Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο Σύντομη ιστορία του κόσμου του H.G. Wells, σε μετάφραση Γιώργου Μαραγκού.

Από τον συγγραφέα των κλασικών μυθιστορημάτων  Ο αόρατος άνθρωπος & Ο πόλεμος των κόσμων

Ξεκινώντας από την καταγωγή της Γης και καταλήγοντας στα αποτελέσματα του Πρώτου Παγκόσμιου πολέμου, η Σύντομη ιστορία του κόσμου συνθέτει μια πολύπλευρη και συναρπαστική αφήγηση με θέμα την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ο Ουέλς εξετάζει ποικίλα ιστορικά στάδια όπως η Νεολιθική Εποχή, η εμφάνιση του Ιουδαϊσμού, ο Χρυσός Αιώνας της Αθήνας, η ζωή του Χριστού, η άνοδος του Ισλάμ, η ανακάλυψη της Αμερικής και η Βιομηχανική Επανάσταση. Το βιβλίο παραμένει από τα πιο ευανάγνωστα του είδους του.

Πνευματώδες, γραμμένο με οξυδέρκεια, το βιβλίο του Ουέλς Σύντομη ιστορία του κόσμου αντανακλά πλήρως τις πολιτικές πεποιθήσεις του συγγραφέα, καθώς και την αποφασιστική αφοσίωσή του στην ανθρώπινη πρόοδο.

Ο Χ. Τζ. Ουέλς, ο τρίτος γιος ενός εμπόρου, γεννήθηκε στο Μπρόμλι το 1866. Αναγκάστηκε για οικονομικούς λόγους να διακόψει τις σπουδές του και για δύο χρόνια μαθήτευσε κοντά σε έναν υφασματοπώλη. Το 1883 γράφτηκε στο Grammar School του Μίντχερστ, όπου έκανε σπουδές κλασικής κατεύθυνσης και συγχρόνως εργάστηκε ως δάσκαλος. Στη συνέχεια  κέρδισε μια υποτροφία για να σπουδάσει Βιολογία υπό τον Τ. Χ. Χάξλεϊ στο Normal School of Science του Νότιου Κένσινγκτον. Πριν γίνει συγγραφέας και δημοσιογράφος, δίδασκε βιολογία. Έγραψε περισσότερα από εκατό βιβλία, ανάμεσά τους μυθιστορήματα, δοκίμια, ιστορικές μελέτες, κ.ά.

           

Ο Ουέλς ήταν υποστηρικτής του σοσιαλισμού, της επιστήμης και της προόδου. Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Μπέρτραντ Ράσελ, ήταν «ένας εξέχων λυτρωτής της σκέψης και της δράσης». Πέθανε στο Λονδίνο το 1946.