Η έναρξη των εκδηλώσεων ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2015 θα γίνει με ένα αφιέρωμα στον μεγάλο λυρικό ποιητή και ιδρυτή των Δελφικών Γιορτών, τον Άγγελο Σικελιανό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015, ώρα 20:00, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου σε συνεργασία με τον Δήμο Δίου/Ολύμπου.

Ο Άγγελος Σικελιανός, επίκαιρος όσο ποτέ στις επώδυνες ώρες που περνά ο ελληνισμός, είναι ο φλογερός ποιητής που με την ορμή του «Πνευματικού Εμβατηρίου» του ανύψωσε και ανυψώνει σε κάθε εποχή το φρόνημα του λαού για την ανασύνταξη των δυνάμεών του. Το συνολικό ποιητικό του έργο εστιάζει στην πεμπτουσία του ελληνικού πολιτισμού, αποτελώντας παράλληλα ένα σάλπισμα αγώνα σε στιγμές όπως αυτές που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός.

Πάνω απ’ όλα ήταν ένας μεγαλόπνοος οραματιστής που για την αναγέννηση του τόπου αυτού αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας, προσέβλεπε στο πνεύμα και τις αξίες της αρχαίας ελληνικής παράδοσης, με τους Δελφούς ως σύμβολο και ομφαλό μιας διεθνούς πνευματικής και ψυχικής συναδέλφωσης. Παρότι η δικτατορία του ’36 και στη συνέχεια ο πόλεμος έδωσαν τέλος σ’ ό,τι έκτιζε, συνέχισε ν’ αγωνίζεται μέχρι το τέλος της ζωής του μέσα σε φοβερά αντίξοες συνθήκες, αφήνοντας παρακαταθήκη τον αγωνιστικό παλμό του που διαχρονικά, μέχρι σήμερα, εμπνέει με πνεύμα αντίστασης κι ελπίδας κάθε νεότερη γενιά.

Η εκδήλωση, ακολουθώντας τη ροή μιας επιβλητικής αλλά και συγκινητικής παρουσίασης της ζωής και του έργου του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ, διανθίζεται με σπάνια κινηματογραφικά ντοκουμέντα, δραματοποιημένες απαγγελίες και δυσεύρετο φωτογραφικό υλικό από το βίο του μεγάλου ποιητή.

Η εκδήλωση αποτελεί φόρο τιμής προς τον μεγάλο λυρικό ποιητή που οι Δελφικές Γιορτές του (1927 και 1930) ήταν το πρόπλασμα κι ο προπομπός για τις γιορτές των Προμηθείων. Φέτος, με τη συμπλήρωση 20 χρόνων συνεχούς και αδιάλειπτης προσφοράς του θεσμού των Προμηθείων στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας μας, το χρέος αυτό τιμάται και αναγνωρίζεται σε όλη την εμβέλεια του σπουδαίου αυτού Έλληνα οραματιστή.