Την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015, το Circuits and Currents παρουσιάζει μια ομιλία με θέμα Cinematic Incubation: Ο Μαρκόπουλος και ο θεατής του «Τεμένου» με την Rebekah Rutkoff.

Είναι πολύ γνωστό, στις ιστορίες των Αμερικάνικων  avant-garde ταινιών, πως ο Γκρέγκορι Μαρκόπουλος εγκατέλειψε τις ΗΠΑ το 1968 και αυτοεξορίστηκε στην Ευρώπη. Ο σκηνοθέτης, μια κεντρική φιγούρα στο κίνημα του Νέο αμερικάνικου σινεμά, αηδιασμένος από την κουλτούρα και τον τρόπο της διανομής ταινιών και των παρουσιάσεων τους, ήθελε να αφοσιωθεί στη «θεία» δυναμική που έχει ο κινηματογράφος. Στον απόηχο της αναχώρησης του Μαρκόπουλου, παρουσιάστηκε το ογδόντα ωρών φιλμ Ενιαίος, μια ταινία βωβού κινηματογράφου σχεδιασμένη για να προβληθεί αποκλειστικά σε μια περιοχή κοντά στο χωριό των προγόνων του, στην Αρκαδία, σε μια εκδήλωση που ονομάστηκε  το Τέμενος. Διαμορφωμένο από μια αρχαία μορφή θεραπείας, ή επώαση, στην οποία άρρωστοι προσκυνητές κοιμόντουσαν στο ναού του Θεού της Ίασης  Ασκληπιό, με την ελπίδα ενός θεραπευτικού ονείρου, ο Ενιαίος σχεδιάστηκε έτσι ώστε να έχει θεραπευτική επίδραση για την όραση και την ψυχή. Στην παρουσίαση αυτή θα συζητηθεί η διυποκειμενική ισχύ και δυναμική μεταξύ του Τεμένους και του θεατή και μεταξύ του καλλιτέχνη / έργου τέχνης. Ο θεατής καλείται να “αφεθεί” και να υποβληθεί στις προκλήσεις μιας ταινία της οποίας οι εικόνες είναι συχνά πολύ σύντομες για να είναι ευανάγνωστες. Αλλά θα πρέπει επίσης να προχωρήσουμε πέρα από το παχύ εξωτερικό φλοιό των θεωριών του Μαρκόπουλου περί θεότητας και θεραπείας αν είναι να ανακαλύψουν τις πραγματικά θεραπευτικές δυνατότητες τους – είτε να διαπιστώσουν  ότι η δυναμική αυτή  είναι απούσα.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα Aγγλικά.

Η Rebekah Rutkoff, με έδρα την Νέα Υόρκη, είναι συγγραφέας και καλλιτέχνης και σήμερα είναι συνεργάτης του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα. Είναι η συγγραφέας του The Irresponsible Magician: Essays and Fictions, προσεχώς από το Semiotext(e), και η συντάκτρια  ενός βιβλίου για τον αμερικανό σκηνοθέτη Robert Beavers, προσεχώς από το Μουσείου Κινηματογράφου της Αυστρίας/ Columbia University Press. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων : Artforum, Fence, Animal Shelter, Framework και World Picture Journal και έχει εκθέσει έργα κινούμενης εικόνας σε διεθνές πλαίσιο. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το CUNY Graduate Center στη Νέα Υόρκη και έχει λάβει υποτροφίες και επιχορηγήσεις από το Creative Capital | Warhol Foundation Arts Writers Grant Program και το  Princeton University.