Δυναμικό παρόν στη διεκδίκηση του τίτλου Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έδωσε η Καλαμάτα στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του Δήμου Καλαμάτας και του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21 την Τρίτη 23 Ιουνίου και ώρα 12:30 στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του πολιτιστικού χώρου από την Ελλάδα, αλλά και πολιτιστικών ιδρυμάτων Ευρωπαϊκών χωρών. Η συνέντευξη Τύπου αφορούσε την υποψηφιότητα της Καλαμάτας, την πορεία της, αλλά και του οράματός της κατά τη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το έτος 2021.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Νίκας, άνοιξε την εκδήλωση τονίζοντας ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ενώνει τους πολίτες, τις παρατάξεις, αλλά και όλη τη Μεσσηνία, καθώς μία τέτοια προσπάθεια, δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στα στενά όρια της πόλης ή ακόμα και του Δήμου Καλαμάτας. Η Καλαμάτα διεκδικώντας δυναμικά να φιλοξενήσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021 έχει συμπορευτές τους όμορους Δήμους της Μεσσηνίας. Η συστράτευση όλων των δυνάμεων της Μεσσηνίας είναι δεδομένη καθώς οι Δήμοι Πύλου – Νέστορος, Τριφυλίας, Δυτικής Μάνης και Μεσσήνης έχουν ήδη πάρει απόφαση υποστήριξης της υποψηφιότητας της Καλαμάτας και έμπρακτα πλέον πορεύονται προς την απόκτηση του τίτλου. Επίσης, χαιρετισμό απέστειλε και ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος, κος Δημήτριος Π. Καφαντάρης.

Στη συνέχεια, ο εκτελεστικός διευθυντής του KALAMATA:21, κ. Έκτωρ Τσατσούλης, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις μέχρι τώρα δράσεις του Γραφείου Υποψηφιότητας που είναι η ολοκλήρωση της εκτενούς χαρτογράφησης των πολιτιστικών πόρων της πόλης, η έρευνα για την πολιτιστική ζωή της Καλαμάτας και ο σχεδιασμός της Πολιτιστικής Στρατηγικής της δεκαετίας, οι οποίες και αποτελούν ήδη την κληρονομιά της διαδικασίας της υποψηφιότητας. Eπιπλέον, αναφορά έγινε στις συνεργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει με πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα στην Καλαμάτα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.  

“Η Καλαμάτα τώρα ανοίγεται στον κόσμο και τώρα αποκτά εξωστρέφεια. Αυτή είναι η στιγμή όπου η Καλαμάτα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη μιας γρήγορα αναπτυσσόμενης πόλης, μίας πόλης που τα επόμενα χρόνια θα γίνει νέος πόλος έλξης, τόσο επισκεπτών, όσο και νέων κατοίκων. Η Καλαμάτα αυτή θέλουμε να συζητάει με όρους αειφορίας, πολιτιστικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Η διαφάνεια, η σωστή διαχείριση, η προστασία του περιβάλλοντος και η οικολογία, ο καθημερινός πολιτισμός και ο σεβασμός, η διαφορετικότητα και το διαφορετικό, η υιοθέτηση του καινοτόμου και των νέων τεχνολογιών, η πολιτιστική επιχειρηματικότητα, αλλά και ο εθελοντισμός, η ερασιτεχνική δημιουργία, η τέχνη για λίγους, αλλά και η λαϊκή τέχνη, το εξεζητημένο και το απλοποιημένο, το σύγχρονο και το παλιό, όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα της υποψηφιότητας της Καλαμάτας, αλλά και της φιλοσοφίας που την ακολουθεί”, δήλωσε ο κ. Τσατσούλης.

Όμως, η διεκδίκηση του τίτλου σημαίνει και αντιμετώπιση των σκοτεινών της σημείων και των προβλημάτων της, προκαλώντας τους πολίτες της να κοιτάξουν την πόλη τους κατάματα. Μία πόλη που διεκδικεί έναν τέτοιο Ευρωπαϊκό τίτλο πρέπει να τολμάει να ονειρεύεται, να οραματίζεται και να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα.

Σε αυτό το σκοπό συντελούν καθημερινά έμπρακτα και οι πολίτες της Καλαμάτας καταθέτοντας τις ιδέες και τις προτάσεις τους κάνοντας την Καλαμάτα «Μία πόλη, μία ομάδα, μία ψυχή, ένα όραμα, ένα στόχο, ανεξάντλητες ιδέες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσατσούλης.

