Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης, μέσα από μια σπάνια συλλογή τηλεγραφημάτων, του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης, μέσα από μια σπάνια συλλογή τηλεγραφημάτων, του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ

Η αναβίωση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης έρχεται μέσω τηλεγραφημάτων, από το ΜουσείοΤηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ σε συνεργασία με δύο από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας,  Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σε μια ξεχωριστή έκθεση.

 

Με αφορμή τη δωρεά της συλλογής 300 αυθεντικών – vintage τηλεγραφημάτων του Μιχάλη Τσιπίδη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ,  φιλοξενείται η έκθεση “Το Τηλεγράφημα” στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015. Μέσα από τις σύντομες προτάσεις των τηλεγραφημάτων από το 1870 έως και το 1980 καθώς και τις διαφορετικές τηλεγραφικές υπηρεσίες, ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει την ιστορία της Θεσσαλονίκης και να οδηγηθεί στη σημερινή εικόνα της.

 

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το φωτογραφικό υλικό του σήμερα του Σπύρου Στάβερη φέρνουν σε διάλογο λέξεις και εικόνα, έχοντας πάντοτε ως σκηνικό την πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Όσοι επισκεφθούν την έκθεση θα έχουν ακόμα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και ένα φιλμ μικρού μήκους (5.30’’) με συνέντευξη του συλλέκτη Μιχάλη Τσιπίδη καθώς και οπτικοαακουστικό υλικό.

 

Επιπλέον, η έκθεση εμπλουτίζεται και αποκτά τεχνολογική υπόσταση μέσα από τέσσερα αντικείμενα (επιτραπέζιο χειριστήριο τηλεγραφίας, μιλλιαμπερόμετρο, επιτραπέζιος επιλογέας τηλεγραφίας, επιτραπέζιος ηλεκτρομαγνήτης) από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.

 

Μια ανεπανάληπτη εμπειρία περιμένει τους λάτρεις των τηλεγραφημάτων και της εξέλιξης, με ξεναγό το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ!

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ο Βυζαντινός Κόσμος του Ηλία Κοντοζομάνη: έκθεση στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείου Θεσσαλονίκης
08.08.2016 16:43
Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει στις 7 Σεπτεμβρίου 2016 την έκθεση Ο Βυζαντινός Κόσμος του Ηλία Κοντοζομάνη.
Χαρτογραφώντας την Ευρώπη: Έκθεση της Katerina Mistal στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης
05.07.2016 11:02
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016, στις 8.30 μμ. στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), για τα εγκαίνια μίας ξεχωριστής έκθεσης φωτογραφίας της Σουηδού φωτογράφου Katerina Mistal με τίτλο: “Χαρτογραφώντας την Ευρώπη - Ακτογραμμές” (“Mapping Europe – Coastlines”).
Urban Layers – Νέα Φωτογραφικά Mονοπάτια στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
27.06.2016 10:00
Σε ένα φωτογραφικό σταυροδρόμι πολιτισμών, σε μια κρίσιμη στιγμή στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσεγγίζει τις ιστορικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου και θέτει το ερώτημα της έννοιας της ταυτότητας, συμμετέχει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αυτόν τον Ιούλιο.
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο China Lishui Photography Festival
09.11.2015 16:17
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει, κατόπιν πρόσκλησης, στο China Lishui Photography Festival, που πραγματοποιείται στην πόλη Lishui της Κίνας από τις 6 Νοεμβρίου 2015, παρουσιάζοντας την έκθεση φωτογραφίας «Greek stories revisited».
Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος: έκθεση από τον ΝΕΟΝ στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
26.10.2015 14:47
H έκθεση του ΝΕΟΝ «Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» ταξιδεύει από το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 7 Νοεμβρίου 2015.