Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Η Zineb El Rhazoui, δημοσιογράφος του Charlie Hebdo έρχεται στο TEDxKalamata

Η Zineb El Rhazoui, δημοσιογράφος του Charlie Hebdo έρχεται στο TEDxKalamata

Η Zineb El Rhazoui θα βρίσκεται αυτό το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015, στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης, στο TEDxKalamata, για να μας μιλήσει για το πως αντιλαμβάνεται η ίδια την έννοια του “firstep” στις ταραχώδεις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως.

 

Η Zineb El Rhazoui, με καταγωγή από τη Γαλλία και το Μαρόκο, ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος του Charlie Hebdo, ειδική σε θέματα θρησκείας, κατά την ταραχώδη περίοδο της Αραβικής Άνοιξης. Έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εφημερίδας στις αρχές του χρόνου, αποτελεί μια από τις δυνατότερες φωνές παγκοσμίως στην υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, του διαχωρισμού των θρησκειών από το κράτος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, φυσικά, κατά του φανατισμού του Ισλαμισμού και του Ισλαμικού Κράτους.

 

Επιβιώνοντας από καθαρή τύχη από την τρομοκρατική επίθεση του Ιανουαρίου, η ίδια και η οικογένειά της έχουν δεχθεί επανειλημμένα απειλές για τη ζωή τους, ενώ η ίδια θεωρεί πως ήταν από τους κύριους στόχους της επίθεσης. Η ζωή ως “κυνηγημένη” δεν είναι μια νέα πραγματικότητα για την ίδια, καθώς δύο από τις εφημερίδες όπου είχε εργαστεί ως αρθρογράφος έκλεισαν από το Μαροκινό καθεστώς του 2010, ενώ η ίδια είχε συλληφθεί τρεις φορές και τελικά οδηγήθηκε στην εξορία. Οι κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν, περιλάμβαναν τη συμμετοχή της σε δραστηριοποιήσεις, όπως “πικ-νικ διαμαρτυρίας”, όπου έκατσε σε ένα πάρκο να φάει μεσημεριανό κατά τη διάρκεια της ιερής γιορτής του Ραμαζανιού.

 

Η επίσκεψή της στην Ελλάδα έρχεται σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα, με τις διαπραγματεύσεις να αποτελούν το επίκεντρο της προσοχής και του ίδιου του Charlie Hebdo, το οποίο φιλοξένησε το θέμα αυτό στο τελευταίο του πρωτοσέλιδο!

 

Μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της ελευθερίας της έκφρασης να μοιράζεται τις σκέψεις και τις εμπειρίες της με το κοινό από το βήμα του TEDxKalamata, αλλά και να μιλήσετε μαζί της στο networking party που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα!

 

Στις 27 Ιουνίου, το TEDxKalamata θα φιλοξενήσει 12 σπουδαίους ομιλητές , στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης, όπου θα συζητηθούν θέματα επίκαιρα όσο ποτέ: από το φεμινισμό (FEMEN) και την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης (Charlie Hebdo), στα ανθρώπινα δικαιώματα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα), τη διαφορετικότητα (Andreja Pejic), την εξερεύνηση του διαστήματος (European Space Agency – Rosetta Mission – Philea) και τη δημιουργία του σύμπαντος (CERN).

Σχετικές ειδήσεις
Προμηθέας: Η έκφραση της Υγείας μέσα από την Τέχνη
11.04.2016 10:24
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το σύνολο των ανθρώπων που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C στην Ελλάδα, φτάνει τις 167.000. Παγκοσμίως υπολογίζουμε πώς υπάρχουν 130.000.000 άνθρωποι που ζουν με τον ιό. Στην Ελλάδα, το 80% δυστυχώς δεν το γνωρίζει.
Design for Growth: Ημερίδα από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το  INNOVATHENS
11.03.2016 10:43
Είναι εφικτό να αξιολογήσουμε το προϊόν της δημιουργικής βιομηχανίας με οικονομικούς όρους; Πώς μπορεί το βιομηχανικό design να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας οικονομίας; Μπορεί να δημιουργηθεί ένα ενιαίο brand identity για την Ελλάδα; Πώς οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν τις εξελίξεις στο design;
Διάλεξη για τον Θουκυδίδη από τον Christopher Coker στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
26.02.2016 15:50
Το Megaron Plus συνεχίζει την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία του με το London School of Economics and Political Science (LSE) και τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και παρουσιάζει τη διάλεξη «Γιατί ο Θουκυδίδης παραμένει σύγχρονός μας;», την Πέμπτη 3 Μαρτίου (ώρα έναρξης 19:00). Θα μιλήσει ο Christopher Coker, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του LSE.
Απρόβλεπτες Συναντήσεις του Ιανού στην Θεσσαλονίκη με την Αγγελική Κοτταρίδη
08.02.2016 10:51
Ο Ιανός και η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα, σας προσκαλούν στην εκδήλωση "Απρόβλεπτες Συναντήσεις του Ιανού στην Θεσσαλονίκη"
Manifesting Christmas : Τα Χριστούγεννα στο πνεύμα τους!
17.12.2015 11:19
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και το εορταστικό κλίμα έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητό. Τα εποχικά παζάρια λαμβάνουν χώρα το ένα μετά το άλλο και σκορπίζουν χαρά δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία να αγοράσουμε πρωτότυπα δώρα σε πολύ καλές τιμές.