Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Οι Ηλίθιοι του Neil Simon στο Life and Art Theater

Οι Ηλίθιοι του Neil Simon στο Life and Art Theater

Το καλλιτεχνικό σύνολο της Genesis σε συνεργασία με το Life and Art Theater παρουσιάζουν το παγκοσμίου φήμης, θεατρικό έργο του Αμερικανού Neil Simon, Οι Ηλίθιοι στις 10 & 11 Ιουλίου.

Κωμωδία που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, έχει ευχάριστο και παιδευτικό χαρακτήρα, ενώ περνάει πολλά μηνύματα για τον ρόλο της παιδείας στην κοινωνία μας.

Περίληψη - Δύο λόγια για το έργο

Το 1890 σε ένα Ουκρανικό χωριό το Κουλιέντσικοφ, καταφθάνει ένας νέος Ρώσος δάσκαλος, ο Λέων Τολτσίνσκυ, με σκοπό να κάνει μάθημα στην κόρη του Γιατρού του χωριού, την Σοφία Ζουμπρίτσκυ και να την μορφώσει. Σύντομα όμως ανακαλύπτει πως ο απώτερος σκοπός είναι να σπάσει με την εξυπνάδα του, μια κατάρα που βαραίνει 200 χρόνια το χωριό αυτό. Η κατάρα του χωριού δεν είναι άλλη, από την αιώνια ηλιθιότητα, στην οποία είναι καταδικασμένοι όλοι οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες εντός της προθεσμίας των εικοσιτεσσάρων ωρών, από την ώρα που καταφθάνουν. Ο Λέων σαγηνεύεται από την ομορφιά της Σοφίας Ζουμπρίτσκυ, την οποία θέλει να παντρευτεί ο Κόμης του χωριού, Γκρέγκορ Γιουσέκεβιτς, ο πρόγονος του οποίου έχει καταραστεί το χωριό αυτό.

Πρόκειται για μια κωμωδία του μεγάλου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα, Neil Simon η οποία θίγει καταστάσεις, ήθη και παραδόσεις της εποχής, που σε τίποτα δεν διαφέρουν από την εποχή μας. Πολλά ηθικά και κοινωνικά διδάγματα που εκτυλίσσονται κατά την διάρκεια του έργου. Φιγούρες που συναντάμε σε χωριά και πόλεις και απορίες που ακούγονται ηλίθιες, όμως πολλές φορές, λίγο-πολύ, όλο και κάτι μας θυμίζουν και μας κάνουν να γελάμε. Μια κωμωδία που έχει γράψει την δική της ιστορία, ξεκινώντας από το θέατρο Ευγένιος Ο' Νηλ ,του Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης. Η πρώτη παράσταση πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου του 1981, ενώ έως και σήμερα, το έργο έχει παρουσιαστεί σε θέατρα ανά τον κόσμο, από πολλούς ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς θιάσους.

Genesis Theater Group

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Κριθαριώτης Οδυσσέας
Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Γιαννουλάκη Δανάη

Ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης:
Λέων Τολτσίνσκυ - δάσκαλος: Κουλετάκης Στέλιος
Τάδε τάδε Σνέτσκυ - βοσκός: Μαργώνης Χρήστος
Δικαστής: Καφετζόγλου Γιάννης (John Karats)
Σλόβιτς - Χασάπης: Αμαραντίδης Κωνσταντίνος – Αγγελική Πουλημά
Μίσκιν - Ταχυδρόμος: Νταντούδης Γιώργος
Γιέντσνα - Έμπορος: Κορρέ Μαρία
Νικολάι Ζουμπρίτσκυ - Γιατρός: Τζίτζης Σίμος
Λένυα Ζουμπρίτσκυ - Σύζυγος γιατρού: Τραχίλη Αναστασία
Σοφία Ζουμπρίτσκυ: Αναγνώστου Κατερίνα
Κόμης Γκρέγκορ Γιουσέκεβιτς: Μαμαλάκης Μανώλης

Διάρκεια: 120 λεπτά

Συνεργάτες παραγωγής:
Ράφτρα θεατρικών κουστουμιών: Vashavska Olena
Σχέδιο αφίσας - banner - προγραμμάτων: Δαράβαλη Αλίνα

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Πίσω από την κωμωδία του Neil Simon , παρατηρούμε πολλά στοιχεία της καθημερινότητάς μας. Το χωριό όπως και οι κάτοικοί του, θα μπορούσαν να ταυτιστούν με το χωριό ή την πόλη και τους κατοίκους, οποιασδήποτε χώρας. Μέσα από την υπερβολή και το έξυπνο τέχνασμα της "ηλιθιότητας", ο Simon θίγει ουσιαστικά το φλέγον ζήτημα της μόρφωσης και της παιδείας , αλλά και το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχτεί η απόκρυψη της γνώσης από οποιονδήποτε άνθρωπο και ειδικότερα όταν αυτό γίνεται επιτηδευμένα από κάποιον άλλον, στην συγκεκριμένη περίπτωση από τον κόμη Γιουσέκεβιτς. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κωμωδία με συναισθηματικές ανακατατάξεις και αλλαγές καταστάσεων της πλοκής , που δημιουργούν έντονη αγωνία και δράση. Η δική μας προσέγγισή την φέρνει ακόμη πιο κοντά στον θεατή, μέσω τεχνασμάτων διάδρασης που δίνουν την αίσθηση, ότι όλοι βρίσκονται στο Ουκρανικό χωριό, σπάζοντας έτσι τον 4ο τοίχο.

Το έργο από μόνο του έχει ένα πολύ έξυπνο κείμενο , το οποίο δίνει την τέλεια πάσα πολλές φορές στην φαντασία να γεννήσει εκ νέου κωμικά ευφυολογήματα. Κατά αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι βοήθησε και εμάς. Ελπίζουμε να το απολαύσετε και να αποχωρήσετε εξυπνότεροι από το χωριό Κουλιέντσικοφ.

Σχετικές ειδήσεις
Ο πολυβραβευμένος Ανγκ Λη σκηνοθετεί την Πέμυ Ζούνη στο Ίδρυμα Κακογιάννης
15.11.2016 15:09
Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ανγκ Λη σκηνοθετεί το θεατρικό μονόλογο του Άκη Δήμου «…και Ιουλιέτα», με την Πέμη Ζούνη, στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε μια μοναδική εμπειρία 3D Live Theater.
Μια Παναγιώτα κι ένα κάποτε… της Αθηνάς Χατζηαθανασίου στο Life n’ Art Theater
21.04.2016 14:41
Το Life n’ Art Theater υποδέχεται στις 6 Μαΐου 2016 τη νέα μουσικοθεατρική παράσταση της Αθηνάς Χατζηαθανασίου «Μια Παναγιώτα κι Ένα Κάποτε» για λίγες παραστάσεις στο Lobby του θεάτρου.
Ο Καλόγερος του Μatthew Gregory Lewis στο Skrow Theater
24.02.2016 15:15
Το Skrow Theater και η ομάδα Skrow Theater Group παρουσιάζουν το έργο του Μatthew Gregory Lewis, Ο Καλόγερος, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου.
Από τη Γεωργία… με αγάπη!, του Ευάγγελου Σαμιώτη στο Life n’ Art Theater
29.12.2015 12:20
Το L.A.( Life n’ Art) Theater παρουσιάζει τη νέα, επίκαιρη κωμωδία καταστάσεων του πολυγραφότατου Ευάγγελου Σαμιώτη (“Γηροκομείον Ο Παράδεισος”, “Από το μέλλον έρχομαι”) με τίτλο “Από τη Γεωργία… με αγάπη!”.
Πού να σου εξηγώ…στοιχειωμένη αθωότητα, για δεύτερη χρονιά στο Life n’ Art Theater
16.12.2015 13:10
Το Life n’ Art Theater παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την παράσταση «Πού να σου εξηγώ…στοιχειωμένη αθωότητα», σε σκηνοθεσία Ευτυχίας Αργυροπούλου, κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 21.30.