Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με τον Δήμο Σερρών παρουσιάζουν δύο εκθέσεις με έργα από τη συλλογή του μουσείου στον εκθεσιακό χώρο της Δ.Ε.Π.Κ.Α.


Η πρώτη έκθεση τιμά τον Θεσσαλονικιό συλλέκτη Δημήτρη Μειμάρογλου. Στην έκθεση παρουσιάζονται οι καλλιτέχνες: Ξ. Βύσσιος, Α. Γεωργίου , Κ. Δομπούλας, Τ. Ιατρού, Ν. Κουκής, Β. Κυπραίος, Γ. Λαζόγκας , Π. Μαρίφογλου, Γ. Μιχαηλίδης, Γ. Μόκαλης, Γ. Νικολακόπουλος, Π. Νικολακόπουλος, Π. Παπανάκος, Ν. Γ. Πεντζίκης, Μ. Πηλαδάκης, Σ. Σαλτιέλ, Ν. Σαχίνης, Γ. Σεμιτέκολο, Σ. Σκούλος, Γ. Τσελέπης, Κ. Τσίζεκ, Ν. Χουλιαράς, Χρύσα (Βαρδέα), Fharek, H. Gottesthal, J. Grobowski, G. Peluso.


Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που δημιουργήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και επικεντρώνεται στα διάφορα μεταπολεμικά καλλιτεχνικά κινήματα. Ο Δημήτρης Μειμάρογλου συνέλεξε περισσότερα από 200 έργα και το 2001 δώρισε 48 από αυτά στην συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η παρουσίαση της δωρεάς έργων ενός συλλέκτη στη συλλογή ενός μουσείου ακολουθεί τη διαδικασία δημιουργίας ψηφιδωτού. Τα διαφορετικά έργα, καλλιτέχνες και τάσεις ενσωματώνονται στο νέο συνολικό έργο τέχνης που αποτελεί μία συλλογή με επιμέρους καλλιτεχνικές ψηφίδες τα έργα των καλλιτεχνών που ορίζει η προσωπικότητα ενός συλλέκτη, με συγκεκριμένο μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο.
 

Η δεύτερη έκθεση με έργα φωτογραφίας πορτραίτα παρουσιάζει μία επιλογή από τα έργα φωτογραφίας της συλλογής του μουσείου και τιμά τους ξένους και έλληνες καλλιτέχνες καθώς και τους ιδιώτες συλλέκτες που δώρισαν τα έργα τους. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γρηγορίου Νότα.

 Στην έκθεση παρουσιάζονται οι καλλιτέχνες: Philippe Delecroix, Eduardo Ibanez, Γιάννης Μαραπάς, Helmut Obers, Αθηνά Χρόνη, Koen Victor.

Η έκθεση πραγματεύεται την καθημερινή ζωή του ανθρώπου, το εγγύς και ευρύ περιβάλλον που τον πλαισιώνει. Τα θέματα που απεικονίζονται περιλαμβάνουν φωτογραφικά πορτραίτα, οικογενειακές φωτογραφίες και οικογενειακά στιγμιότυπα ενώ οι τεχνικές της φωτογραφίας που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες καλύπτουν όλες τις σύγχρονες τάσεις της εικαστικής δημιουργίας.

 

Σχετικές ειδήσεις
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Η Γιόκο Όνο με το «Ex-it» στα 51α Δημήτρια!
26.09.2016 13:39
Η Γιόκο Όνο για έναν σχεδόν μήνα θα "καταλάβει" το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την εγκατάσταση «Ex-it», φίλμς και διαδραστικές performances, στα πλαίσια των 51ων Δημητρίων.
«Εννέα Ρωσικές Ιστορίες» για το καλοκαίρι ...στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.07.2016 11:36
Εννέα σύγχρονοι Ρώσοι καλλιτέχνες, με εννέα δικές τους εικαστικές ιστορίες θα φιλοξενούνται για όλο το καλοκαίρι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016.
Παιχνίδι και Αντικείμενο Θεάτρου: Έκθεση του Σωτήριου Μίχου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
30.06.2016 15:29
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση Σ. Μίχου Παιχνίδι και Αντικείμενο Θεάτρου_ΔΩΡΕΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΟΥ (1936-2010), από τις 7 Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2016.
Άλεξ Μυλωνά, Ένας Κόσμος διαφορετικός: τιμητική έκθεση στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
08.04.2016 10:45
Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την τιμητική έκθεση Άλεξ Μυλωνά, Ένας Κόσμος διαφορετικός, με έργα από τη Μόνιμη Συλλογή του, από τις 14 Απριλίου έως τις 22 Ιανουαρίου 2017.