Η κα. Έλενα Πέγκα, καλλιτεχνική διευθύντρια του KALAMATA:21,  παρουσίασε την κεντρική ιδέα της υποψηφιότητας της Καλαμάτας, η οποία αντανακλάται στο σύνθημα «Kalamata Rising». Η κα. Πέγκα εξήγησε πως η κεντρική ιδέα σηματοδοτεί μια πόλη που αναδύεται, που ανατέλλει, που ανέρχεται, που κινητοποιείται, αλλά και που εγείρεται. Αυτό το έκανε η Καλαμάτα και με την Επανάσταση του 1821, το έκανε και με το σεισμό το ’86, έτσι και τώρα θέλει να αντιμετωπίσει την όποια οικονομική κρίση, να ξεφύγει από την εσωστρέφεια της, αλλά και να προστατευθεί από μία άναρχη τουριστική ανάπτυξη. Η Καλαμάτα είναι μία πόλη που πρόσφατα άνοιξε τις πύλες της προς την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη μέσω του αυτοκινητόδρομου, αλλά και του αεροδρομίου, μία πόλη που τώρα αρχίζει να ανοίγει τα φτερά της προς τα έξω, θέλει να οραματιστεί, να ανέλθει. Είναι μια πόλη που έχει τα εχέγγυα και θέλει να δημιουργήσει τις συνθήκες για την αλλαγή, για την εξέλιξη, για το άλμα που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη φιλοξενία του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Σήμερα, επιδιώκει να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Η οργανωμένη διεκδίκηση και μόνο ενός τόσο μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος δείχνει μια πόλη αποφασισμένη να ορίσει το μέλλον της και να καθορίσει και το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής. Η Μεσσηνία με τα δυνατά τοπία της που εγείρουν τις αισθήσεις και εμπνέουν με την άγρια ομορφιά τους είναι γεμάτη αρχαιολογικούς χώρους παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως η Αρχαία Μεσσήνη, το Παλάτι του Νέστορα στην Πύλο, όπου διασώθηκαν οι παλαιότερες πλάκες της Γραμμικής Β, η Μεθώνη, η Κορώνη.  Όλος αυτός ο πλούτος θα ενταχθεί σε ένα σύγχρονο  καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα είναι φτιαγμένο για όλο το χρόνο και θα εναλλάσσεται σύμφωνα με τις τέσσερις εποχές που είναι αισθητές στην περιοχή.  Το πρόγραμμα θα αφορά όλες τις ηλικίες και πρωτίστως τους νέους. Ξένοι δημιουργοί, στοχαστές, ερευνητές και ομάδες θα συνεργαστούν με Έλληνες αλλά και ντόπιους και θα μείνουν στην Καλαμάτα ή στην ευρύτερη περιοχή για να δουλέψουν σε ειδικά σχεδιασμένα πρότζεκτς. Τα περισσότερα καλλιτεχνικά έργα που θα παρουσιαστούν θα είναι έργα καινούργια φτιαγμένα μέσα από την εμπλοκή των καλεσμένων με τον τόπο.

Ακόμα, η Καλαμάτα είναι μια καθαρή πόλη, έχει πάρει βραβείο για την ανακύκλωση, λειτουργεί ένα εκτεταμένο δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης, οργανώνονται διεθνή εργαστήρια για την καταπολέμηση της φτώχειας, για σύγχρονη επιχειρηματικότητα και τεχνολογία, ένα ολόκληρο πρόγραμμα για τα τοπικά προϊόντα και την γαστρονομία, λειτουργεί πρόγραμμα ένταξης των παιδιών Ρομά σε σχολεία. Η κ. Πέγκα αναφέρθηκε σε όσα διαθέτει τώρα η πόλης, όπως είναι ένα δραστήριο αγρόκτημα με τράπεζα σπόρων, ένα σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες που έχει εγκαταστήσει αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Παράλληλα, στην πόλη υπάρχει Πανεπιστήμιο με Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών καθώς και Τμήμα Φιλολογίας,  λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια ένα εξαιρετικό Ωδείο, σχολή χορού, σχολή για τα εικαστικά, σχολή βυζαντινής μουσικής, πολλές χορωδίες, σύλλογοι που ασχολούνται με την παράδοση και τα γράμματα, κέντρο νέων, πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά. «Αυτό που προσέλαβα, είναι πως υπάρχει πολιτισμός της καθημερινότητας, ένα ενδιαφέρον για τα κοινά, και αυτό είναι ένα σπουδαίο υπόβαθρο για μια τόσο μικρή πόλη ώστε να στηρίξει μια μεγάλη διεθνή πολιτιστική κίνηση. Δεν είναι τυχαίο που η πόλη εδώ και μια εικοσαετία στηρίζει ένα σπουδαίο διεθνές φεστιβάλ χορού» ανέφερε χαρακτηριστικά η καλλιτεχνική διευθύντρια.

Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν ήδη και αποτελούν μέλη των ομάδων εργασίας του KALAMATA:21 πολίτες της Καλαμάτας. Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν αντιπροσωπευτικά ο Γιώργος Λαζαρίδης, αθλητής τένις σε αμαξίδιο και συντονιστής ομάδας εργασίας του KALAMATA:21, ο Ηλίας Σκενδερίδης, σύμβουλος ψηφιακής στρατηγικής και μέλος της ομάδας έργου “Digital Kalamata” και η Εύη Γιαννακοπούλου, ηθοποιός και μέλος ομάδας εργασίας του KALAMATA:21. O καθένας, μέσα από τη δική του εμπλοκή στο εγχείρημα, φώτισε διαφορετικές πτυχές της Καλαμάτας.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης παρουσίασε το όραμά του για την Καλαμάτα να είναι μια πόλη πιο προσβάσιμη, ανεκτική στη διαφορετικότητα, πιο φιλική όχι όμως μόνο σε υποδομές, αλλά κυρίως σε νοοτροπία. Ο Ηλίας Σκενδερίδης αναφέρθηκε και αυτός στην προσβασιμότητα της Καλαμάτας, στην ψηφιακή εποχή, στην πρόσβασή της στο διαδίκτυο και στο ρόλο που μπορεί να παίξει το ήδη εγκατεστημένο δίκτυο οπτικών ινών προς την κατεύθυνση αυτή. Τόσο ο Ηλίας όσο και η Εύη Γιαννακοπούλου αναφέρθηκαν στην πρόσβαση της Καλαμάτας από την Αθήνα και τις ιδανικές συνθήκες ζωής για μία επαρχιακή πόλη. Η Καλαμάτα αποτελεί παράδειγμα για πολιτιστική αποκέντρωση. Η «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα». Αναφερόμενη στις σχολές, στα ταλέντα που αναπτύσσονται μέσα σε αυτές τις σχολές, στην καλλιτεχνική και πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης, που παρά την κρίση δε σταματούν, τις υποδομές αλλά και στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, αναδεικνύει τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα μιας συντονισμένης προσπάθειας, μιας επαφής με το ευρωπαϊκό στοιχείο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι κ.κ. Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αλεξάνδρα Αποστολίδου και Δήμητρα Χριστοδούλου του Yπουργείου Oικονομικών, Ελένη Ράπτη, Αρχαιολόγος της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & πολιτιστικής Κληρονομίας του ΥΠ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Anca Chisalita, Πρώτη Γραμματέας της Ρουμανικής Πρεσβείας, Juliane Stegner από το Ινστιτούτο Goethe, Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Έκτωρ Βερύκιος, Ειρήνη Οράτη και Ελένη Στεργίου από το Ίδρυμα Κωστοπούλου, Δημήτριος και Ελένη Μανιατάκη και Βίκυ Ιγγλέζου από το Μανιατάκειον Ίδρυμα, Πέτρος Θέμελης, καθηγητής αρχαιολογίας και επικεφαλής της ανασκαφής της Aρχαιολογικής Eταιρείας στην Αρχαία Mεσσήνη, Ξένια Αραπογιάννη, επικεφαλής της ανασκαφής στην Αρχαία Θουρία, Βίκυ Μαραγκοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Δήμητρα Νικολοπούλου και Ελένη Ανδριτσοπούλου από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, για να ενημερωθούν και να στηρίξουν την προσπάθεια της Καλαμάτας. Στην εκδήλωση επίσης παρευβρέθηκαν ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος ΤΕΜΕΣ ΑΕ, και η κα. Μαρίνα Παπατσώνη Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης της ΤΕΜΕΣ ΑΕ (Costa Navarino), υποστηρικτές και χορηγοί της υποψηφιότητας της Καλαμάτας.

Το Γραφείο Υποψηφιότητας είναι το ανεξάρτητο όργανο στο οποίο ανατέθηκε η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 εκ μέρους της πόλης της Καλαμάτας. Το Γραφείο Υποψηφιότητας είναι μια διοικητική δομή της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας, «ΦΑΡΙΣ», που έχει συσταθεί μέσω προγραμματικής συμφωνίας με το Δήμο Καλαμάτας και το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με εκτελεστική και λειτουργική αυτονομία από το Δήμο Καλαμάτας και την Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ».