Τη δεύτερη ατομική του έκθεση με 33 νέα έργα ζωγραφικής μικτής τεχνικής, θα παρουσιάσει ο ζωγράφος Γιώργος Γιώτσας στη Μύκονο, την Τρίτη 21 Ιουλίου 2015, στις 21:00 το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου – Κτίριο Μαρίας Ιγγλέση, με γενικό τίτλο «ΛΕΥΚΗ ΘΕΑ».

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης και μόνιμη συνεργάτις του Κέντρου έρευνας της ελληνικής λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Λουΐζα Καραπιδάκη.

Για την έκθεση του Γιώργου Γιώτσα, η ιστορικός τέχνης αναφέρει:      

«Η νέα δουλειά του εικαστικού Γεώργιου Γιώτσα με τίτλο «ΛΕΥΚΗ ΘΕΑ» βασίζεται στην αποτύπωση του φυσικού τοπίου, της λευκής γραμμής του ορίζοντα που αποτελεί το σύνορο μεταξύ ουρανού και θάλασσας. Η  έννοια της θέας σύμφωνα με τον Γιώτσα, ορίζεται μέσα  από τη χρονική εκείνη στιγμή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο χώρος και ο χρόνος εξαϋλώνονται μπροστά στο ελαφρύ πέταγμα του ανέμου και μένει μονάχα εκείνη η λεπτή, διάφανη λωρίδα του θερινού νήματος, που σέρνει στο διάβα της ταξίδια και όνειρα. Ένα «κενό» λευκής θέας ισορροπεί ανάμεσα στο υπαρκτό και στο φαντασιακό, ανάμεσα στο γήινο και στο ουράνιο, τη λογική και το συναίσθημα, την τέχνη και τη ζωή. Τα τοπία του Γιώτσα  δεν στέκουν στη Γη, αιωρούνται. Θαρρείς και  τα έχει κρεμάσει ο καλλιτέχνης από την άκρη του ουρανού έως το βάθος της θάλασσας.

Ο καλλιτέχνης συνομιλεί με το φυσικό τοπίο μέσα από τη χρήση φυσικών υλικών και καθάριων χρωμάτων. Ξερά φύλλα, ξύλα, πευκοβελόνες και άμμος συνθέτουν τα τοπία του Γιώτσα και δημιουργούν στο θεατή – αναγνώστη των έργων του, μια αίσθηση λευκής θέασης. Μεταλλικές ράβδοι τοποθετημένες σε λευκές επιφάνειες, επίπεδα  αλουμινίου και μπρούτζου βουτηγμένα στο απέραντο βαθύ μπλε της θάλασσας,  κομμάτια από κάρβουνα επιχρωματισμένα  με το λευκό των βράχων, γεωμετρικά σχήματα από  ανάγλυφο χαρτί, συνθέτουν  τις χερσαίες και υδάτινες γραμμές  του καλλιτέχνη, τις μικρές και τις μεγάλες ώρες του καλοκαιριού. Οι αποτυπώσεις του Γιώτσα,  άλλοτε πάνω σε ακατέργαστες ξύλινες επιφάνειες και άλλοτε πάνω στον καμβά, ορίζονται από τις σκέψεις του καλλιτέχνη για  το χώρο που περιβάλει τον άνθρωπο, τη Γη και τη Θάλασσα. Ο Γιώτσας μέσα από την αφαίρεση, οδηγεί τον θεατή   στην ανακάλυψη του φυσικού τοπίου, όπως αυτό ορίζεται μέσα από τις διαφανείς γραμμές που συνθέτουν τον ορίζοντα.»

Ο Γιώργος Γιώτσας αναφέρει σχετικά με την εικαστική ενότητα των έργων του  «ΛΕΥΚΗ ΘΕΑ»:

«Στη νέα μου δουλειά, διαλέγω χρώματα που εγώ ονοματίζω φυσικά. Χρώματα που έχουν στο είναι τους μια ελαφριά διαφάνεια. Θαρρείς και όταν τα εμποτίζεις με θαλασσινό νερό θα ξεθυμάνουν και θα αφήσουν πάνω στον καμβά την δροσερή αύρα του θερινού δειλινού. Όλα γύρω μας είναι χώμα και νερό. Μια αχτίδα φωτός  ορίζει το μήκος και το πλάτος της γέννησης. Δημιουργία ζωής από το σημείο μηδέν. Στον ορίζοντα  διακρίνω το χρώμα μου.  Βορράς, Νότος, Ανατολή και Δύση. Το μήκος και το πλάτος μας ορίζει την ύπαρξη. Μια χούφτα από άμμο διαγράφει το σύνορο που ορίζει τη θάλασσα. Μια γραμμή ενώνει το λευκό του ουρανού και το γαλάζιο της θάλασσας. Όλα γύρω μας, μια Γη και μια Θάλασσα».

