός είχε ως ζητούμενο τον σχεδιασμό ενός αστικού δωματίου ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων, όπου θα επαναπροσδιορίζονται οι δεδομένες ελληνικές προδιαγραφές, απαραίτητες για την αδειοδότηση ξενοδοχείων.
Ανταπόκριση από το Βερολίνο / 5 + 1 εκθέσεις
10.11.2016 17:22
Για τον φιλότεχνο περιηγητή του Βερολίνου η εποχή αυτή είναι πυρετώδης. Νέες εκθέσεις ανοίγουν σε μουσεία και γκαλερί, το σημαντικό φεστιβάλ φωτογραφίας του Βερολίνου, ο «Ευρωπαϊκός Μήνας Φωτογραφίας» είναι στον απόηχό του, τα μεγάλα μουσεία έχουν εμπλουτίσει το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεών τους. Αν και οι φθινοπωρινές όψεις του Βερολίνου πιθανόν να σας παρασύρουν σε ατελείωτες βόλτες, το κρύο ευνοεί μια στάση σε κάποια έκθεση, σε όποια πλευρά της πόλης κι αν βρίσκεστε.
Ο μυθικός David Hammons στη Συλλογή Οικονόμου
29.08.2016 16:34
Η Συλλογή Οικονόμου παρουσιάζει την έκθεση David Hammons: Give Me a Moment με έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες εκθέσεις του παγκοσμίως, μια ευρεία παρουσίαση του έργου του αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό κοινό, να γνωρίσει έναν εξαιρετικά σημαντικό καλλιτέχνη.