Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Οι επαναστατικοί Χοροί της Κρήτης στο θέατρο Χυτήριο

Οι επαναστατικοί Χοροί της Κρήτης στο θέατρο Χυτήριο

Η Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη έρχεται στο θέατρο Χυτήριο από 8 Ιουλίου 2015 για 3 μοναδικές – θεματικές παραστάσεις Κρητικών Χορών με θέμα το σημαντικότερο αγαθό του ανθρώπου, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. -Οι επόμενες δύο προγραμματισμένες παραστάσεις 15/7 & 22/7 στο Χυτήριο ακυρώνονται λόγω των πολιτικών εξελίξεων-

 

Εμπνεόμαστε από τρείς μεγάλες προσωπικότητες της Κρήτης οι οποίοι ύμνησαν την Ελευθερία με την ζωή και το έργο τους.

El Greco , Νίκος Καζαντζάκης και Νίκος Ξυλούρης.

Κάθε παράσταση θα είναι ξεχωριστή με διαφορετική καλλιτεχνική ροή , αφιερωμένη και προσαρμοσμένη σε αυτούς τους σπουδαίους Κρήτες καλλιτέχνες .

Χοροί από ολόκληρη την Κρήτη - δύσκολοι αυτοσχεδιασμοί και video - προβολές συνθέτουν ένα θέαμα μοναδικό!

Τους  χορευτές συνοδεύει το μουσικό σχήμα του Γρηγόρη Αλυσσανδράκη.

 

Επιλέξαμε να εκφράσουμε ως Ομάδα την δική μας φωνή στην γενικότερη ασφυξία που νιώθουμε ώς Έλληνες την τελευταία χρονική περίοδο.

Ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά που υπάρχουν είναι η ελευθερία. Αυτή συμβάλλει στην πρόοδο και στην ευημερία όχι μόνο του ατόμου, αλλά και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.

Παρ’ όλα αυτά όμως, στη σημερινή εποχή τουλάχιστον, η έννοια της ελευθερίας καταρρακώνεται και ταπεινώνεται συνέχεια, σε κάθε σχεδόν εκδήλωση της καθημερινής ζωής .

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού η ελευθερία είναι απολύτως απαραίτητη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ευτυχία. Η ελευθερία αποτελεί παράγοντα καλλιέργειας και ολοκλήρωσης της ανθρώπινης ύπαρξης και της κοινωνίας.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια - Σύλληψη Ιδέας: Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης

Χορός: Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη

Μουσικοί παράστασης: Το μουσικό σχήμα του Γρηγόρη Αλυσσανδράκη

Υπεύθυνη επικοινωνίας Ομάδας: Μαρίνα Γεωργοπούλου (Ηθοποιός-Θεατρολόγος)

Video προβολές Παράστασης : Βασίλης Λίνας

 

Οι μουσικοί της παράστασης:

Γρηγόρης Αλυσσανδράκης (λύρα - τραγούδι)

Γιώργος Κωνσταντάκης (λαούτο)

Γιώργος Αλεβίζος (λαούτο - ούτι - τραγούδι)

Κωνσταντίνος Καλατζής (κρουστά)

Δημήτρης Μαρινόπουλος ( κιθάρα)

 

Λίγα λόγια για τους Γιάννη & Γιώργο Μεγαλακάκη

 

Οι Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης είναι δύο χορευτές - χοροδιδάσκαλοι που έχουν αφιερώσει την επαγγελματική τους καριέρα στη διάσωση και διάδοση των χορών της Κρήτης. Είναι δύο κρητικόπουλα, αδέρφια, που έβαλαν σχεδόν αθόρυβα το στίγμα τους σε ό,τι περήφανο και όμορφο ανέδειξε την Κρήτη τα τελευταία χρόνια. Σφράγισαν την παρουσία της στην Ολυμπιάδα του 2004, έδωσαν ρυθμό και χορό στο «Νησί» της Χίσλοπ και την τηλεοπτική του μεταφορά. Μάς θύμισαν πως ο Κρητικός δεν ήταν μόνο λύρα και τραγούδι αλλά εκφράζει μέσα στους αιώνες τη χαρά ή τη θλίψη του και μέσα από το χορό του. Οι Μεγαλακάκηδες όταν χορεύουν έχουν μαζί τους την ψυχή της Κρήτης. Τα χέρια τους ανοίγουν σαν αγκαλιά και τα πόδια τους δεν ακουμπούν στα γήινα. Αν δεν τους έχετε δει να χορεύουν, χάνετε μάλλον μία από τις στιγμές που αγγίζουν την ευαίσθητη κρητική χορδή. Τα τελευταία 20 χρόνια καταγράφουν γνωστούς και «ξεχασμένους» κρητικούς χορού, ενώ προσπαθούν να κρατήσουν «ζωντανή» την παράδοση της Κρήτης μαθαίνοντας σε όλη την Ελλάδα τον πραγματικό πολιτισμό του νησιού.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης με κρητικούς χορούς στη Μεθοδία
15.12.2016 15:57
Μια εντυπωσιακή παράσταση κρητικών χορών με τους δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη και την επίλεκτη Ομάδα τους, παρουσιάζεται από 15 Δεκεμβρίου και κάθε Πέμπτη στις 21:00 στην μουσική σκηνή Μεθοδία στον Βοτανικό.
Ρίζες - Caravan project: παράσταση χορού στο Ηράκλειο Κρήτης
29.08.2016 15:22
Την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20:30 στο Λιμάνι, δίπλα στη Μαρίνα, απέναντι από τον Κούλε, στο Ηράκλειο Κρήτης θα παρουσιάστεί η παράσταση χορού Ρίζες - Caravan project.
Simio, από την ομάδα La Factica Danza στο Χυτήριο
17.08.2016 17:03
Η ομάδα σύγχρονου χορού/χοροθεάτρου La Factica Danza, που έχει βάση στη Μάλαγα της Ισπανίας και αποτελείται από την Ηρώ Βασάλου (από την Ελλάδα) και την Λουσία Αμίρ (από την Ουρουγουάη), έρχεται στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει για πρώτη φορά την νέα της πλήρη παραγωγή με τίτλο «Simio», στο Θέατρο Χυτήριο, το Σάββατο 27 Αυγούστου.
1η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου χορού στο Θέατρο ΠΚ
05.07.2016 14:49
Το Θέατρο ΠΚ ανοίγει τις πόρτες του σε νέους καλλιτέχνες και διοργανώνει την 1η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού. Με στόχο η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού να γίνει θεσμός, ο χώρος του θεάτρου ΠΚ θα φιλοξενήσει νέους χορευτές δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά και τις ιδέες τους προάγοντας την τέχνη του χορού.
Λαβύρινθος, από το Σκοτάδι στο Φως στο Θέατρο Παλλάς
19.04.2016 15:00
Οι Κρητικοί δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης και ο σκηνοθέτης-χορογράφος Παύλος Κουρτίδης παρουσιάζουν στο Παλλάς την χοροθεατρική παράσταση «ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, από το σκοτάδι στο φως» με αφορμή την επέτειο της ιστορικής μάχης της Κρήτης και στόχο την ανάδειξη των πολιτισμικών στοιχείων της Μεγαλονήσου.