Βιογραφικό Γιώργου Γιώτσα

Ο Γιώτσας Γιώργος γεννήθηκε στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας. Παρακολούθησε μαθήματα graphic design στο University Hertfordshire στην Αγγλία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε  πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και  στο εξωτερικό. Το 2014 παρουσίασε την ατομική του έκθεση με τίτλο «Εγχάρακτες Μνήμες» υπό την επιμέλεια της Ιστορικού τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη στην gallery ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ στην Αθήνα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι κυριότερες ομαδικές εκθέσεις στις οποίες έχει λάβει μέρος:

2015
• «REM-BRAND–NAME» Project gallery ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
• ART – ATHINA -PLATFORM PROJECT «Nature in Love–ONE», επιμέλεια: Λουίζα Καραπιδάκη – Isic Gencoglu.
• «PREADEXHIBITIOΝ», Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος σε συνεργασία με το τυπογραφείο «Φωτόλιο & Τύπικον ΑΕ», επιμέλεια Λουίζα Καραπιδάκη.  
• «ART AFFORDABLE FAIR» MILANO ITALY.  
• «ΑΝΑΠΛΑΣΗ… ΕΝΤΕΧΝΩΣ» στην  ENA ART GALLERY ATHENS, επιμέλεια Κυριάκος Πεταλίδης.

2014
• «ETOΛΜΗΣΑ ΝΑ ΥΜΝΗΣΩ. 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ». Επιμέλεια: Λουίζα Καραπιδάκη, Κέντρο Δελφών  
• “CIBARSI” Studio Ambre Italia, Milano Επιμέλεια: Prof.ssa Federica Mingozzi
• «Le Fate Degli Elementi», Studio Ambre Italia, Milano Επιμέλεια: Prof.ssa Federica Mingozzi
• «Ιncontri di Diverse Culture» Studio Ambre Italia, Milano Επιμέλεια: Prof.ssa Federica Mingozzi
• «Art n’ Roll», Αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Αθήνα
• Αrt Fair Monaco, Contemporary Art Fair in French Riviera
• Art Fair Genova – Italia 2014
• ΑRT- ATHINA 2014, Αίθουσα τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ 2014
• Art is DLIFE Αίθουσα Τέχνης Πόρτα,
• Εστιατόριο kuzina, διαδικτυακή γκαλερί DL Fine Arts Gallery, επιμέλεια: Δήμητρα Λιμνιάτη
• «Αρχιτεκτονική και Ποιμενικός Βίος», Hungarian Open Air Museum Szentendre Budapest, Επιμέλεια: Λουίζα Καραπιδάκη
• «Εντέχνως», Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, Τεχνόπολη Γκάζι, Αθήνα, επιμέλεια: Κυριάκος Πεταλίδης

2013
• «Η τέχνη για τη ζωή», Τεχνόπολη Γκάζι, Αθήνα, επιμέλεια Κυριάκος Πεταλίδης
• «Το πρόβατο, οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη» / Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Αθήνα και Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας, επιμέλεια Λουίζα Καραπιδάκη

2009
• «Εορταστική Έκθεση Χριστουγέννων», Χώρος Τέχνης Άννα Παπαδάκη, Αθήνα

2008
• «Μύρισε Άνοιξη», Χώρος Τέχνης Άννα Παπαδάκη, Αθήνα

2007
• «Ατάκτως Ερριμμένα», Χώρος Τέχνης Άννα Παπαδάκη, Αθήνα

2006
• «17 Καλλιτέχνες δημιουργούν με αφορμή τα Χριστούγεννα», Χώρος Τέχνης Άννα Παπαδάκη, Αθήνα

Έργα του υπάρχουν στο πωλητήριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του  Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, της αλυσίδας πολιτισμού ΙΑΝΟΣ και σε άλλους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.